10 кандидати за кметове в Хасковска област са били агенти на службите

Снимка: haskovo.bg

10 кандидати за кметове в Хасковска област са били агенти на службите. Това сочи отчет на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби.

Кандидатът за кмет на димитровградското село Крепост, издигнат от БДЦ, Димитър Белчев е посочен като агент с псевдоним Спартак, снет от отчет през 1990 г.

Димитър Райчев, кандидат за кмет от Реформаторския блок за симеоновградското село Константиново, е бил агент с псевдоним Васил, като не е посочена година за снемане от отчет.

Агент с псевдоним Пашов до 1989 г. е бил Димитър Димитров, кандидат за кмет на Тополовград, издигнат от АБВ.

Кольо Колев с псевдоним Аспарух е работил за службите и няма данни за снемане от отчет. Той е кандидат за кмет на тополовградското село Срем, издигнат от НФСБ.

Костадин Трендафилов
, който е кандидат за кмет на харманлийското село Орешец от местна коалиция "Алтернативата Днес", е бил агент Жоро до 1990 г.

Леко Леков
 кандидат от БДЦ за Меричлери е бил до 1990 г. агент Иванов.

Издигнатият също от БДЦ кандидат за димитровградското село Злато поле Николай Янков е бил агент Попов до 1981 г.

Руси Колев
 е снет от отчет през 1988 г. като агент Василев. Той е кандидат за кмет на хасковското село Елена, издигнат от коалиция "За Хасково".

Стамо Стамов
 - агент Илия до 1988 г., е кандидат за кмет на свиленградското село Капитан Андреево, издигнат от АБВ.

Агент Тончо е бил Христо Георгиев, кандидат за кмет на тополовградското село Радовец, като не е посочена година за снемане от отчет.

Четирима кандидат кметове са били съдържатели на явочни квартири:

Иван Андреев с псевдоним Мак, за когото няма данни за снемане от отчет. Той е издигнат от ГЕРБ за кандидат за кмет на Свиленград.

Иван Александров 
е бил резидент до 1990 г. с псевдоними Тунджа, Чапаев, който е кандидат за кмет на свиленградското село Сладун, издигнат от местна коалиция "Заедно за Свиленград".

Крайчо Крайчев
 с псевдоним Заслон до 1990 г. е кандидат за кмет на димитровградското село Голямо Асеново, издигнат от БСП.

Радко Атанасов
 с псевдоним Роза, който е снет от отчет преди по-малко от година, е кандидат за кмет на тополовградското село Орешник, издигнат от местна коалиция "Възраждане".

Комисията е проверила 9092 човека в страната, регистрирани от ОИК за участие в местните избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!