Р. Бъчварова: Всички получени сигнали в МВР за купуване на гласове се проверяват

Снимка: БГНЕС

В днешния ден за размисъл преди утрешните местни избори са забранени агитацията за партии и кандидати за местната власт, както и огласяването на данни от социологически проучвания.

Проверяват се всички сигнали за купуване на гласове, които са получени в МВР, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова:

Всички сигнали за купуване на гласове и корпоративен вот, които са получени в МВР, се проверяват. Всички действия по постъпилите сигнали се осъществяват след писмени указания на съответната прокуратура. Стриктно се спазват правилата за предоставяне на информация по разследванията т.е. след разрешение от прокурор.

От 12 часа на 15 октомври 2015 година денонощно открита линия на МВР, телефон, имейл адрес и факс за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Линията ще бъде отворена до приключване на изборния процес,  допълни Бъчварова.

Досега в МВР са постъпили 679 сигнала за нарушаване на изборния процес и 381 сигнала за купуване на гласове, поясни Лъчезар Милушев, директор на дирекция "Анализи и политика" в МВР:

От граждани в районните управления "Полиция" и по откритата линия на Министерство на вътрешните работи са постъпили 243 сигнала. Характерна е активността на гражданите при подаване на сигнали при откритата линия на министерството, като прави впечатление, че се увеличава значително броят на сигналите, които подават гражданите с личните си имена и данни. Те са общо 71.

До момента са образувани 78 наказателни производства, свързани с престъпления срещу политическите права на гражданите, посочи заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, като общият брой на престъпленията, свързани с изборния процес, е 114:

Числото от 78 до 114 – това са престъпления, като например извършени хулигански действия от кандидати и подобни деяния, които не са в строгия смисъл престъпления срещу политически права на гражданите, но по същество пак представляват престъпления, свързани с изборния процес.

До момента в качеството на обвиняеми са привлечени 4 лица, като са внесени общо 2 обвинителни акта. До настоящият момент главният прокурор е  внесъл искане за сваляне на имунитета на 9 кандидати за кметове и общински съветници,
 допълни Сарафов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!