Марица, Садово, Раковски, Лъки и Кричим са с преизбрани кметове, в останалите 13 пловдивски общини - балотаж

По данни от сайта на ЦИК към 7,30 часа в област Пловдив има петима избрани на първи тур кметове. Това са досегашните кметове на общините Марица, Садово, Раковски, Лъки и Кричим.

Димитър Иванов, издигнат от коалиция ГЕРБ – Обединени земеделци, печели на първи тур местния вот в община Марица с 53,56% от гласовете. Местната коалиция на кмета Димитър Иванов получава и най-много от местата в Общинския съвет – 33%, следвана от БСП (20,39%), Новото време (7,21%), Народен съюз (6,20%) и Реформаторския блок (4,46%).

Раковски ще бъде управляван през следващите 4 години от Павел Гуджеров от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов ще разполага с пълно мнозинство и в ОбС (54,36%). Почти 15% има БСП, следвана от местната коалиция "Единство" (9,46%).

Досегашният кмет на община Садово Димитър Здравков от БСП ще продължи да управлява. Партията му печели 41,31% в местния парламент, следвана с малко над 26% от ГЕРБ и местната коалиция "Гражданско обединение за Садово" (9,67%).

Досегашният кмет на община Кричим Атанас Калчев от ПП "Движение Нашият град" печели убедително с над 72% от местния вот пред конкурента си Атанас Бъбаров от коалиция "Бъдеще за Кричим" - НФСБ, ББЦ, РБ, спечелил малко над 12%. Партията на кмета Калчев получава почти половината от мандатите в ОбС (47,03%). На второ място е ДПС с 11,31%, а ГЕРБ са трети с 9,79%. Четвърти са коалицията, подкрепила кмета Калчев "Бъдеще за Кричим".

Досегашният кмет на община Лъки Валентин Симеонов от ДПС спечели на първи тур с 50,54% пред кандидата на Народен съюз Илия Данчев. В Общинския съвет обаче ДПС са втори с 24%, а първа политическа сила е ГЕРБ с 28,90%. Трети са Народен съюз с 15,54%, а четвърти - Българска социалдемокрация (10,98%).

Балотажи се очертават в 15 от общините в Пловдивска област. Освен в Пловдив втори тур ще има в: 

Асеновград,където сегашният кмет д-р Емил Караиванов от БСП ще се бори срещу Силвия Хубенова от ГЕРБ. В най-голямата община в Пловдивска област ГЕРБ имат най-много места в ОбС с 27,39%, следвани от коалицията БСП – АБВ – Екогласност с 22,03% и ДПС с 17,84%. Реформаторският блок е четвърти със 7,53%.

В Брезово досегашният кмет Радньо Манолов от БСП ще се яви на втори тур срещу кандидата на местната коалиция "Бъдеще за Брезово" Стоян Минчев. БСП е водеща политическа сила с 42,1%, следвана от коалиция "Бъдеще за община Брезово" с 29,59%. Трети са реформаторите с малко над 15%, четвърти – Евророма (3,34%) и "Атака" (3,31%).

В Карлово сегашния кмет д-р Емил Кабаиванов, издигнат от местна коалиция "Обединени за нашата община" (РБ и ВМРО – БНД), ще се бори на втори тур срещу независимия кандидат Димитър Шивиков. Коалицията, подкрепила кмета, е първа политическа сила в местния парламент с 25,53%, следвана от ГЕРБ с 18,11%. Трети са БСП с почти 16%.

В Калояново балотажът ще бъде между Георги Георгиев, издигнат от местна коалиция Реформаторски блок - БДЦ - ББД, и Йонко Вангов от ГЕРБ. Тук водеща е местната коалиция, доминирана от реформаторите, която получава шест мандата в 17-местния ОбС. ГЕРБ са втори с четири мандата, БСП е трета сила с три мандата. По два мандата ще имат НФСБ и коалиция "Заедно за община Калояново".

В Куклен на втори тур ще се борят Мария Белчева от "Зелените" и Наил Наим Рустем от ДПС. Партията на Лютви Местан е водеща политическа сила със 17,78%, следвана от ГЕРБ с 16,31%. Трета е "Нова алтернатива" с почти 15%, а "Зелената партия" е четвърта с 14,1%.

В Перущица балотажът е между сегашния кмет Ради Минчев от Реформаторския блок и Никола Янкулов от "Нова алтернатива". Това е единствената община в Пловдивско, в която РБ е първа политическа сила в ОбС с 25,06%. Два пъти по-малко проценти имат ГЕРБ, БСП и ДПС.

В Първомай досегашният градоначалник Ангел Папазов се изправя на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ Христо Вълчев. Първа политическа сила с 22% е ГЕРБ, следвана от БСП с близо 20 на сто, СДП с 12,5%, а ДПС е четвърта с 8,73%.

Досегашният кмет на община Родопи Пламен Спасов от ГЕРБ ще се яви на втори тур срещу Павел Михайлов от БСП. ГЕРБ е първа политическа сила в ОбС (31,46%), с 16,24% на второ място е БСП, на трето и четвърто са съответно ФОРОР и ДПС.

В Съединение балотажът ще бъде между сегашния кмет Георги Руменов от местна коалиция "Сдружение за община Съединение" и Атанас Балкански от ГЕРБ. Коалицията около БСП, подкрепила досегашния кмет Руменов, печели 29,05% в ОбС. Следват ГЕРБ с 25,14% и ПФ и РБ.

В Сопот сегашният кмет Веселин Личев, издигнат от местна коалиция "Заедно за просперитета на Сопот и Анево", ще се яви на балотаж с кандидата на БСП Деян Дойнов. Първа политическа сила в местния парламент е ГЕРБ с 22,9%, като на 3 стотни след тях е БСП. Коалицията, подкрепяща досегашния кмет В. Личев, печели 20,56%.

В Стамболийски на втори тур ще се явят Георги Мараджиев от ГЕРБ срещу Венера Башова от БСП. ГЕРБ печели най-много гласове в местния парламент (36,38%). На второ място е БСП с близо 21%, следвана от РБ и ББЦ.

В Хисаря на втори тур ще се явят досегашната кметица Пенка Ганева от ГЕРБ срещу Пенка Дойкова от Зелените. ГЕРБ печели най-много мандати в ОбС с 23,36%, следвани от Зелените (15,4%) и БСП (15,3%). 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!