В шест старозагорски общини е избран кмет, в останалите пет ще има балотаж

Снимка: БГНЕС

На първи тур в 11-те общини на Старозагорска област ГЕРБ спечели кметските избори в Стара Загора, Казанлък и Мъглиж. В областта за местните избори вота си са дали 53 процента от имащите право на глас, за националния референдум – 40 на сто.

Живко Тодоров остава кмет на Стара Загора с подкрепата на 80 процента от избирателите, в Казанлък Галина Стоянова взема втори мандат със 71 на сто от гласовете, сочат неокончателните резултати. Господин Господинов е третият кмет на ГЕРБ, спечелил изборите в община Мъглиж. 

В Гълъбово Николай Тонев става кмет за четвърти път, сега издигнат от партията на Христо Ковачки Български демократичен център. БСП на първи тур взема само община Николаево, където печели Косьо Косев. Кмет от раз има и община Братя Даскалови, Иван Танев е кандидат на Политическо движение социалдемократи. В останалите пет общини на Старозагорска област предстои балотаж. ГЕРБ ще бъде първа политическа сила и в общинските съвети. 

Най-много нарушения в изборния ден имаше регистрирани в община Павел баня, където все още не ясно дали ще има избран кандидат за кмет. При 58 процента обработени протоколи, кандидатът на ДПС Иса Бесоолу има 50 процента от гласовете на избирателите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!