Д. Делчев: ЦИК не можа да организира добре изборите

Д. Главчев: Изборният кодекс е написан от настоящия омбудсман, проблемът е заложен в правилата

Г. Свиленски: Три избора се проведоха по този кодекс и в нито един от тях нямаше проблем

Снимка: БГНЕС

Отговорните за провеждането на избора министри са определени с решение на правителството от август. ЦИК и ОИК са независими органи и ние сме изразили отношението си относно действията на ЦИК с обжалване на тяхното решение пред Върховния административен съд. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ народният представител от БСП Георги Свиленски.Той коментира, че по настоящия Изборен кодекс, приет по време на управлението на БСП, вече са се провеждали избори и вина за настоящата ситуация имат решенията на управляващите. ГЕРБ и РБ управляват повече от година и ако са виждали проблеми в нормативната уредба, са имали достатъчно време, за да я променят, изтъкна той:

Три избора се проведоха по този Изборен кодекс – европейски избори и два парламентарни избора – и в нито един от тях нямаше проблем.

И понеже местните избори са  по-особени, и понеже бюлетините са повече, ние решихме да сложим и референдума в тези избори, за да стане още по-сложно, за да може още по-голям да стане хаосът.

Свиленски определи ситуацията като „организиран хаос“ и изказа мнение, че действията на Волен Сидеров в изборната нощ не са случайни, а целят да отклонят вниманието от действията, които се извършват в момента в зала „Арена Армеец“. От БСП искат оставката на председателя на ЦИК и на който не си е свършил работата, изтъкна Свиленски. Полицията има основание да задържа народни представители, ако са извършили тежко престъпление, припомни той. 

В нощта на изборите в НАТФИЗ бяха и министърът на вътрешните работи, и главният секретар на МВР. Ако е имало тежко престъпление и ако е трябвало да бъде задържан, питам защо не са го направили, за да променяме сега Конституцията и да правим г-н Сидеров герой.

Аргументът, че местният вот и референдумът са били проведени едновременно, за да се спестят разходи, става несъстоятелен, след като е било взето решение да се плати допълнително на чакащите за обработка на протоколите им членове на избирателни комисии, изтъкна Свиленски. 

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев изтъкна, че проблемът е заложен в правилата, а не в дейността на вицепремиерите, аИзборният кодекс, в този си вариант, е написан от настоящия омбудсман, и допълни:

Много ми е странно какво могат да организират двамата вицепремиери, при положение че има разписани правила, които трябва да бъдат следвани, в които правила е написано, че ЦИК е независим орган. Нещо повече, председателят на ЦИК беше лично посочен от г-жа Мая Манолова.

В изборната нощ, от страна на Столична община, бяха предложени и действия, които да бъдат предприети от ЦИК, които бяха отхвърлени. След това правителството предложи да бъдат охранявани документите в „Арена Армеец“, от МВР, и да бъдат пуснати хората в почивка. Нищо от това не беше прието. За пореден път имаме много странни реакции от БСП. От ДПС се въздържат от коментар, изпитвайки понятен свян от това, което се е случило, когато са приемали Изборния кодекс.

Главчев бешe категоричен, че народните представители не трябва да злоупотребяват със статута си. Не би трябвало депутатите да се различават от избирателите си, когато става въпрос за деяния от общ характер, изтъкна той.

Колегата му от Реформаторския блок Димитър Делчев допълни, че ЦИК не е могла да организира добре изборите. Още в началото на процеса  в РБ са получили данни, че ЦИК не дава добри сигнали към ОИК и решенията ѝ са били издавани със закъснение, а и са били нееднозначни:

ОИК често бяха изгубени в това да тълкуват едно нещо по един или по друг начин.

Използването на машинно гласуване, което Кодексът допуска, е щяло чувствително да намали чакането в „Арена Армеец“, а резултатите са щели да станат ясни около 20 часа в изборната вечер, допълни той. От РБ са се опитвали да разберат подробности за хода на изборния ден от представителите си в ЦИК, но ръководството на Комисията не се е справило с организацията.

Интервютата на Силвия Великова с Димитър Главчев, Георги Свиленски и Димитър Делчев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!