ЦИК продължава да приема изборните книжа от ОИК в цялата страна

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) продължава да приема изборните книжа от общинските избирателни комисии (ОИК) в цялата страна. Говорителят Александър Андреев коментира има или не промяна в позицията на ЦИК след проблемите с предаването на протоколите от секционните комисии в София в зала "Арена Армеец":

ЦИК винаги е изразявала становище, че следва да бъде прилаган стриктно законът и законът изисква ние да приключим изборния процес в сроковете, които са предвидени. В тази връзка неуместно е в един такъв момент, който и да е, да вади политически дивиденти от създалата се обстановка и по този начин да се дестабилизира този процес, който е свързан с формирането на органите на местно самоуправление.

До момента са пристигнали 138 общински избирателни комисии, остава да приемем останалите 127 общински избирателни комисии. Това, което е във връзка и с работата на ОИК в София, че тя, в срока, преди изтичането на 48 часа, е приела вече всички протоколи и очакваме в следващите часове да дойде да предаде своите протоколи, решения и протоколите от секционните избирателни комисии.

Андреев каза, че няма да има забавяне при оповестяването на резултатите от изборите:

Няма да има никакво забавяне, тъй като обявяването на резултатите се извършва от общинските избирателни комисии. Тези, които във вчерашния ден са приключили работата си, те вече са обявили своите решения и своите протоколи, а тези, които в днешния ден са приключили работата, са спазили 48-часовия срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!