Повече от 48 часа продължава обработката на протоколите от ОИК в "Арена Армеец", напрежението спада

Снимка: БГНЕС

Все още продължава обработката на протоколите от Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата в „Арена Армеец“.

Въпреки че все още продължават да се обработват изборните книжа, напрежението в „Арена Армеец“ е спаднало. Според хората, които излизат, до обед ще приключи предаването на протоколите, което продължава реално повече от 48 часа. 

Основната причина за хаоса са изборните неуредици, смятат представителите на секционните комисии, които имат опит и в други избори. В момента те чакат транспорт, с който да се приберат в къщи. Въпреки хаоса и умората, те отново ще участват в избори, защото това било тяхна отговорност, а парите нямали значение. Присъстващи също потвърдиха разказаното вчера за припаднали от умора хора. В момента протоколите се приемат на 3 компютъра, а общо служителите, които имат право да го правят, са 15.

Около 40 протокола от СИК остават невъведени към момента в ОИК – София – град. До обед се очаква всички членове на секционни комисии да предадат книжата в „Арена Армеец“.

Според данните, които се подават от ОИК към ЦИК, в момента не са приети изборните книжа от няколко секционни комисии в София - град, каза пред "Хоризонт" членът на ЦИК Румяна Сидерова:

В „Арена Армеец" остават много малко хора към момента. Тези, които в момента се обработват, те са вътре в пункта и минават през комисията, вече са долу на терена. И още в залата - пет или шест, и още няколко комисии, които чакат да влязат. Аз ще проверя и чрез нашите членове. Не обичам да го правя, но ми се налага.

Сидерова очаква, че общинската комисия ще предаде в ЦИК книжата навреме в ранния следобед:

До час, мисля, че въвеждането ще е приключило, даже по-малко. Протоколите са някъде около 6 500. Имаме четири по малко над 1 500 протокола от всяка комисия.

Сидерова отново повтори, че е имало готовност още вчера сутринта да се пратят допълнително хора, но са получили отказ от общинската избирателна комисия:

Питахме ги и първия и втория ден да ни се помогне. Не, ние ще се справим. Диляна има някаква амбиция. Вчера сутринта на разговор с председателката тя каза: не, не искаме, ние ще се справим. Така че, ние затова не приехме тези момичета. Можеше да ги върнем от сутринта. Събрали сме най-опитните хора при нас, коментира за „Хоризонт“ Румяна Сидерова.

Обстановката в Арена "Армеец" вече се успокоява. Последните хора, предали протоколите си, изчакват транспорт, който да ги отведе до домовете им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!