БСП иска Плевнелиев да свика КСНС заради изборите

ГЕРБ: Изборите показаха, че хората успяха да се отърсят от социалистите

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

В декларация по повод първия тур на местните избори, лидерът на БСП Михаил Миков настоя президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност във връзка със заплахите за демокрацията в България:

Изборите от 25 октомври бяха безпрецедентна демонстрация на незачитане на гласа на хората. Това, което се случи, беше чисто и просто нагла подмяна на гласовете на хората и манипулация на изборния резултат според исканията на  една партия. Тази подмяна се извършва в ОИК, в които се пренаписват протоколите от Секционните комисии според предварително анонсирани от социологически агенции резултати от изборите за партии.

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ, изборите са показали, че хората са успели да се отърсят от социалистите:

Декларацията на БСП искрено ме учуди, защото четенето на декларации, в случая, се оказва един опит да се отклони вниманието от слабите резултати, защото той се явява един отчаят вик на една отиваща се столетница. По кой изборен кодекс направихме тези избори? Коя беше ЦИК и кой я назначи? Нали точно господин Миков, който беше председател и госпожа Манолова, която беше заместник председател на 42-то Народно събрание?! Тези избори показаха едно - че хората наистина успяха да се отърсят от вас и да разберат, че има партия, която може наистина да движи развитието на България напред.

Иван Иванов от Реформаторския блок заяви, че според резултатие в много от областните центрове блокът е втора политическа сила, а в някои дори измества БСП:

Еднозначната ни оценка е, че тези избори затвърдиха и разшириха подкрепата за блока. Някои опозиционни политически сили се опитаха да направят внушението, че РБ ще претърпи срив и управленското мнозинство ще трябва да се прекроява. Тази мантра претърпя тотален крах! Нещо повече, на тези избори ние получихме силен политически сигнал от нашите избиратели, че намерението да реформираме сектори като „правосъдие“, „здравеопазване“, „отбрана“, „образование“, „администрация“ са безалтернативни и поведението ни като част от управляващото мнозинство е адекватно на вътрешните и външни предизвикателства пред държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!