Деница Сачева: Големият проблем е ниското доверие в политиката

Снимка: БГНЕС

Факт е, че има хора, които съзнателно злоупотребяват с изборите. Но също е факт, че никой не говори за това колко ниско е доверието в политиката. И това е големият проблем. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" Деница Сачева – преподавател по Политически комуникации в НБУ.

За мен тази демотивация на българските граждани, особено пък факта, че дори българските граждани в чужбина вече не гласуват, е изключително притеснителен, и смятам, че това е нещото, на което трябва да се обърне много голямо внимание.

Според Сачева са необходими спешни реформи както на Избирателния кодекс, така и на цялата администрация, която се занимава с изборите:

Факт е, че българите са отвратени от политиката и не вярват, че чрез политика могат да променят нещо. И поради тази причина вече самите те не го изискват.

Деница Сачева смята, че спешно трябва да започнат образователни и информационни капмании, свързани с това какъв е смисълът на демокрацията, как се гласува, какво се прави, защо има значение.

Все пак нека си даваме сметка, че от 6 400 000 официално имащи право на глас, партията, за която се твърди, че има "живковски" резултати, е избрана едва от 900 000 души. Това означава, че близо 5 милиона българи са абсолютно несъгласни с това, което се случва.

Според Деница Сачева случаят с Волен Сидеров е емблематичен:

Защото това е перманентно повтарящ се един и същи сценарий – влизане в медиите чрез скандал. За мен въпросът е защо медиите продължават в такава степен да хранят егото на точи човек, като отразяват непрестанните му скандали. Защо не насочат вниманието към хората, които в крайна сметка трябва да отнемат неговия имунитет?

Цялото интервю на Даниела Якова с Деница Сачева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!