Калин Славов: Организационните нарушения на изборите са с 25% повече от предходния вот

Снимка: БГНЕС

На първия тур на изборите са отчетени голям брой организационни нарушения – 25% повече спрямо предходни години. Това показват данните на Асоциация "Прозрачност без граници", която и тази година наблюдава изборния процес.

Големият брой недействителни бюлетини е нещо, което се появява не за първи път, коментира в предаването "Преди всички" Калин Славов – изпълнителен директор на "Прозрачност без граници":

На предходните избори също имаше рекорден брой недействителни бюлетини и даже някои сравняваха с Косово, където са в пъти по-малко при сходна система на гласуване.

Наблюдателите на "Прозрачност без граници" са забелязали и другия проблем – неотчитането на преференциите в протоколите. Причината – защото се брои по-лесно.

Според Калин Славов, ако след предходните избори ЦИК е уважила искането да се отворят чувалите с избирателни бюлетини в районите, където има най-голям брой недействителни гласове и се установят причините, сега ситуацията би била по-различна.

Слабата подготовка на секционните и общинските избирателни комисии е нещо, за което ние алармираме от няколко години. Покачването на дела на организационните отношения ни говори за това. /…/ На голям брой от секционните комисии или не е проведено обучение или то е проведено буквално в последните дни преди изборите и то доста повърхностно, посочи Калин Славов.

Според него балотажът ще протече значително по-леко и няма да се стигне но напрежението от първия тур.

Цялото интервю с Калин Славов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!