Първанов: АБВ е готова да инициира дискусия за новата патриотична левица

Снимка: БГНЕС

Лидерът на АБВ Георги Първанов отправи предложение към всички леви формации за диалог и уточни, че АБВ е готова да инициира една широка дискусия за характера на новата, съвременната патриотична левица. На пресконференция по повод приключилите местни избори Парванов каза: 

Лявото е ударило дъното. Разбира се, можем да продължим да копаем, както се казва в популярен девиз. Не искам да се занимавам с близкото или по-далечното минало на левицата. Отправям ново предложение към всички леви формации, в това число и към ръководството на БСП, за незабавен диалог във всякакви форми - двустранни разговори между лидерите, ръководствата.

Тя (новата левица - бел. ред.) трябва да бъде обсъдена във всичките и параметри, в дълбочина. Очевидно, че някои от досегашните послания не работят по никакъв начин. Президентските избори чукат на вратата, това е най-малкото основание да седнем и да разговаряме още сега за единна кандидатура на изборите догодина.

Първанов оцени като добро представянето на партия АБВ на местните избори. Той посочи, че партията е изпълнила целите си да създаде мрежа от представители в местната власт: 

Очевидно беше, че е трудно на този етап ние да се включим в битката за големите областни центрове, но за сметка на това така, както си обещахме, ние имаме своите над 40 кмета, може би 45 вече на общини, които са избрани в различен формат, но с важната на моменти решаваща подкрепа на АБВ.

Първанов подчерта, че АБВ е водила "бедна кампания", залагайки обаче на съдържателния дебат и личностите, като добави, че неговата партия не е купувала гласове, но не така е било с останалите:
Самите избори отново бяха триумф на технологията. Отново едни партии хвърлиха много пари, бяха използвани лостовете на държавната машина, каквито лостове имаше за всяване на страх. Ако ние не се осъзнаем, ако в България изборите продължават да се случват така, наистина хората тотално ще бъдат разочаровани от политиката и нищо добро не ни чака.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!