Невероятната банда Dead Man's Hat

Историята на бандата Dead Man's Hat започва като два отделни проекта – акустичен и рок енд рол. Ража свири на акустична китара и се откроява с невероятен тембър. Занимава се с музика от 2012 г. Две години по-късно, се запознава с виолончелистката Илияна Георгиева, с която създават акустичен проект. През този период Ража развива паралелно бандата Raja & theband - добре позната на софийската ъндърграунд сцена. Двата проекта се обединяват през 2015 г. в групата Dead Man's Hat. Стилът е инди рок с елементи на американски фолк и френска електронна музика.

Групата търси уникален звук, благодарение на композициите на лидера на бандата Ража и използването на нестандартни инструменти като виолончело и аналогов синт. През март 2016 излиза акустичният сингъл After midnight, изкачва се до №1 в класацията на БНТ „БГ ТОП 40“ в първата седмица от влизането си в нея. Dead Man’s Hat работят активно в клубове, участват във фестивали и концерти в страната, а в края на 2016-а правят общо турне в Германия и Амстердам с вече утвърдените български групи "Остава" и Jeremy?.

През септември 2017 година групата издава втория си сингъл Little Cars, който се представя успешно в класацията „БНР Топ 20“, като се изкачва на втора позиция още в първата седмица от участието си в нея.

Това е една от причините продуцентът Мая Райкова да ги покани за записи в Първо студио.

През февруари 2018-а заедно с БНР, Dead Man's Hat реализират песента All I have по музика и текст: Ража Ел Мадхун, аранжимент: Dead Man's Hat. Песента е одобрена от селекционната комисия на 49-ото издание на конкурса „Пролет“. На гала концерта на финалистите екипът на класацията „БНР Топ 20“ удостоява групата със специално признание – „Участие във второто издание на Радио парк фест“.

Тази награда се връчва за първи път. Тя обединява трите големи музикални събития на БНР – конкурса за нови песни „Пролет“, класацията „БНР Топ 20“, която започва своите излъчвания в началото на 2018 година и Радио парк фест.

Ража и Илияна, заедно със своите формации имат огромен опит, с участия не само в клубове, но и големи фестивали - One Design Week, Kapana Fest, Sofia Film Festival, After Festival, Impossible Festival, Тhe Bridge Festival - US4BG, Sofia Breathes Festival. Свирили са с едни от най-атрактивните български групи и артисти.

На феста ще ги чуете с Петър Трифонов - китара и с Христо Михалков – бас. И двамата са от групата Bears and Hunters, която миналата година също взе участие в Радио парк фест.

Михалков работи и в други проекти с Ангел Ковачев и Boogie Jungle Fever, с Рут Колева, Живко Станев и Тория и Стефан Цеков – впечатляващ барабанист, завършил образованието си в  Грьонинген в консерваторията Prince Claus. Той също свири в различни проекти, експериментира с музикални стилове и банди като Brazz Vili DJ, Zafaya, носителите на Grammy “ФСБ” и други.

Dead Man's Hat acoustic е изпълнение на авторските песни на бандата от Ража (вокал, китара) и Илияна (вокал, синт и чело), в преработен аранжимент, различен от оригиналния.

Акустичният сет разказва историите си в съвсем друго измерение, предавайки ги в задълбочен, личен прочит. Ража и Илияна често се въвличат в колаборация с други артисти. Някои от които са Ostava, Hayes&Y, PIF, Jeremy?, Bears and Hunters, Saint Electrics, Rushi, Roni - Nasekomix, Iva Yankulova, Naso Ruskov – Baby Face Clan, Krisi - Revu, Gravity Co...