Радио Варна - другата сцена!

Литературна премиера: "Разказването на света" от Виолета Тончева

19 август 2015 г., сряда от 19 часа - Радио Варна - Арт салон, голяма зала

С „Разказването на света. Литературни рефлексии” от Виолета Тончева издателство „ФИЛ” отбелязва Празника на Варна. Редактор на сборника е Росица Бърдарска, дизайнът е на Драгомир Димчев. Премиерата на книгата, която излиза със съдействието на фонд „Култура” при Община Варна, ще се състои на 19 август от 19 часа в Арт салона на Радио Варна, със специалното участие на пианиста Руслан Павлов. Книгата ще представи проф. дфн Стилиян Йотов.

“Разказването на света” обича четенето и разсъждението върху него. Книгата внимателно се вглеждат в избраните исторически, публицистични, белетристични, лирични, есеистични, философски и научни творби, организирайки разнородната материя в една обща драматургична линия. Tя сравнява българското със самото себе си, съпоставя българското, видяно отвътре, с българското, видяно отвън, минава през любовта и лабиринтите, за да стигне до философската поанта за разказването на света като едно от условията - може би най-важното, за неговото съществуване. В този контекст литературните рефлексии влизат в разговор помежду си, провокират с изводи, аналогии и емоции, както и с постоянното завръщане към Варна и морето. Морето, където хоризонтът е най-висок...  

СнимкаПод погледа на „Окото”, витража на Юрий Василев от първата корица на книгата, сборникът очертава литературните траектории, в които се движи духовният живот на варненци, на базата на значими заглавия, премиерно представяни от авторката през последните десетина години. Изследват се различни тенденции, жанрове и почерци предимно на български, но също и на чуждестранни автори, пишещи за България.

В „Българското, видяно отвътре” литературно-критическата ретроспекция тръгва от най-далечното минало с „Гръцката махала Вароша – духът на древна Варна” от проф. д-р Румяна Михнева и доц. д-р Людмила Стоянова, продължава с културния принос на белогвардейските емигранти в „Руската следа във Варна” от Софья Богословова, разсъждава върху „Картини от три Българии” на Петко Бочаров, анализира нашумелите романи „Възвишение” на Милен Русков, „Бежанци” на Весела Ляхова и сборника с разкази „Отклонения наесен” от Чавдар Ценов. Големият варненски белетрист Атанас Липчев присъства с „Пътят към зимата” – един проникновен роман за детството и младостта, успоредени с обществено-политическите порядки на соца.

В контрапункт на българския поглед към себе си идва разделът „Българското, видяно отвън” с романите на германския писател Румен Манфред Еверт „Имигрантката” и „Соло” на британския писател Рана Дасгупта, в които зад интересните главни персонажи стоят българи с реална или въобразена съдба.

Варненският роман „Адриана” на Теодора Димова въвежда раздела „Любовта...”, в който са включени още сборникът с разкази „Любовта на 35-годишната жена” на Калин Терзийски, романите „Камък по блудницата” на Атанас Стойчев и „Човекът и сянката” на Владимир Левчев. Темата за любовта допълват с акценти в поетичен слог „Черна книга на застрашените видове” от Владимир Левчев, „Свят, от цвят направен” от Драга Дюлгерова и „Среднощен блус” от актрисата Даниела Викторова.

В „Лабиринтите...” попадат „Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова, „Лабиринт за романтични минотаври” от Светлана Дичева и „Параклисът” от Николай Савов, в който варненци ще разпознаят зад иносказателната една истинска история от недалечното минало на града.
 
В заключителния раздел, дал заглавието на книгата „Разказването на света”, със силен информационен заряд и експресивна комуникативност се отличават „От Медуза до Магрит. Есета по картини” на Митко Новков и „Гастрономическият разум. Философия на вкуса” от съвременния френски философ Мишел Онфре. Под философски знаменател е подведен и романът „Ходене по вода” от Ангел Г. Ангелов.

Сборникът с литературни рефлексии завършва с прочит на академичните издания „Интериор. История и теория” на доц. д-р арх. Росица Никифорова и „Представи за българския литературен канон. Книга I”, която предлага оригинални литературоведски ракурси към българската литература от зараждането й, през Паисий, Вазов, Яворов, Пенчо Славейков и кръга „Мисъл”, Гео Милев, Чавдар Мутафов и други известни имена до телевизионния формат „Голямото четене”.  

В този дух, следвайки своя епиграф „Литературата придава смисъл” (Георги Господинов), „Разказването на света” последователно отстоява намерението си да улови в литературни рефлексии естествената пъстрота на литературните явления и пристрастия, отразяващи рецепцията на съвременния варненец/българин за себе си и света в началото на XXI век.

Виолета ТончеваВиолета Тончева е германист, радиожурналист, преводач на книги и разкази от немски език, PR-експерт, автор на историко-изследователската студия в 2 части „Книга за Радио Варна. Традицията задължава” и „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна” (изд. „Славена”, 2004, 2007), както и на многобройни публикации в областта на литературата, архитектурата, изобразителното, оперното и театралното изкуство. Отличена е със Сребърна значка от Съюза на българските преводачи, „Златно перо” от Съюза на българските журналисти, Почетния знак на Радио Варна, наградите на галерия „Буларт”, къща-музей „Георги Велчев” и др.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!