Радио Варна - другата сцена!

Благотворителен концерт в помощ на програмата "Психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и техните близки"

17 ноември, четвъртък, Градска худежествена галерия "Борис Георгиев", 19 часа

СнимкаЗа Програмата за психосоциална подкрепа на този етап не се предвижда финансиране нито по Здравна каса, нито от общинския бюджет или друга институция. За да осъществявява своята дейност, тя разчита единствено на дарения. Благотворителният концерт и разпродажбата на произведения на изкуството е инициатива на доброволческия екип към програмата и се провежда с любезната подкрепа и съдействие на IW клуб – Варна, Община Варна, фондация "Слово" и моралната подкрепа на СБАЛОЗ – Варна. Участниците в концерта и авторите на произведения на изкуството предоставят безвъзмездно своя талант в подкрепа на каузата.

В началото на юли 2016 г. СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков” ЕООД – Варна създаде направление за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти. За първи път в историята на българската медицина науката психоонкология разгръща своя действителна структура с професионален щат, кабинетни пространства, оригинална програма, стадартизиран инструментариум и регламентиран контингент. И досега душата на българския онкологичен пациент е необитавано социално и психологично пространство, в което лекарите онколози не желаят да пристъпват или поради страх от собствената си неподготвеност, или под предлог, че липсва институционална организираност и държавни инвестиции. Злокачествените болести в България се третират с хирургия, лекарства и лъчелечение, но никой не проследява драмата на ума и сърцето, разиграваща се зад декора на болното физическо тяло. През втората декада на 21-ви век на българската онкология ѝ предстои да се „излекува” от патологичния дефицит на емпатия и да припознае съвременната психоонкология като равноправна онкологична специалност и практика. За това настоява инициативата на СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков" – Варна.
За краткото си съществуване програмата успя да постигне: рутинен скрининг на 100 % от пациентите на СБАЛОЗ; оценка на онкологичния дистрес и последващ контакт с всички пациенти с показани значими нива на дистрес; назначаване на специализирани визити при клиничен онкопсихолог и социален работник; в ход е организиране на обучителна кампания на пациентите и техните близки чрез тематични брошури, флайери, листовки и др. Планира се обогатяване на програмата като модел и база за академично обучение в рамките на студентските програми по обща психология и социални дейности – за тази цел се подготвя издаването на учебник и обучителни помагала за студентите. Избраният учебник е създаден от световни авторитети в областта на клиничната онкопсихология и е в процес на превод от английски език. Предвиждат се и цикъл лекции, водени от специалисти, които са свързани с различни гледни точки към онкозаболяванията. Лекциите ще бъдат в помощ на пациентите и техните близки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!