Радио Варна - другата сцена!

Майски салон на изкуствата 2017

Традиционният Майска салон на изкуствата започва във Варна на 7-ми май (неделя) от 19 часа с благотворителния концерт „Деца помагат на деца“ в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. В него ще участват Мария Илиева, Варненската филхармония, гайдарският състав „Диньо Маринов“, Даниела Димова и Арсений Арсов, формации от Общинския детски комплекс – Варна, централният полицейски карате и джу джицу клуб и др. Това е единственото събитие с вход, а средствата от продадените билети ще подпомогнат деца на пострадали служители на МВР. Майският салон на изкуствата се провежда под патронажа на кмета Иван Портних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Организатор е дирекция „Култура“ към Община Варна.

На 10-ти май от 17 ч. в Икономическия университет ще се открие шестата Европейска нощ на литературата. До 22 ч. на всеки 30 минути на различни места в града ще се четат откъси от книги. Ще звучат текстове на значими автори, преведени на български. Организацията е на младежката група „Аморфа“, като тази година те са подготвили и срещи с видни литературни критици и знакови имена на новата българска проза и поезия.

На 11-ти май от 18 ч. в Градската художествена галерия ще се състои среща с актрисата Бойка Велкова и нейния спектакъл „Пътят към Афродита“ по текстове на Исабел Алиенде.

На 12-ти май от 19 ч. в галерия „Аспарухово Арт“ на Народно читалище „Просвета“ ще се открие арт инсталацията „Левитация“ на тема „Възнесение Христово“. В съпътстваща програма е предвидена среща-разговор с младата журналистка от БНР Олга Добрева на тема „Мисията на изкуството да извисява“.

На 13-ти май от 11 ч. в Арт салона на Радио Варна ни очаква „Литературна Варна днес“ – среща с варненски творци на словото, автори на вестниците „Кил“ и „Литература и Общество“ и премиери на техните притурки - сборника „Литературен бриз – 2“ и „Алманах за култура“.

На 14-ти май, неделя, от 11 ч. в Концертното студио на Радио Варна ще звучат изпълнения от семейното дуо Зорница и Йосиф Радионови – пиано и цигулка с произведения на Бах, Хендел – соната, Дворжак – Славянски танц, Панчо Владигеров – концертен фокстрот, Милко Коларов – скерцо от „Соната“ и др. По същото време в Градската художествена галерия е празничният концерт на Камерния оркестър на варненските учители „Анима“ с новия диригент Георги Зайранов и Хора на варненските учители „Арс музика“ с диригент Веселина Маринова. На пианото - Иво Бонев.

На 16-ти май от 18 ч. в Концертното студио на Радио Варна ще звучи акустичния концерт на група „Bendida“. На другия ден в Градската художествена галерия от 18:30 ч. ще прозвучи концерт на детския хор при Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ с диригент Веселина Симеонова, на фолклорна група от НУИ „Добри Христов“ и на детското фолклорно студио „Неранза“ при НЧ „Елин Пелин 1977“ с художествен ръководител Кичка Христова.

На 18-ти май от 18 ч. в Градската художествена галерия ще се осъществи джаз проектът conscience на триото Георги Корназов – тромбон, Армел Дюпа – пиано, и Петър Салчев – вокал.

На 19-ти май от 18 ч. на площад „Независимост“ е мащабният концерт на ансамбъл „Чинари“ и Поли Паскова.

На 26-ти май от 19 ч. ще звучи образователен органов концерт на Боян Бъчваров, преподавател в НУИ „Добри Христов“.