Радио Варна - другата сцена!

"Добре темперирано пиано" в изпълнение на Велислава Георгиева

Йохан Себастиан Бах и произведението "Добре темперирано пиано" /IIтом, N 13-24/ бе избрала за своя концерт в Радио Варна проф. Велислава Георгиева. Събитието се проведе с подкрепата на Радио Варна.

Проф. д-р Велислава Георгиева - Дипломира се в НМА “Проф. П.Владигеров”- София като студентка по пиано на професорите Джулия и Константин Ганеви и камерна музика при проф. Ема Божинова. Завършва и майсторски класове при същите професори. Участва в различни музикални форуми, на които получава следните награди и отличия:

- медал от Международния младежки фестивал на камерната музика (Байройт);
- Награда на СБК за най-добро изпълнение на камерно произведение от български автор;
- Сребърен медал от международния клавирен конкурс в Атина;
- Първа награда и златен медал на VII Общобългарско състезание за певци и инструменталисти (в категорията “камерна музика”).

Специализира в курсовете по пиано на проф. Вера Горностева във Ваймар (Германия), при Роберто Сидон (Швейцария) и в Московската консерватория, а камерна музика при Конрад Рихтер и квартет “Брандис” (Германия). Завършва редовна аспирантура към катедра “Камерна музика” и след защита на дисертация на тема “Творчеството на българските композитори за клавирно дуо” получава научната степен “доктор”. Педагогическата й дейност датира от времето на нейната редовна аспирантура към катедра ”Камерна музика” и работата й като асистентка на проф. Ема Божинова, след което е назначена за редовен преподавател по камерна музика. Развива активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител в страната и чужбина. Неколкократно сътрудничи на международния фестивал “Тибор Варга” в Швейцария. В периода 2002-2004 г. работи като доцент във Висшия институт за музика (ISM в Sousse, Тунис), където насочва усилията си към популяризиране на българската музикална култура и европейските музикални традиции. В творческата й дейност се вписват много премиери, записи за БНР и БНТ, няколко CD - “Фантазии за дуо пиано”, Руска, Френска и Българска музика две пиана, както и Рецитал-портрет. Автор на справочника “Камерни ансамбли от български композитори”.

Професор по камерна музика в НМА “Проф. П. Влагигеров”- София.

Снимки: 28 март 2018 година, Концертно студио




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!