Радио Варна - другата сцена!

Разнообразието и пъстротата на тюркската култура събрани в изложба - Откриване

Изложба посветена на пролетния празник Невруз откри в Арт салона на Радио Варна генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, който е в България едва от няколко месеца.  "Невруз означава нов ден. Това е една традиция, която съществува още отпреди 3 хил. години в средноазиатските страни – 21 март. Чества се настъпването на пролетта."

Изложба представя над 30 творби на художници от различни националности, изобразяващи пъстротата, загадъчността и разнообразието на тюркската култура. Експозицията събира на едно място произведенията на известни художници от различни страни: Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, България, Турция, Туркменистан, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Молдова, Татарстан, Косово, Якутия и други.

Организаторите споделят вярата си, че културата и изкуството изпълняват мисията на универсален мост в развитието на междуобщностните отношения.

Картините са резултат от традиционния пленер "ТЮРКСОЙ - Среща на художниците" организиран от Международната организация за тюркска култура - Тюрксой. В рамките на събитието до сега около 300 артисти от 25 страни са се срещали под покрива на Тюрксой. Повече от 20 години изминавайки хиляди километри от Ню Йорк до Техеран, от Флоренция до Рабат и от Брюксел до Бразилия, обхождайки близо 27 страни и 100 града тези произведения пренасят тюркската култура.

Изложбата може да бъде видяна до 2 април.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!