Радио Варна - другата сцена!

Джаз вечер с БОДУРОВ ТРИО в Радио Варна

През април Концертно студио на Радио Варна ще бъде домакин на колекция от три концерта, обединени под заглавието „JAZZ Migration”. Обединяващата линия са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България. „Джаз мигрантите“ са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров, които ще представят в залата на Радио Варна най-новите си албуми, предлагащи различно звучене и облик на съвременния български джаз. Всяка една от концертните програми се отличава с индивидуална интерпретация на уникалната фолклорна традиция на страната ни. Попили европейски традиции и опит, те се връщат в родината, заедно с мигриращите птици, за да донесат български джаз със световно звучене.

„JAZZ Migration” фокусира вниманието върху процесите на обратен „внос” на артистичен потенциал от Европа към България, които кореспондират с актуалните тенденции в съвременното общество за привличане на таланта в културните процеси на страната ни. Цикълът от концерти ще представи приноса, който българската музикална традиция има в развитието на съвременните джазови форми.

През 2016-та Бодуров трио празнува 15 години на сцена. Основател на групата е джаз пианистът и композитор Димитър Бодуров (1979), който от 2000-та живее и твори в Холандия. Той е лауреат на няколко джаз конкурса в Холандия, както и в Монтрьо (Швейцария) и Париж (Франция). Концертира из Европа, Израел и България. Групата има издадени 4 албума за Норвежки и Холандски лейбъли както и за собствения лейбъл на Бодуров OPTOMUSIC.
В последения им албум Stamp around (2015) те не изневеряват на уникалния си стил, основан върху диалог между джаза и българския фолклор. Основа на композициите са семпли (аудио фрагменти) от различни фолклорни записи както и богатите на вариации песни и ритми характерни за българския фолклор.
Нюйоркското списание All about Jazz пише за групата: „В основата на тази серия от композиции на Бодуров стоят впечатляващи и приятни за слушане музикални взаимодействия между джаза и българския фолклор. Наистина страхотен звук!

БОДУРОВ ТРИО е в състав: Димитър Бодуров /пиано/ Михаил Иванов /бас/ и  Борислав Петров /барабани/. Специален гост на вечерта бе тромпетистът Нейко Бодуров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия