Радио Варна - другата сцена!

Градът през погледа на трима млади автори в Арт салона на Радио Варна

| обновено на 03.11.18 в 13:49

Изложба живопис на Катерина Маринова, Василики Драконтаидис и Петра Димитрова. И трите млади авторки учат живопис  в Националната художествена академия при проф. Десислава Минчева и проф. Ивайло Мирчев. 

В творбите си се опитват се да бъдат верни най-вече на себе си стъпвайки на основата на натурата, пречупвайки я през индивидуалната си чувствителност в стремежа си да изобразят проблеми, които лично ги вълнуват

Споделят виждането, че съвременното общество е болно, в криза на ценностите, което безкомпромисно и прямо Петра осъжда алегоризирайки го с кофите за смет и свирепите гларуси в борбата им за дребни огризки. Заживяли сме в едно сиво ежедневие, в което индивида се обезличава обладан до забрава в битовизми, които го унищожават неусетно. Сред цялата противна обвивка на града, призрачното присъствие на стари сгради с разпадащи се фасади, очарова с рядка красота носеща меланхолия и една носталгия по отминали времена. 

Архитектурата на панелните блокове и старите сгради от началото на 20 в. носят у себе си една естетика, която е на път да бъде  разрушена от непрекъснато строящите се модерни постройки, като така се създава усещане за мимолетна, тленна красота. Катерина усеща в картините си тези къщи като острови в морето от нови сгради, които трябва да се спасят. Старите постройки очароват младата авторка с индивидуалността си, със следите на времето и живота изписани по фасадите. Грубата действителност предизвиква прибиране навътре, стремеж да се опази душевната чистота - изолиране във вътрешните пространства. 

Василики вижда вътрешността на къщите като огледало на самата себе си. Рисува в затворени помещения, които са празни и чисти и предпочита интериора като сюжет за картините си. Представя безкрайното търсене, безкрайния път, който върви и временността на всеки период. Чрез осветлението в творбите и диалога между светлина и сянка внушава за неизменната взаимосвързаност между началото и края, привързването и изоставянето, застояването и тръгването. Интериорът представлява за нея един портрет на самата себе си. Стълбите и вратите са като портали към различните измерения на един вътрешен свят.

Петра Иванова Димитрова е родена в град Варна през 1996 г.

От 2003г. до 2010г. учи в СОУ св. „Климент Охридски“ гр. Варна

От 2010г. до 2015г. учи в НУИ „Добри Христов“ профил Изящни изкуства

От 2015г. до момента учи живопис в НХА в класа на професор Ивайло Мирчев и професор Десислава Минчева

През годините участва в различни пленери и изложби:

2015г. – сборна изложба „Художниците на града“ галерия Underground София

2016г. – пленер и изложба „В духа на Майстора“ с. Шишковци, град Кюстендил

2017г. – участие в изложба „От къде отлитат птиците“ ГХГ Борис Георгиев град Варна

2017г. – участие в студентска изложба галерия Гешов „Points of hesitation“

2018г. – изложба и пленер в Германия „Имението Грошвиц

СнимкаВасилики Хрисостомос Драконтаидис е родена в София през 1995 г.

2002-2009г. – Основно образование – ОУ „Райна Княгиня“, гр. Пловдив

2009 – 2014г. – Средно образование – НХГ „ Цанко Лавренов“, гр. Пловдив

2018г. -  бакалавър, специалност "Живопис", Национална художествена академия, София.

Изложби:

2018 – „В НАЧАЛОТО II“ – Изложба Живопис и Скулптура на дипломанти на на  Художествената академия

2018 - Галерия на СБХ, „Изложба на дипломираните бакалаври - НХА“ – гр. София

2014 – Участие в експозиция посветена на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата – галерия „ Ромфея“, гр. Пловдив

2012- Участие в Нощ на музеите и галериите –Музеен център за съвременна история –„ Нощ на ретро фотографията в музея“, гр. Пловдив



Катерина Сергеева Маринова е родена 1994 година в град Лом. От 2001 до 2013 година учи в СОУ "Св.св. Кирил и Методий" в град Козлодуй, хуманитарен профил. Интереса към изкуството се проявява още от ранна детска възраст, когато посещава курсове по рисуване в Дом на Енергетика при г-жа Галина Янакиева. По-късно голяма заслуга за творческия опит имат Кирил Апостолов и Иван Манойлов. От 2013 до 2017 година изучава Живопис в НХА при проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева, както и втора специалност Теория и практика на художественото образование. През 2017 записва ОКС Магистър в НХА специалност живопис. 

През 2017 година става част от групата „Млади български художници“ със съдействието на г-н Тодор Стайков. Групата се състои от жури: проф. Валентин Старчев, проф. Десислава Минчева, проф. Станислав Памукчиев, проф. Емил Попов, проф. Вихрони Попнеделев и проф. Ангел Станев, които селектират авторите от специалностите живопис и скулптура.

През годините участва в редица пленери и изложби :

2014- Академично бианале „Рисунка”

2015- участие в пленер и изложба гр. Оряхово

2016- Участие в пленер и изложба гр. Оряхово

2016- Aкадемично бианале ”Рисунка”

2017- Галерия на СБХ "изложба на дипломираните бакалаври"

2017 – пленер и изложба в Артцентър Вихронис. Долно Камарци

2017- изложба „В началото” – Млади български художници

2017 – участие в студентска изложба в галерия Гешов ‘Points of hesitation’ 

2017 - експозиция на банка Societe Generale

2018 – Самостоятелна изложба гр. Лом

2018- Участие в пленер и изложба гр. Оряхово

2018 – Изложба и пленер Германия 

Снимки: 3 ноември, Арт салон на Радио Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!