Радио Варна - другата сцена!

Европейския международен конкурс за детска песен „Златни искри“

| обновено на 17.10.19 в 09:51

На 19 и 20 октомври във Варна предстои седмото издание на Европейския международен конкурс за детска песен „Златни искри“. Той се провежда ежегодно във Варна, в две конкурсни линии - за песен и за изпълнител. Този конкурс е единствен по рода си в страната - международен конкурс за песен, създадена от професионални автори. Тази година своята премиера ще имат композиции на автори от България, Русия, Малта, Армения, Словения, Беларус, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Украйна.

Музикалните творби ще бъдат представени от деца на възраст от  6 до 14 години. Младите певци ще бъдат оценявани от професионално международно жури, включващо популярни изпълнители, композитори, продуценти и директори на фестивали, представители на музикални редакции на  песни за деца от телевизии и радиостанции. Тази година отново председател на журито ще бъде композиторът и педагог Стефан Илиев. Възпитаник на самия Парашкев Хаджиев. Стефан Илиев е автор е на симфонична, камерна, електроакустична и филмова музика. Автор е на над 50 песни за хор и над 100 песни за деца.

12 нови български песни ще прозвучат премиерно на Европейския международен конкурс за детска песен „Златни искри“ във Варна. Сред авторите на песните-финалисти, освен дебютанти са и утвърдени композитори. Сред тях е Пепи Писарски познат ни от група „Атлас”, който за втори път пише песен за конкурса.

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри" 2019 се органиира от фондация "Откритие", с подкрепата на Министерството на културата, БНР,  Община Варна - фонд”Култура” и е под егидата на WAFA /Световна асамблея на артистите и фестивалите/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!