Радио Варна - другата сцена!

Премиера на новия компактдиск на Радио Варна

"Нищо хубаво не се забравя" - музика от фонда на медията

На 26 октомври, събота, Радио Варна ще представи новия компактдиск с музика от фонда на медията – „Нищо хубаво не се забравя”. Концертът ще се излъчва в ефир, в предаването „Съботна трапеза” от 13.00 до 15.00 часа, както и в официалните страници на Радио Варна във facebook и youtube.

В концерта ще се включат учениците от НУИ "Добри Христов" - Варна: Анелия Китанова, Сияна Атанасова, Ефи Стефанова, Пламена Петкова, Мария Стефанова, Росица Желязкова и Донко Марков с преподаватели Ваня Друмева, Женя Райчева, Дафинка Дамянова, Павлинка Тодорова и Кремена Матева. От СУХНИ „Константин Преславски”  участие ще вземе Златозара Тодорова с преподавател Петя Драгнева, и Петя Панева - възпитаник на НМА "Панчо Владигеров".


„Нищо хубаво не се забравя” - Песните и инструменталните пиеси в този аудиоалбум са част от златната история на Радио Варна, писана от стотици народни изпълнители от цяла България. Музикалните ръководители почти от самото начало са надскочили локалните зависимости и с далновидност са канели редица известни имена, гастролиращи в морската столица, за запис в радиото.

През годините тук са записвали артисти от ранга на Янка Рупкина, Атанас Вълчев, Калинка Згурова, Соня Кънчева и много други. Това разнообразие от фолклорни диалекти изгражда уникалния музикален портрет на Радио Варна като съвременна медия с особено отношение към паметта.

Активният звукозапис в Радио Варна датира от 60-те години на XX век. Традицията да се записва народна музика започва при музикалния редактор Радослав Данов, основател на Група от народни инструменти и Вокална група за народни песни към радиото. По-късно неговото дело,вече с друг музикален състав, продължават колегите му Недялко Станев и Ангел Истатков до 1989 година. Интересен факт е, че в т.нар.“Оркестър на Радио Варна“ за народна музика са свирили класически музиканти, нямало нито един битов инструмент, поради което акордеонът е своеобразният „лидер” в оркестъра. Важно е да отбележим, че в тези записи няма да откриете перфектния саунд, нито съвършено изрядни музикални изпълнения. Много от партитурите са писани „на коляно“, минути преди да светне червената лампа - често това е било около полунощ, когато градът спи. Но те са запечатали нещо много ценно – първичната и завладяваща мощ на народната музика,неподправената емоция от срещата между музиканти. Някъде чуваме „гласовитост“, която липсва в други много по-представителни записи, импровизационната мисъл на места е подхранена от нескрита радост в мига на записа... музиката е празнувала!

В годината, когато Радио Варна става на 85, този албум посвещаваме на всички, които са били част от музикалната история на първата извънстолична медиа. Защото „Нищо хубаво не се забравя“, както с топла усмивка ни каза народната певица Катя Петрова, спомняйки си за времето, в което е записвала с оркестъра на Радио Варна.

ВАЖНО! Входът е само с покани!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия