Радио Варна - другата сцена!

Календарите, в които древността среща съвремието

27 ноември, сряда, Арт салона на Радио Варна, 18.30 часа

Те са произведение на Фондация „Българските корени“ и за 4-та поредна година успяват да срещнат богатото културно наследство, оставено от сръчните ръце на българката, с красотата на съвременните млади момичета. Календарите за 2020 „Девойко, мари хубава“ и „Бела съм, бела, юначе“ показват български автентични народни носии, съхранявани в музеи на територията на България. Първият от тях – „Девойко, мари хубава“, представя „оживели“ носии от различни региони на страната, а „Бела съм, бела, юначе“ (както подсказва и името му), е календар, който показва богатството на етнографските райони на Родопа планина.

„Девойко мари хубава“ е с носии от фондовете на Регионален исторически музей в Бургас, Регионален исторически музей – Перник, Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“ – Враца, Регионален исторически музей – Габрово, както и няколко частни колекции.

В календара „Бела съм, бела, юначе“ ценителите на българската народна култура могат да видят носии от Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Исторически музей – Велинград, Регионален исторически музей – Кърджали, Общински музей – Ардино, както и няколко от частните колекции.

В работата по кадрите в календара активно участие имат уредниците от музеите, като целият процес е под вещия надзор на главните консултанти на проекта: Доц. д-р Ангел Янков, етнолог, директор на РЕМ – Пловдив, и Грозделина Георгиева-Саватинова – уредник в РЕМ – Пловдив. Всяка от тези носии е характерна за своя регион и разказва неговата история. Ефектът на снимките се подсилва и от автентичната атмосфера, в която са направени. Момичетата, които се включват в този проект, са по правило местни млади девойки, подбрани след кастинг, в който освен красотата и фотогеничността на момичето, важни критерии са и нейното отношение към фолклора и българските традиции.

Календарите се финансират и изработват изцяло от Фондация „Българските корени“, като тяхното издаване е в подкрепа на дейността на музеите в България и достигане до по-широк кръг от хора на информацията за старото традиционно облекло на дедите ни, озарено с усмивките и младостта на момичета от съвремието. Те са една среща на 21. век с миналото ни.

А какво е народната ни култура без народната музика. Тази година за първи път към календарите има добавени и видеа на двете народни песни: „Девойко, мари хубава“ и „Бела съм, бела, юначе“, в изпълнение на младите народни певици Бояна Топалова-Джоглова и Атанаска Тонева, и на младия гайдар Борислав Тонев, възпитаник на музикалното училище в Пловдив, продуцирани от „Българските корени“.

Тазгодишните календари имат и още една кауза. С тяхното издаване се подкрепя благотворителната инициатива на „Българските корени“ и Фондация „Димитър Талев“ за закупуване на родната къща на големия български писател Димитър Талев в гр. Прилеп и превръщането ѝ в български музей. Част от сумата от всеки закупен календар се дарява на Фондация „Димитър Талев“ за тази цел.

Екипът, създал тези календари, благодари от сърце на всички участници и се надява с тези календари да зарадва и развълнува много български сърца! Календарите могат да бъдат видени и закупени тук: www.bulgarianroots.com

На 27-ми ноември, от 18:30 ч, в Арт салона на Радио Варна, ще се проведе изложба-представяне на проекта.

Линк към ФБ страницата на проекта: bulgarianroots




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия