Радио Варна - другата сцена!

Шубертова вечер с проф. Велислава Георгиева в Радио Варна

Откриване на ЕСЕНЕН  САЛОН  НА ИЗКУСТВАТА - Варна 2020 с К Л А В И Р Е Н  К О Н Ц Е Р Т с проф. Велислава Георгиева

В програмата: Франц Шуберт

Соната ор.120, Импромптюта ор. 90 N 2 и 4; ор.142 N 2 и 3

Проф. д-р Велислава Георгиева, завършва НМУ “Л.Пипков”-София.
Дипломира се в НМА “Проф. П. Владигеров”- София като студентка по пиано на професорите Джулия и Константин Ганеви и камерна музика при проф. Ема Божинова. Завършва и майсторски класове при същите професори.

Участва в различни музикални форуми, на които получава следните награди и отличия:
- медал от Международния младежки фестивал на камерната музика (Байройт);
- Награда на СБК за най-добро изпълнение на камерно произведение от български автор;
- Сребърен медал от международния клавирен конкурс в Атина;
- Първа награда и златен медал на VII Общобългарско състезание за певци и инструменталисти (в категорията “камерна музика”).

Специализира в курсовете по пиано на проф. Вера Горностева във Ваймар (Германия), при Роберто Сидон (Швейцария) и в Московската консерватория, а камерна музика при Конрад Рихтер и квартет “Брандис” (Германия).
Завършва редовна аспирантура към катедра “Камерна музика” и след защита на дисертация на тема “Творчеството на българските композитори за клавирно дуо” получава научната степен “доктор”.
Педагогическата й дейност датира от времето на нейната редовна аспирантура към катедра”Камерна музика” и работата й като асистентка на проф. Ема Божинова, след което е назначена за редовен преподавател по камерна музика.
Развива активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител в страната и чужбина. Неколкократно сътрудничи на международния фестивал “Тибор Варга” в Швейцария.
В периода 2002-2004 г. работи като доцент във Висшия институт за музика (ISM в Sousse, Тунис), където насочва усилията си към популяризиране на българската музикална култура и европейските музикални традиции.
В творческата й дейност се вписват много премиери, записи за БНР и БНТ, няколко CD - “Фантазии за дуо пиано”, Руска, Френска и Българска музика две пиана, както и Рецитал-портрет.
Автор на справочника “Камерни ансамбли от български композитори”.
Професор по камерна музика в НМА “Проф. П. Владигеров”- София.

Снимки: 6 ноември, Концертно студио на Радио Варна

Галерия