Радио Варна - другата сцена!

"Розово слънце" и "До капилярите на любовта" – две поетични премиери във Варна

Среща на живо с поетесите Димана Иванова и Татяна Даскалова

17 септември, петък, открита площадка до сградата на Радио Варна, 18.00 часа
Представяне на дебютната стихосбирка на Татяна Даскалова „До капилярите на любовта” и най-новата стихосбирка на Димана Иванова „Розово слънце” 
Събитието се организира в партньорство с Младежка фондация „Аморфа” и БНР Радио Варна.
Вход свободен
ВАЖНО: провежда се на открито
Място: открита площадка до входа на Арт Салона на Радио Варна
„Розово слънце”
„Основният сюжет в тази книга е търсенето на Любовта с главно Л. Любовта се скита през различни европейски градове. Тя живее и гори в София, Братислава, Прага, Берлин, Брюксел, Лондон и Букурещ. Тя прелита през различни езици, книги, истински и измислени истории. Тя бива въплътена в много и най-различни души и тела. Понякога бива изстудявана до точката на замръзване. Друг път бива нажежавана до точката на кипене. Но накрая бива намерена, за да ни се яви в пълния си блясък – светла и пречистена, като розово слънце.” / Иван Христов
За авторката:
Димана Иванова (р. 1979, Варна). Магистър-филолог на СУ "Св. Климент Охридски" с две специалности - славянска филология с профил чешки език и литература и френска филология. Доктор по сравнително литературознание на Карловия университет в Прага. Два пъти е носител на наградата за млади чешки преводачи от конкурса "По стъпките на Григор Ленков", организиран от Чешки център в София, както и на награда на Съюза на българските преводачи за най-добър превод от български на чужд език (2017). Автор е на три стихосбирки: "Покана за баща" (2012), "Азбука на желанията" (2016) и "Som ako morskà voda" (Bratislava, 2018). Нейни стихове са преведени и публикувани на тринадесет езика. От 2012 до 2017 година работи като учител по френски език в Словакия, от 2017 до 2019 г. като учител по български език и литература към Българското училище "Боян Мага" в Лондон. От 2020 до днес работи като координатор на събития в Чешки център София. Член на Съюза на чешките журналисти и Съюза на българските преводачи. Носител на няколко международни поетични награди: от чешко-словашкия фестивал "По страните на Моравия 2018", "Мелнишки Пегас" (2018) от Чехия, "Името на розата" (2018) от Полша и "Амавика" (2019) от Южна Франция.
* * * * * * * * *
„До капилярите на любовта” 
„Дебютната стихосбирка на Татяна Даскалова е книга за извървяването на пътя към любовта във всичките ѝ измерения – един труден път на душата на лирическата героиня. Това е книга за пропуснатите срещи, но и за намерените и споделени любовни мигове, през които единственият постоянен адрес на лирическата героиня е душата на любимия.” / Димана Иванова
За авторката:
Татяна Даскалова е родена на 20.09.1967 година в град Русе. Дипломира се в СУ “Климент Охридски“, специалност журналистика. Участвала е в литературен клуб „Любен Каравелов” при Възрожденско читалище „Зора”. Нейни творби са публикувани в „Дунавска правда“, „Родна реч“, както и в списанията „Послепис“ и „Посоки“. Работила е като главен редактор на вестник „Спектър“, била е редактор в издателствата: “Литавра“ и „Легакон“ . Автор и съставител е на поредицата от книжки: „Женски тайни и рецепти“, отпечатани през 1992 година. Автор е на стихосбирката „До капилярите на любовта“, издадена през 2020 година. Татяна Даскалова е работила като експерт в Съвета за електронни медии в София. От много години живее и работи в Лондон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия