Радио Варна - другата сцена!

Творческа среща с Милко Коларов в Радио Варна

| обновено на 11.10.21 в 11:20

11 октомври, понеделник, Концертно студио на Радио Варна, 19 часа

Творческа среща с композитора и представяне на новия сборник „Хорови и солови песни”.

Проф. Милко Коларов, голямото варненско име в българската композиторска школа, празнува 75-годишния си юбилей с две поредни събития в родния град. И двете са част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято”, фестивалът, от чиято история маестро Коларов е неотменна част десетилетия наред. Концерт матине на 10 октомври, дирижиран от юбиляря, и творческа среща на 11 октомври ще почетат приноса на Маестрото в артистичната история на Варна. Живото общуване с Маестрото винаги е много ценно за неговите почитатели заради искрените и страстни, често остри думи на големия творец, който освен от музиката е изкушен и от словото. Философските му размисли за живота и мисията на артиста са намерили израз в неговите книги “Записки”, които обогатяват читателя с досег до интимните механизми на творческия процес. Помнят се ярките мисли от тези записки: “Музиката трябва да изрази онова състояние на човека, за което няма думи” и „...изкуството има смисъл само когато стане изповед”.

На 11 октомври в Радио Варна публиката ще има удоволствието да чуе и записа на „Концерт за цигулка и оркестър” от Милко Коларов в изпълнение на Люцернския симфоничен оркестър с диригент Джон Акселрод.

Входът на срещата е свободен.

Проф. Милко Коларов е завършил “Композиция” в Музикалната академия в София при Панчо Владигеров и неговото ученичество при великия композитор става определящо за творческото му израстване. Учи оркестрово дирижиране при проф. Константин Илиев, към когото също питае огромно уважение. Специализира в Париж. След дипломирането си има активна творческа, изпълнителска и педагогическа дейност.

Неговата професионална диригентска кариера преминава през свързаните с родния град Варненска филхармония и Варненска опера. Близо 20 години ръководи Габровския камерен оркестър. Бил е диригент на Симфоничния оркестър на Музикалното училище във Варна, преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър”. Ръководи създадения от него Камерен ансамбъл “Симфониета”, с който редовно участва в ММФ “Варненско лято”.

Автор е на музикално-сценични творби, сред които операта “Най-щастливият човек” и балета “Корени”, на симфонични и вокално-симфонични произведения, камерна музика, хорови цикли, театрална музика. Неговите творби са изпълнявани в Русия, Италия, Великобритания, Германия, Турция, Япония, САЩ, Чехия, Полша, Франция, Южна Корея и др. По традиция Маестрото композира творби специално за Международния музикален фестивал “Варненско лято”.

Проф. Милко Коларов е носител на орден “Св. св. Кирил и Методий” първа степен с огърлие за високи творчески постижения и особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството. Почетен гражданин на Варна.


Галерия

Подкасти от БНР