Радио Варна - другата сцена!

Премиера на книгата "Бележити жени на/за България" на Катя Зографова

30 юни, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

Книгата на литературната историчка Катя Зографова е своеобразна енциклопедия на женските присъствия във всички сфери на националния ни живот, при това разгърната в широк времеви пояс на седем столетия - от времето на падането на българското царство под османско владичество и светлата саможертва на цар Шишмановата сестра Кера Тамара - до наши съвременнички от ХХ век... Авторката подбира внимателно и с професионален нюх на документалист имената на влиятелните жени, играли значима роля в историята на България, без да се отклонява в проблематични, търсещи евтина популярност посоки...

Проф. Пламен Павлов

Премиерата е събитие в аванс, предшестващо 16-я Международен фестивал на поезията "Славянска прегръдка". Авторката КАТЯ ЗОГРАФОВА е не просто член на Академията, а приносен неин член и радетел. Тя е не само духовен гид в историята на българската литература, не само сърцеархивариус, не само една българка - нейните родови корени са от Панагюрище! А това само по себе си е важно обстоятелство, което формира тематичния избор на литературните ѝ търсения. Това определя също и повишената емоционална температура, с която води разказите за героините си. Катя Зографова не е хладен и безстрастен изследовател, а родолюбец, който със своите книги издига духовния храм на Отечеството. По-убедително от многото патриотични партии днес.
В тази последна засега нейна книга читателят ще се срещне с повече или по-малко познати забележителни жени, вградили своя дялан камък в живия български духовен зид. Всъщност, вградили делото и името си... Катя Зографова е открила най-важното за своята изследователска писателска обреченост: националните духовни зидове се градят от живи камъни. За да са здрави и дълговечни.

Елка Няголова


Слово за книгата: Ваня Колева
По публикацията работи: Веселина Киричева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!