Радио Варна - другата сцена!

Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света

| обновено на 03.08.22 в 14:22

3 август, сряда, Концертно студио на Радио Варна, 18.30 часа

Издателство „Атеа“ организира събитие под наслов „Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света”. Среща-разговор с д-р Светослав Попов: „Варна - люлка на халколитната култура, траки и пратраки в Източните Балкани. И още: представяне на книгата на Павел Серафимов „Неразказаната история на траките“.

През октомври т.г. се навършват 50 години от откриването на халколитния некропол Варна I, променил представите на човечеството за най-ранната история на цивилизования свят. Това революционно откритие доказва, че първият цар, първото злато и първата цивилизация в историята на човека имат за родина земята на Варна. След задълбоченото изследване „Траки и пратраки в Източните Балкани”, д-р Светлозар Попов подготвя юбилеен сборник със статии, посветени на некропола, като част от тях ще бъдат представени на срещата.

„Неразказаната история на траките” представя влиянието на нашите древни предци върху културите на Древен Рим, Елада, Египет, Хетската империя.

„В настоящата книга са представени убедителни доказателства, които помагат да се срути пропагандираната дълго време заблуда за безписмените траки. Читателите могат да се запознаят с непознати моменти от историята на дедите ни траките и най-вече с техните заслуги в оформянето на старата европейска култура”, посочва Павел Серафимов. В задълбочения труд Серафимов изследва влиянието на тракийската цивилизация върху оформянето на културата на древни европейски и азиатски народи като Хетската империя, Арменското и Египетското царство, древните Рим и Елада. След двата тома на „Тайните на тракийския език”, Павел Серафимов публикува в новия си труд още по-разширен речник с 550 съхранени тракийски думи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия