Радио Варна - другата сцена!

Картини от миди - изложба на Мария Николова и Силвия Учкунова

19 септември, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

Мария Николова и Силвия Учкунова са майка и дъщеря, и двете споделят страстта си към морето и я претворяват в прекрасни картини, които може да видите в Арт салона на Радио Варна.

Декоративните пана и картини са изработени от природни материали: разнообразни миди, черупки от охлюви, рапани, пясък и други интересни материали, събирани по цялото Черноморие, бреговете на река Дунав и извън страната.

Авторът – инж. Мария Николова, е родена във Варна, била е дългогодишен преподавател в Професионалната гимназия по електротехника. Идеята да изработва сама този вид „вечна живопис” идва, след като си купува една картина от миди от Северна Корея. Мария използва всяка свободна минута да е край морето, което я зарежда с творческо вдъхновение и и предоставя своето огромно разнообразие от пъстри и причудливи форми черупки. Много нейни приятели и близки също събират за нея интересни раковини и миди, които оживяват в картините ѝ, в романтичните пейзажи, изящните цветни и фигурални композиции. Нейната страст се оказва заразяващa – от известно време дъщеря ѝ също експериментира с тази техника.

"...Колоритното богатство на живописването подсказва за необичайната палитра от миди, охлюви, рапани, които природата е създала, но не всекиму е дадено да я открие, а още по-рядко, да я превърне в собствена творческа палитра. В съчетание с богато въображение, филигранна точност на ръката и търпение, Мария притежава ключ за успеха в избрания художествен периметър. Тази  изложба е продължение и ново изживяване на красотата, с която морето дарява сетивата, белег за една не само силна, но и трайна отдаденост на приложното изкуство..."
проф. Росица Йорданова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия