Радио Варна - другата сцена!

ПЪТИЩАТА НА ВЕРА НЕМИРОВА КЪМ ВАГНЕР

9 юли, вторник, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа

Почитателите на оперното изкуство са поканени на среща с режисьорката на „Летящият холандец“ , под наслов „Пътищата на Вера Немирова към Вагнер“. През юли подобна среща беше проведена с успех в Българския културен институт в Берлин. Открита за всякакви въпроси от публиката, Вера Немирова ще илюстрира своя разказ за пътищата си към Вагнер с мултимедийна презентация. Участниците в това съпътстващо Опера в Летния театър събитие ще получат бонус билет на цена от 20 лв за "Летящият холандец" на 11 юли, 21.00, Опера в Летния театър.

В творческата биография на Вера Немирова влизат 9 от общо 13-те опери на Вагнер, сред тях - „Танхойзер“ във Франкфурт на Майн и Карлсруе, тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ във Франкфурт на Майн, “Валкюра“ в Залцбургския фестивал и Пекин, „Тристан и Изолда“ в Бон, „Лоенгрин“ в Базел, „Летящият холандец“ в Магдебург и Варна. Варненската продукция на „Летящият холандец“, с реж. Вера Немирова и диригент Светослав Борисов, ще бъде във фокуса на срещата.

Специално внимание ще бъде обърнато на отделните етапи в творческия процес – от подбора на постановъчния и изпълнителски екип през анализа на заглавието и вникването в същността до логическата обосновка в изграждането на всеки образ. Ще бъдат засегнати и теми, като умението на режисьора да артикулира, сглобява и подрежда отделните компоненти в общото енергийно цяло на постановката, мястото на нестандартните идеи и дигиталните технологии в контекста на съвременното оперно изкуство, рецепцията за Вагнер по света и в България и др. Модератор на събитието Виолета Тончева. Мултимедия Димитър Иванов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!