ВАШАТА ИСТОРИЯ ПО БНР

Сигнали, интересни истории, видео, репортажи от Вас, нашите репортери във всяка точка от страната и света.

Пишете ни за всичко, което Ви вълнува! Добавете го в рубриката "Вашата история по БНР".

Нашите репортери ще го разкажат в ефира на БНР и ще го покажат на сайта ни и в социалните мрежи.

Проблем със сметоизвозването в село Брезнишки извор

Село Брезнишки извор
Снимка: Добринка Добрева

В село Брезнишки извор, което се намира на 60 км от София, но е на територията на област Перник и община Брезник има проблем със сметоизвозването. Брезнишки извор е едно от 34 села на територията на община Брезник, малко и близо до града. Още на влизане в населеното място прави впечатление препълнен с отпадъци контейнер. Последното сметоизвозване в района е било на 3 август, казват слушателките на "Хоризонт" Eли Стойова и нейна съседка.

"Аз звънях в "Хоризонт за вас" беше петък и аз помислих, че това е реакция заради ваша намеса, но дошли са извозили са и от тогава боклука не е пипнат", допълни Eли Стойова.

"Проблем с техниката разбрахме, че има и затова сметоизвозването е на това ниво", допълни съседка на Eли Стойова

В съседното село Режанци положението с контейнерите за отпадъци беше като в Брезнишки извор - препълнени.

Село Брезнишки извор          Снимка: Добринка Добрева

На сайта на общината с дата 11 август е публикувано съобщение за техническа повреда на двата камиона, с които се извозват отпадъците. 

"Така се случи, че се счупиха последователно и двата камиона, след това единият възстановихме, пак се счупи. Другият проблем е, че регионалното депо в Перник функционира от началото на 2016 година,  оттогава отпадъците се карат там. Един камион успява да откара два курса до Перник и да се върне в рамките на работното време, което не е достатъчно да извози отпадъка, който в момента се генерира на територията на общината, говоря за всички села", коментира екологът на община Брезник Детелина Виденова. 

Единият от камионите е ремонтиран и е в движение, другият обаче според заместник-кметът Иван Бъчваров е със сериозна щета. Той добавя и конкретни факти за екологичното отношение на хората към средата, в която живеят.

"Последната повреда на камиона са хидравличните цилиндри, които са на устройство, което вдига кофите и контейнерите и цилиндрите, които са отзад на капака, който се отваря, за да се разтовари на депото в Перник боклука. Това се случва, защото контейнерите са пълни до половината със строителни отпадъци, а отгоре е замаскиран с битов", подчерта Бъчваров.

Село Брезнишки извор                Снимка: Добринка Добрева

Община Брезник поддържа сметоизвозването като собствена дейност и не е наела фирма за целта. План сметката за чистота за 2020 година е на обща стойност около половин милион лева, като за въпросното село Брезнишки извор заедно с още 19 села стойността е близо 50 хиляди. Годишната такса смет за селата пък е между 2 и 4 лева. Парите не стигат категорични са от община Брезник, но обмислят трайно решаване на проблема със събирането на сметта от следващата година, уточнява екологът на община Брезник Детелина Виденова.

"Планира се да се закупи трети камион, да се назначи още един шофьор, още сметосъбирачи, за да успеем това нещо да е малко повече като кратност. Кратността да стане всяка седмица, за да няма проблеми".

Целия репортаж на Добринка Добрева можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радко Данаилов

Пловдивчанин живее година в абсурда на "Параграф 22"

В сигнал до Радио Пловдив 56 -годишен мъж от Пловдив обясни, че не може да подмени личната си карта, изтекла през април, миналата година. Причината е, че не може да посочи постоянен адрес за регистрация.  Изтичане срока на личната карта Пловдивчанинът Радко Данаилов се отписва от регистрацията си под тепетата, когато се жени и..

публикувано на 01.04.21 в 16:32

В МБАЛ Асеновград ваксини има, кадри няма

Слушател на Радио Пловдив сигнализира за временно прекратена ваксинация в болницата в Асеновград. 38-годишният Слави Тодоров трябвало да бъде имунизиран в 11 часа днес - време, определено му от националния електронен регистър за записване за ваксинация. Ваксина обаче той не получил, тъй като се оказало, че в МБАЛ Асеновград няма работещ кабинет..

публикувано на 30.03.21 в 10:58
Корито на река Благоевградска Бистрица

Боклуци в река Благоевградска Бистрица

За непочистеното корито на река Благоевградска Бистрица, сигнализираха слушатели на Радио Благоевград. Реката минава покрай алеята за парк „Бачиново“ – едно много посещавано място край Благоевград. Живеещите и разхождащите се в района жители и гости на областния център са притеснени от видимото затлачване на определени участъци от реката с голямо..

публикувано на 11.03.21 в 14:59

Зоната около въжения мост в Благоевград се нуждае от спешно обновяване

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“.  Това предпочитано място за отдих на жителите и гостите на Благоевград в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и фонтани са само част за проблемите,..

публикувано на 04.03.21 в 15:00

Докъде стига търпението на живеещите в КК „Чайка“

Граждани, живеещи в КК “Чайка“ излязоха на пореден протест, провокиран от лошото състояние на пътната инфраструктура в района.  Разкопаването на улиците и неефективното изпълнение на част от проекта на Община Варна и изпълнител ВиК - Варна води до попадания на пътната настилка, прахоляк, който живеещите дишат всеки ден в продължение на три години и..

публикувано на 22.02.21 в 09:44

Парк-музей на боклуците във Варна

Територията на бившия горски разсадник във Варна се е превърнала в огромно сметище.  За това ни сигнализираха граждани, живеещи и работещи в района. С фоторепортера Румен Сарандев решихме да проверим каква е ситуацията там.  Още на входа на някогашния красив парк с богата растителност, се натъкнахме на огромна камара с боклуци. След..

обновено на 16.02.21 в 17:25
Национална многопрофилна транспортна болница

Проблеми с подновяването на шофьорските книжки на хората с увреждания

Правоспособните шофьор и с инвалидност от Варна и региона практически не могат да подновят изтичащите си свидетелства за управление на моторно превозно средство (МПС) . Сигнал за това получихме в реакцията, но за проблема потвърдиха и от М инист ерството на транспорта, информационните технологии и..

обновено на 16.02.21 в 14:23

Жителите на благоевградското село Зелен дол от години са на воден режим

В рубриката „Искам думата“ на Радио Благоевград жителите и кметският наместник на благоевградското село Зелен дол представиха един дългогодишен проблем, пред който са поставени през летните месеци, а именно воден режим. Към този нерешен проблем в селото хората се оплакват и от „лошо захранване“ на електрическата мрежа т.е. постоянно падане на..

публикувано на 15.02.21 в 16:24

Има - няма проблем с канализацията в Средец

„ Установили сме, че тръбите не се почистват, става затлачване, оттам връща в домовете . 90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация... В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и..

обновено на 28.01.21 в 14:48
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04