ВАШАТА ИСТОРИЯ ПО БНР

Сигнали, интересни истории, видео, репортажи от Вас, нашите репортери във всяка точка от страната и света.

Пишете ни за всичко, което Ви вълнува! Добавете го в рубриката "Вашата история по БНР".

Нашите репортери ще го разкажат в ефира на БНР и ще го покажат на сайта ни и в социалните мрежи.

Проблеми с подновяването на шофьорските книжки на хората с увреждания

| обновено на 16.02.21 в 14:23
2
Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III" – София
Снимка: http://nmtb-sofia.eu

Правоспособните шофьори с инвалидност от Варна и региона практически не могат да подновят изтичащите си свидетелства за управление на моторно превозно средство (МПС). Сигнал за това получихме в реакцията, но за проблема потвърдиха и от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Час за преглед в ТОЛЕК - месец след валидността на книжката

Въпреки удължената със 7-месеца валидност на книжките – до края на м.г., варненецът Желю Желев няма да успее да поднови навреме своята, защото във Варна няма Транспортна областна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК), в най-близката, която всъщност е в Горна Оряховица има записан час, който е за месец след изтичането на книжката му. В бургаската ТОЛЕК не го записват, в софийската не записват инвалиди от страната, а с пловдивската изобщо не може да се свърже, както разказа Желю Желев пред Румен Генов:

След 12 г. отново ще има ТОЛЕК във Варна

Редът за работа на ТОЛЕК се определя със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На поставените въпроси от пресцентъра на Министерството отговориха, че с разпореждане на министъра на транспорта, е стартирана процедура за разкриване на филиал на Националната многопрофилна транспортна болница-София (НМТБ) на територията на град Варна. Конкретиката по тази добра новина се уточнява в момента в коя варненска болница ще бъде. Разкриването на варненски филиал е мотивирано от затруднението в обслужването на гражданите, подлежащи на освидетелстване от ТОЛЕК в разкритите към момента филиали.

На сайта на Национална многопрофилна транспортна болница – София предстои да бъде публикуван телефон за записване на пациенти и график на работното време на Комисията във Варна. Това се случва след 12 г. прекъсване. Варненската Транспортна областна лекарска експертна комисия е закрита през 2008 г. с преобразуването на Многопрофилна транспортна болница-Варна в Многопрофилна болница за активно лечение ЕООД.

Документът от безплатен за хората с ТЕЛК

От Министерство на транспорта подчертават, че административна такса при издаване на документа от тези комисии на лица с Експертно решение на ТЕЛК не се заплаща. От пресцентъра на министерството казаха също, че още през есента на м.г. е било разпоредено на ТОЛЕК да записват по поредност на изтичане валидността на шофьорските книжки. Публикуваме и пълният текст на пресинформацията:

С разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията е стартирана процедура за разкриване на разкрит филиал на Националната многопрофилна транспортна болница-София (НМТБ) на територията на град Варна. Това негово решение е свързано с усложнената епидемична обстановка през последната година и невъзможността към настоящия момент за служебно удължаване валидността на изтеклите шофьорски книжки след 1 януари 2021 г., както и произтичащото от тези факти затруднение в обслужването на гражданите, подлежащи на освидетелстване от ТОЛЕК в разкритите към момента филиали.

На сайта на НМТБ (https://nmtb-sofia.eu/) предстои да бъде публикуван телефон за записване на пациенти и график на работното време на Комисията във Варна.

С всички лекари, ангажирани с дейността на филиала ще бъдат сключени трудови договори за работата им в комисията – ТОЛЕК.

Комисия ТОЛЕК в гр. Варна е закрита 2008 г. с преобразуването на Многопрофилна транспортна болница Варна в Многопрофилна болница за активно лечение ЕООД.

Административна такса при издаване на документа от ТОЛЕК на лица с Експертно решение на ТЕЛК не се заплаща.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Докъде стига търпението на живеещите в КК „Чайка“

Граждани, живеещи в КК “Чайка“ излязоха на пореден протест, провокиран от лошото състояние на пътната инфраструктура в района.  Разкопаването на улиците и неефективното изпълнение на част от проекта на Община Варна и изпълнител ВиК - Варна води до попадания на пътната настилка, прахоляк, който живеещите дишат всеки ден в продължение на три години и..

публикувано на 22.02.21 в 09:44

Парк-музей на боклуците във Варна

Територията на бившия горски разсадник във Варна се е превърнала в огромно сметище.  За това ни сигнализираха граждани, живеещи и работещи в района. С фоторепортера Румен Сарандев решихме да проверим каква е ситуацията там.  Още на входа на някогашния красив парк с богата растителност, се натъкнахме на огромна камара с боклуци. След..

обновено на 16.02.21 в 17:25

Жителите на благоевградското село Зелен дол от години са на воден режим

В рубриката „Искам думата“ на Радио Благоевград жителите и кметският наместник на благоевградското село Зелен дол представиха един дългогодишен проблем, пред който са поставени през летните месеци, а именно воден режим. Към този нерешен проблем в селото хората се оплакват и от „лошо захранване“ на електрическата мрежа т.е. постоянно падане на..

публикувано на 15.02.21 в 16:24

Има - няма проблем с канализацията в Средец

„ Установили сме, че тръбите не се почистват, става затлачване, оттам връща в домовете . 90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация... В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и..

обновено на 28.01.21 в 14:48
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Ще признаят ли в Германия документ с надпис RAZVEDEN в графата за семейно положение

Един документ, издаден от администрацията на Община Русе, предизвика буря от емоции в социалната мрежа Фейсбук. В графата за семейно положение на клиент, служителка от отдел "Гражданско състояние" е написала "разведен", но с латински букви - RAZVEDEN. Историята стана известна благодарение на Искрен Гецов, който повече от 20 години се занимава с..

публикувано на 15.01.21 в 15:51

Как дигиталното наследство на Пловдив "се срина"

От лятото платформата за дигиталното културно наследство на Пловдив отсъства от Интернет. Този сигнал получихме в новата ни радио-рубрика  "Вашата история по БНР". Изпрати го проф. Вера Бонева, преподавател по история на България и музеология в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София. Тръгвайки по следите му с..

обновено на 18.11.20 в 14:52

Ще бъдат ли подпомогнати екскурзоводите заради Covid кризата?

Заради пандемията от коронавирус екскурзоводите нямат възможност да практикуват професията си. На 1-ви септември, току-що встъпила в длъжност, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обеща да се намери механизъм за подпомагане от страна на държавата на екскурзоводите в България. "За съжаление, три месеца по-късно самото министерство все още..

публикувано на 09.11.20 в 11:34

По сигнал до „Хоризонт“: Занемарени екопътеки и пещери около Ловеч

Слушатели на програма „Хоризонт“ сигнализираха, че двете пещери „Васил Левски“ и Табашката пещера край Ловеч са неподдържани и затворени за посетители, достъпът до тях е труден, а екопътеката, която води към тях, е занемарена и труднопроходима.  От Община – Ловеч подчертаха, че обектите са собственост на Министерството на земеделието,..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

По сигнал до „Хоризонт“: Чистотата в гробищните паркове в София

Боклуци, натрупани около контейнерите за смет, разбити алеи, обрасли гробове и счупени надгробни плочи. За такава гледка в един от столичните гробищни паркове сигнализира слушател на програма „Хоризонт“. Защо все още подобни гледки са възможни в софийските гробища и могат ли те наистина да се превърнат в паркове? Големият проблем на..

публикувано на 23.10.20 в 16:48