ВАШАТА ИСТОРИЯ ПО БНР

Сигнали, интересни истории, видео, репортажи от Вас, нашите репортери във всяка точка от страната и света.

Пишете ни за всичко, което Ви вълнува! Добавете го в рубриката "Вашата история по БНР".

Нашите репортери ще го разкажат в ефира на БНР и ще го покажат на сайта ни и в социалните мрежи.

Мъж не може да смени личната си карта - няма постоянен адрес

Пловдивчанин живее година в абсурда на "Параграф 22"

По буквата на закона, но юридически и морален абсурд, според правозащитник

Радко Данаилов
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

В сигнал до Радио Пловдив 56 -годишен мъж от Пловдив обясни, че не може да подмени личната си карта, изтекла през април, миналата година. Причината е, че не може да посочи постоянен адрес за регистрация. 

Изтичане срока на личната карта

Пловдивчанинът Радко Данаилов се отписва от регистрацията си под тепетата, когато се жени и заминава да живее със съпругата си в Кюстендил:

„Адресът ми беше в Кюстендил до 2003 година, когато се разведох с нея. Съответно личната ми карта беше в ред, нормално работех в една строителна фирма, после в друга, докато не дойде пандемията“.

Миналият април изтича срокът на личната му карта, в която постоянният му адрес е Кюстендил:

„Отидох в Кюстендил да си вадя оттам документите, но бившата ми жена е пуснала молба, че не желае да се регистрирам вече там и не мога съответно нищо да направя“.

По Закон

Така Данаилов решава да смени постоянния си адрес и да се регистрира в родния Пловдив, където в общинско жилище живее баща му. В сектор "Български документи за самоличност" на пловдивската полиция му обясняват законовото положение: 

„Съгласно разпоредбите на Закона за българските лични документи, задължително условие е гражданинът да има деклариран постоянен адрес в съответната област. Съгласно Закона за гражданската регистрация, постоянен адрес се дава от кмета на общината, на района или на кметството или от определени от тях длъжностни лица при представяне на писмено заявление от лицето. За да можем ние да издадем на някой лична карта, съответно трябва да ни представи удостоверение за постоянен адрес, който е на територията на област Пловдив“ - посочва началник сектора Костадин Марков.

Общината отказва регистрация в общинско жилище

В общината отказват да регистрират Данаилов на адреса на общинското жилище на баща му. Секретарят Ангелина Топчиева обяснява причината така:

„Настанителната заповед, която Общината е издала, е за настаняване на 3 лица, а подателят на сигнала, Радко Данаилов, не фигурира вътре. Така че не съществува вариант в момента Радко Данаилов, който се намира извън настанителната заповед, да бъде настанен в това жилище“.

Оказва се, че в случая не може да се промени и настанителната заповед, така че мъжът да бъде вписан допълнително в нея. Живка Николова, секретар на Район "Западен", където е общинското жилище на бащата на Данаилов, отговаря защо: 

„Жилището е 70 квадрата и семейството, което е настанено, е тричленно, тоест отговаря на площта- според наредбата. Не може да бъде вписан още един човек“.

Без възможност за свободен наем

Така единствената оставаща законова възможност да получи постоянен адрес за Данаилов е да излезе на свободен наем. Но той казва, че няма постоянни доходи и му е невъзможно да плаща подобна квартира. Тогава получава съвет да намери някого с постоянен адрес, при когото да се регистрира. Той обаче е категоричен: 

„Все пак не мога да накарам даден човек да ме регистрира в апартамента му, за да си изкарам документи. Може да сме приятели, може да сме познати - но никой не ме знае какъв съм“.

Ако не смени личната си карта в срок, Данаилов дължи глоби:

„Получавам някаква глоба, ще я връча на кмета на Пловдив, ако иска, да я плати. Защото аз си пуснах молба“.

Параграф 22 за издаване на удостоверение за постоянен адрес

Питаме Общината дали ситуацията с получаването на удостоверение за постоянен адрес в подобни случаи не е параграф 22. Ангелина Топчиева отговаря:

„Преди няколко години може би е било възможно – преди 10-ина години – регистрация, без да се следи кой, как и защо. Едни разпоредби на Закона за личните документи поставят рамки - както за общините, така и за  гражданите“.

А дали в тази заплетената ситуация мъжът ще може да упражни правото си на глас?

С промени заради пандемичната обстановка, с изтекъл документ за самоличност ще може да се гласува. Костадин Марков посочва, че за да издаде удостоверение за гласуване обаче, което да послужи в избирателната секция, МВР изисква „да се подаде заявление за издаване на лична карта, което трябва да бъде прието и регистрирано“. А за да подаде заявление, човекът вече трябва да има удостоверение за постоянен адрес.

Отново се връщаме в изходна точка, в която Данаилов не може да получи удостоверение за постоянен адрес – съответно и лична карта. 

Къде са правата на човека?

В този казус законът се изпълнява буква по буква, но къде са правата на човека, пита правозащитникът Михаил Екимджиев: 

„Държавата няма защитимо право да настоява ти да посочваш собственост или жилище под наем. Ами ако нямаш пари, ти може да нямаш нито собственост, нито възможност да наемеш квартира под наем. Значи ли това, че заради това, че нямаш пари, ти ще се окажеш без документи за самоличност? Това е юридически и морален абсурд. Ти ставаш един социален призрак, теб те няма в тази държава и оттук нататък ти губиш всички права, които нормално принадлежат на български гражданин с установена именно чрез тези документи самоличност“.

Радко Данаилов продължава да търси вариант да стане видим за държавата. 

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В МБАЛ Асеновград ваксини има, кадри няма

Слушател на Радио Пловдив сигнализира за временно прекратена ваксинация в болницата в Асеновград. 38-годишният Слави Тодоров трябвало да бъде имунизиран в 11 часа днес - време, определено му от националния електронен регистър за записване за ваксинация. Ваксина обаче той не получил, тъй като се оказало, че в МБАЛ Асеновград няма работещ кабинет..

публикувано на 30.03.21 в 10:58
Корито на река Благоевградска Бистрица

Боклуци в река Благоевградска Бистрица

За непочистеното корито на река Благоевградска Бистрица, сигнализираха слушатели на Радио Благоевград. Реката минава покрай алеята за парк „Бачиново“ – едно много посещавано място край Благоевград. Живеещите и разхождащите се в района жители и гости на областния център са притеснени от видимото затлачване на определени участъци от реката с голямо..

публикувано на 11.03.21 в 14:59

Зоната около въжения мост в Благоевград се нуждае от спешно обновяване

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“.  Това предпочитано място за отдих на жителите и гостите на Благоевград в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и фонтани са само част за проблемите,..

публикувано на 04.03.21 в 15:00

Докъде стига търпението на живеещите в КК „Чайка“

Граждани, живеещи в КК “Чайка“ излязоха на пореден протест, провокиран от лошото състояние на пътната инфраструктура в района.  Разкопаването на улиците и неефективното изпълнение на част от проекта на Община Варна и изпълнител ВиК - Варна води до попадания на пътната настилка, прахоляк, който живеещите дишат всеки ден в продължение на три години и..

публикувано на 22.02.21 в 09:44

Парк-музей на боклуците във Варна

Територията на бившия горски разсадник във Варна се е превърнала в огромно сметище.  За това ни сигнализираха граждани, живеещи и работещи в района. С фоторепортера Румен Сарандев решихме да проверим каква е ситуацията там.  Още на входа на някогашния красив парк с богата растителност, се натъкнахме на огромна камара с боклуци. След..

обновено на 16.02.21 в 17:25
Национална многопрофилна транспортна болница

Проблеми с подновяването на шофьорските книжки на хората с увреждания

Правоспособните шофьор и с инвалидност от Варна и региона практически не могат да подновят изтичащите си свидетелства за управление на моторно превозно средство (МПС) . Сигнал за това получихме в реакцията, но за проблема потвърдиха и от М инист ерството на транспорта, информационните технологии и..

обновено на 16.02.21 в 14:23

Жителите на благоевградското село Зелен дол от години са на воден режим

В рубриката „Искам думата“ на Радио Благоевград жителите и кметският наместник на благоевградското село Зелен дол представиха един дългогодишен проблем, пред който са поставени през летните месеци, а именно воден режим. Към този нерешен проблем в селото хората се оплакват и от „лошо захранване“ на електрическата мрежа т.е. постоянно падане на..

публикувано на 15.02.21 в 16:24

Има - няма проблем с канализацията в Средец

„ Установили сме, че тръбите не се почистват, става затлачване, оттам връща в домовете . 90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация... В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и..

обновено на 28.01.21 в 14:48
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Ще признаят ли в Германия документ с надпис RAZVEDEN в графата за семейно положение

Един документ, издаден от администрацията на Община Русе, предизвика буря от емоции в социалната мрежа Фейсбук. В графата за семейно положение на клиент, служителка от отдел "Гражданско състояние" е написала "разведен", но с латински букви - RAZVEDEN. Историята стана известна благодарение на Искрен Гецов, който повече от 20 години се занимава с..

публикувано на 15.01.21 в 15:51