Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два обстрела белязаха поредния ден на евакуация на чуждестранни дипломати и цивилни от Судан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два обстрела белязаха поредния ден на евакуация на чуждестранни дипломати и цивилни от най-горещите точки на боеве в Судан. При един от тях беше ранен френски гражданин, а след първото частично изтегляне на американски дипломати, от Вашингтон обявиха, че ще дислоцират бойни кораби в Червено море в готовност да евакуират всички американци.

Френски гражданин е бил ранен при обстрел по време на евакуацията от Хартум на чуждестранни дипломати и цивилни. След първото частично изтегляне на американски дипломати, от Вашингтон обявиха, че ще дислоцират бойни кораби в Червено море в готовност да евакуират всички американци.

Американски военни евакуираха дипломати и семействата им от Хартум, обяви президентът Джо Байдън. Операцията е била "бърза и безпроблемна". Съобщава се, че по-малко от 100 души са били евакуирани, след като три хеликоптера Chinook кацнаха близо до щатското посолство, за да ги транспортират.

„Разполагаме с военноморски части, които да евакуират всички американци, но към момента не се провежда голяма операция заради продължаващите боеве“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Няколко десетки американци са стигнали по суша до Порт Судан като част от воден от ООН конвой. Кърби обяви, че Вашингтон ще позиционира бойни кораби в Червено море, за да задейства при необходимост по-мащабна евакуация. 

Френското министерство на външните работи обяви, че затваря до второ нареждане посолството и също започва да евакуира своите граждани и дипломатически персонал от страната. Конвоят е бил обстрелван при напускането на френското посолство и е трябвало да се върне. Един френски гражданин е бил ранен при инцидента, а редовната армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа си размениха обвинения за обстрелването на цивилните.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна