Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Снимка: БГНЕС

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. 

Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия глас е неприемливо  за  европейските общества, посочи президентът румен Радев:

"Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход. Опитът за убийство на европейски лидер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателно за последствията от тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение и омраза."

Румен Радев призова за дипломатически усилия за мир:

"А, не за непрекъснато наливане на оръжие. С или без оръжие отиваме към сходен изход - разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и една опустошена страна, за която ние ще трябва да плащаме впоследствие".

Според президента, продължаването на войната ще е пагубно не само за Украйна.

"Ако така продължават нещата и не се сложи край на тази война, ще имаме демографски опустошена страна Украйна, с напълно унищожено инфраструктура, индустрия, производства и това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, но и за цяла Европа".

Войната дава своето отражение и върху изборния процес, подчерта Радев.

"Това се отразява на всички избори - и в Европа, и в САЩ, и навсякъде по света. Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира".


По публикацията работи: Ерол Емилов и Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна