Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певец, печелил "Санремо", е новият носител на наградата Amnesty International Italia

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носител на наградата Amnesty International Italia за 2024 г. е певецът Диодато, който спечели „Санремо“ през 2020-а година.

Диодато е носител на наградата на Amnesty International Италия заради песента си La mia terra (Моята земя). Композирана е за филма Palazzina LAF на режисьора Микеле Риондино. 

По тази линия, Диодато е и носител на най-престижната италианска филмова награда "Давид ди Донатело" в категорията "Най-добра, оригинална песен".

"La mia terra" е израз на почит към град Таранто в област Пулия, от който произхожда Диодато. Представя не само историята на града, но и здравословните последици от замърсената околна среда и въздух от стоманодобивния завод ILVA в Таранто. Надпис във филма “ILVA e убиец", посочва ясно ситуацията, а песента допълва лентата, посветена на града, поразен от несправедливостта и желанието на хората му да стъпят на крака. 

Наградата Amnesty International Италия за 2024 на Диодато бе определена от жури, съставено от журналисти, радио и телевизионни водещи, интелектуалци и представители на Amnesty International Italia.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна