ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Великобритания, Унгария (обобщение)

Българите с гарантирани права и при твърд Брекзит Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит. Това увери пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на..

публикувано на 11.02.19 в 10:06

Шанс за малките и средни производители от планинските райони

Eвропа дава шанс на производителите от планинските райони, чрез нова програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС.  10 % от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и такива..

обновено на 11.02.19 в 09:18

Битката с двойните стандарти в Европа продължава

Парламентарната комисия по вътрешен пазар подкрепи доклад за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата на Европейския съюз за защита на потребителите. Това е част от законодателен пакет, наречен „Нов договор за потребителите“, който предвижда..

публикувано на 11.02.19 в 08:21

Европейският корпус за солидарност- шанс за младите доброволци

Нови приоритети за програмата Европейски корпус за солидарност одобри Комисията по култура и образование към Европейския парламент. Програмата е насочена към млади хора между 17 и 30 г., които желаят да се занимават с доброволческа дейност в областта..

публикувано на 10.02.19 в 10:10

Мария Родригеш: България трябва по-бързо да се приспособи към икономическите и социални стандарти на Европа

Равни възможности и достъп до пазара на труда, справедливи условия на труд, Социална закрила и приобщаване. Това са основите, върху които е изграден Европейският стълб на социалните права, който в края на 2017 г. беше подписан от страните от ЕС...

публикувано на 09.02.19 в 10:05

Мей – Юнкер, блокади в Гърция (обобщение)

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей се договориха отново да се срещнат преди края на февруари. Пробив от страна на ЕС няма. Както се очакваше, на срещата в четвъртък между двамата в Брюксел Мей е поискала..

публикувано на 08.02.19 в 11:51

Програма О.R.E.L. на ЕК срещу измамите с километража на автомобилите

Измамите с километража на автомобилите е общоевропейски проблем, който очаква своето решение с въвеждането на единна информационна система за обмен на данни в страните членки на Европейския съюз. Така манипулирането на километража ще се обезсмисли и..

публикувано на 07.02.19 в 15:00

Франция настоява за дигитален данък, Германия блокира. За сега.

Амазон, Фейсбук, Гугъл - глобалните интернет компании трупат в Европа милиарди, но плащат само част от дължимия данък печалба. Затова Франция настоява за облагането им с дигитален данък. Германия обаче за сега блокира. През 2017 г. оборотът на Амазон..

публикувано на 06.02.19 в 16:24

Гласът на младите хора е решаващ за бъдещето на Европейския съюз

Недостатъчната заинтересованост на младите хора от изборите е основен проблем, който отчитат от Европейския парламент. През 2014 г. гласувалите между 18-24 години са били едва 28%, а това е по-малко от един на всеки трима младежи. Необходима е..

публикувано на 06.02.19 в 11:49

Мерки срещу насилието, 100 години Ваймарска конституция, затегнати европравила (обобщение)

Френските депутати в Националното събрание одобриха късно във вторник спорен закон с мерки срещу насилието на демонстрациите на „жълтите жилетки“, предаде „Политико“. Законът позволява забрана за участие в протести на определени лица, които се..

публикувано на 06.02.19 в 10:57

И още за автомобилния транспорт в Европа – поредни разговори за законодателните промени

„Европа се нуждае от ясни правила в сектора на автомобилния транспорт, а запазването на статуквото е невъзможно“, бе категоричното мнение на европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц по време на заседанието на комисията и..

публикувано на 05.02.19 в 08:30

Eвропейската политика за убежищата - все по-неотложен проблем за ЕС

 Съветът на Европейския съюз да преодолее възможно най-скоро застоя по отношение на политиката на даване на убежище на бежанци на територията на съюза. За това призоваха евродепутати и поискаха страните-членки да поемат отговорността си по отношение на..

публикувано на 05.02.19 в 07:27

Пакет „Мобилност“, ЕС след евроизборите, култура, образование (обзор - януари)

Пакет „Мобилност“, ЕС след евроизборите, култура, образование. Това са най-четените публикации на интернет страницата на БНР на подсайта Евранет плюс за месец януари. Български превозвачи протестираха в Брюксел На заседанието си на 10 януари..

публикувано на 04.02.19 в 10:58

Едва 35 на сто от застрашените видове биват опазвани в зоопарковете, констатира доклад за приложението на Директивата за зоопарковете в ЕС

Практическото приложение на директивата за зоопарковете в Европа беше целта на проучване, направено в 14 държави в Общността онлайн. Докладът с оценки за постигнатите резултати и съществуващите слабости показва, според неправителствените организации,..

публикувано на 04.02.19 в 08:05

Великобритания, Гърция, договорът от Аахен (обобщение)

Споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно Европейският съюз е категоричен, че споразумението за Брекзит, което беше отхвърлено от британския парламент на 15 януари, няма да бъде предоговаряно. Това заяви председателят на Еврокомисията..

публикувано на 01.02.19 в 11:36

Лекарствата с рецепта ще се продават с уникален номер от 10 февруари

От 10 февруари тази година лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта. Това ще е задължително за всички страни в Европейския съюз. След 9 февруари 2019 г. започва период на плавен преход..

публикувано на 31.01.19 в 11:39
Юрки Катайнен

Юрки Катайнен: Неспазването на законността в някои държави от ЕС е едно от предизвикателствата пред бъдещето на Европа

Виждаме, че международното сътрудничество, мирното равновесие между различните интереси и дори европейският проект за мир отново са поставени под въпрос, казва германският канцлер Ангела Меркел и предупреждава за възхода на национализма и популизма,..

публикувано на 31.01.19 в 11:15

Европейската комисия по земеделие одобри законодателните промени и глобите за двойния стандарт при храните и напитките

„Най-големият успех е включването на двойния стандарт за храните и напитките в черния списък на Европейския съюз за нелоялни и наказуеми практики“ – отбелязва евродепутатът Момчил Неков, българският докладчик по темата за двойния стандарт и специален..

публикувано на 31.01.19 в 08:30

Брекзит (обобщение)

Британският парламент упълномощи Тереза Мей да предоговори споразумението с ЕС Британският парламент упълномощи премиера Тереза Мей да предоговори споразумението с Европейския съюз, така че да осигури алтернатива на предпазния механизъм за Северна..

публикувано на 30.01.19 в 12:50

Специален орган ще следи за разминаване в качеството на продукти в ЕС

Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от омбудсмана и български граждани петиция срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес..

публикувано на 29.01.19 в 08:30