ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Срещата на върха на Г-20 (обобщение)

В Буенос Айрес обсъждат търговията и климата Държавни и правителствени ръководители на най-големите икономики в света се събират в аржентинската столица Буенос Айрес на срещата на върха на Г-20. Във фокуса на обсъжданията днес и утре ще бъде..

публикувано на 30.11.18 в 11:43

Евродепутатите слагат таван на цените на обажданията в ЕС и одобряват извънредна съобщителна система

Цените на телефонните разговори в рамките на ЕС ще бъдат ограничени до 19 евроцента на минута, 6 цента ще е таванът за текстовите съобщения SMS от 19 май идната година. Това е решение на Европейския парламент, който този месец прие пакета за..

публикувано на 29.11.18 в 17:45

За платформата „Европеана“ и за възможностите, които дават новите технологии за съхранение на европейското културно наследство

Платформата „Европеана“ е едновременно дигитална библиотека, музей и културен архив, достъпен на 27 езика. „Европеана“ е създадена преди 10 години и дава достъп до близо 58 милиона дигитализирани единици – в това число филмови материали, фотографии,..

публикувано на 29.11.18 в 08:25

Бъдещето на програмата Invest EU и очакванията от нея

Допълнителни инвестиции от над 600 милиарда евро, създаване на нови работни места и развитие на иновациите. Това са очакванията на европейците от програмата Invest EU. Тя се явява своеобразен продължител на плана „Юнкер” , чиято цел е..

публикувано на 28.11.18 в 17:43

Българското председателство, нови членки на ЕС, протести в Гърция (обобщение)

Бъдещето на младите Студенти по европеистика организират на 28 ноември неформална дискусия в Софийския университет под надслов „Българското председателство отблизо“. В предаването „Преди всички“ на БНР един от организаторите на събитието –..

публикувано на 28.11.18 в 11:18

Европа между несигурността 100 години след края на Първата световна война и идеите за обща европейска армия

"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си" - призова френският президент Еманюел Макрон, докато лидерите на държави, които са били врагове по време на Първата световна война, отбелязваха заедно 100-годишнината от..

публикувано на 27.11.18 в 10:05

Идва ли краят на съществуващите в момента два вида европейци по отношение на таксите за банкови преводи?

Според приетия наскоро регламент, който гласува Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, през следващата година размерът на таксите за банкови преводи от България към страни от еврозоната ще бъде значително намален...

публикувано на 27.11.18 в 08:30

Сделката за Брекзит – от възхвала до мрачна неделя (обобщение)

Тереза Мей с призив за подкрепа към британците Реакциите във Великобритания на новината от Брюксел, че страните-членки на ЕС са подкрепили договорената от Тереза Мей сделка, са пълно отражение на разделението в страната  – от възхвала за..

публикувано на 26.11.18 в 16:52

Развитието на икономиката зависи от развитието на образованието

Образованието е решение за предизвикателствата, пред които обществото и икономиката се изправят. По тази причина усилията, които ЕК прилага по отношение на политиките в сектора, имат толкова важно значение. Констатациите едва ли учудват някого, но бяха..

публикувано на 26.11.18 в 11:00
Жан-Клод Юнкер

Жан - Клод Юнкер: Ti Amo Italia

Ti Amo Italia (бел. ред - "Аз обичам Италия"), заяви председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте заради процедурата по свръхдефицит към средата. Макар и погледите на всички през почивните..

публикувано на 26.11.18 в 07:20
евранет  плюс Владимир Уручев

Как държавите в ЕС ще изпълнят амбициозната цел за спестовност на енергия от 32,5% след 2030 година?

До 2030 година енергийната ефективност в Европейския съюз трябва да се подобри до 32,5 на сто. Тази амбициозна цел беше гласувана в Европейския парламент през този месец като потвърждение на предварително постигнатото съгласие със Съвета на ЕС..

публикувано на 25.11.18 в 08:15

Фалшивите новини между доброволните мерки и доброзорния резултат

До края на годината ЕК трябва да прецени дали доброволното саморегулиране в онлайн пространството е достатъчно, за да предотврати евентуална предизборна злоупотреба. Преди година експертна група от журналисти, интернет специалисти и потребители бе в..

публикувано на 24.11.18 в 13:20

Брекзит, Шенген, експертиза за магистрали (обобщение)

Планът „Мей“ за Брекзит изглежда, по подразбиране, пропаднал в този момент. Разбира се, обстановката в британския парламент е толкова натегната, че човек не би могъл да оперира с някаква сигурност по този въпрос. Това каза за предаването „Преди всички“..

публикувано на 23.11.18 в 13:48

ЕС се стреми към ясни правила в кохезионната си политика

След създаването на Европейския фонд за регионално развитие средствата, които Европейският съюз отделя за кохезионната си политика нарастват, като за следващия програмен период те възлизат на сумата от 372 милиарда Евро или 32.5% от Бюджета на ЕС...

публикувано на 22.11.18 в 11:20

Дискусия в Европейския парламент за правата на малцинствата в Европейския съюз

Евродепутатите призоваха за по-добра защита на малцинствата в държавите членки на Европейския съюз. Идеята е хората, принадлежащи към национални малцинства, да имат равни културни, езикови и образователни права. При обсъждането на темата в..

публикувано на 21.11.18 в 16:15

Бюджет, миграция, Брекзит (обобщение)

Препъникамък пред ЕС – средствата за Турция за бежанци Средствата за Турция, които ЕС отпуска за бежанците, са били основният препъникамък пред бюджета на общността за догодина. Това каза пред "Хоризонт" евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, след..

публикувано на 21.11.18 в 12:29

ЕП прие нови амбициозни цели за възобновяемите източници и енергийната ефективност

Европейският парламент прие нови амбициозни цели за възобновяемите източници и енергийната ефективност. До 2030 г. делът на енергията от възобновяеми източници трябва да представлява поне 32% от крайното брутно потребление в ЕС. Това означава..

публикувано на 20.11.18 в 15:50

Изборите за европарламент ще доведат до един променен Европейски съюз

Събитията от последните години – Брекзит, мигрантската криза и оттеглянето на Ангела Меркел, ще повлияят на евроизборите. След тях ще има един променен ЕС, смятат политиците. Последните събития провокират и гражданите, да са по-активни,..

публикувано на 20.11.18 в 12:24

Георги Пирински: Отстояваме принципа на солидарността в бюджета на ЕС след 2020 г.

Европейският парламент (EП) изложи своята позиция относно многогодишната финансова рамка (МФР) и собствените ресурси на Европейския съюз (EС) на 14 май т.г. в две отделни резолюции, както следва: „Следващата МФР: изготвяне на позицията на Парламента..

публикувано на 20.11.18 в 08:25
Андрей Ковачев

Световните конфликти и неадекватната външна политика на ЕС. Евродепутатът Андрей Ковачев за необходимостта от европейска армия и Президент на ЕС с повече правомощия

Гражданите на ЕС все по-отчетливо се противопоставят на политиците, които отвориха границите на съюза за мигрантите от Близкия Изток и Африка. Хората се чувстват застрашени  от дисбаланса между националните общности и  дошлите  от вън с различна..

публикувано на 19.11.18 в 11:35