ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Александър Йорданов: Европа е свят на коалиционните управления

„Европа е свят на коалиционните управления и в Европа почти няма държава, в която да няма коалиционно управление. А и самата Европа като Европейски съюз се управлява коалиционно – така беше в този мандат, който изтича, така ще бъде и в следващия“, казва..

публикувано на 11.06.19 в 08:30

Нови правила за борба с картелите

Защита на по-ясните правила за борба с картелите, предвижда прокарана Директива на Европейската комисия в Европейския парламент за засилване на органите за защита на конкуренцията в държавите членки.  Данните на Еврокомисията показват, че 85% от..

публикувано на 11.06.19 в 07:15
Димитрис Аврамопулос

Миграцията - продължаващ приоритет за Европейския съюз

Миграцията и начините за справяне с проблема с миграционните потоци на територията на общността, ще са сред важните въпроси и занапред в дневния ред на Европейския съюз. За това е необходимо страните - членки да продължат работата си по постигнатите..

публикувано на 10.06.19 в 07:55

Искра Михайлова за приоритетите пред новия ЕП

„В момента се конструира новият формат на Европейския парламент, който ще бъде малко по-различен от предходния“,  заяви Искра Михайлова, един от новоизбраните български евродепутати. Това ще бъде втори мандат за Искра Михайлова от ДПС, която е член на..

публикувано на 07.06.19 в 14:29

Великобритания, Дания, нов регламент за личните карти в ЕС (обобщение)

Избират наследник на Тереза Мей за лидер на Консервативната партия Британският премиер Тереза Мей днес ще обяви официално оттеглянето си като лидер на Консервативната партия. Мей ще продължи да изпълнява задълженията си като премиер, докато не..

публикувано на 07.06.19 в 12:43

ЕС и Китай развиват партньорството по между си

Европейският съюз и Китай се ангажираха да продължат да работят за развиване на партньорството по между си. Съюзът пое ангажимент да работи за по-балансирани икономически отношения с Пекин, като в същото време ще се стреми към по-силна ангажираност по..

публикувано на 06.06.19 в 12:54

Новоизбраните евродепутати - Атидже Алиева-Вели

Евродепутат от листата на Движението за права и свободи. Родена в гр. Девин на 18 септември 1981 година. Тя има бакалавърска степен по „Биотехнологии“ и магистърска степен по специалността „Индустриални биотехнологии” в СУ „Св. Климент Охридски”...

публикувано на 06.06.19 в 08:25

ЕС обявява рекордно финансиране за образование при извънредни ситуации

Европейската комисия обяви миналия месец, че за 2019 г. са предвидени безпрецедентните 164 милиона евро за проекти в областта на образованието при извънредни ситуации. Съобщението беше направено от комисаря по въпросите на хуманитарната помощ..

публикувано на 05.06.19 в 17:45

Европейските университети във фокуса на "Еразъм +" до 2027 година

Повече от 9 милиона души са  участвали в  "Еразъм +" през последните 30 години, eдна от емблематичните програми на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. За това ни информира официален видеоклип на Европарламента...

публикувано на 05.06.19 в 12:38

Битката за европейската идея е ежедневна

Европейският съюз ни е нужен, избирателите дадоха ясен сигнал, че „искат Европа“. Сега предстои упорита и ежедневна работа за европейското обединение и добруването на европейците. Така коментира евризборите проф. Ингрид Шикова , експерт в..

публикувано на 05.06.19 в 11:52

Тръмп, Мей, Бабиш (обобщение)

Американският президент приключва посещението си във Великобритания Държавното посещение във Великобритания на американския президент Доналд Тръмп приключва днес с участие в церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от Десанта в Нормандия в град..

публикувано на 05.06.19 в 11:16

Нови правила за торовете и нови ограничения за кадмий в Европейския съюз

Дни преди да приключи работата си досегашния състав на Европейския парламент одобри нови правила за торовете и нови ограничения за силно токсичния метал кадмий. Това означава улеснения за продажбата на органични торове в Европейския съюз от техните..

публикувано на 04.06.19 в 18:05

Илхан Кючюк с втори евродепутатски мандат

Илхан Кючюк спечели втори евродепутатски мандат за следващите 5 години, като кандидат от листата на ДПС. До момента като евродепутат беше член на Комисията по външни работи (AFET) и заместващ член в Комисията по култура и образование (CULT). Също така..

публикувано на 04.06.19 в 08:30

Нови правила и закони (обзор - май)

Нова директива за авторското право, нов закон за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба, премахване на двойните стандарти, увеличение на средствата от еврофондовете за България. Това са най-четените теми за месец април на подсайта на БНР..

публикувано на 03.06.19 в 11:39

Първа операция на Фронтекс на съседна държава извън ЕС

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс провежда   първата си операция на територията на съседна държава извън Е вропейския съюз. Операцията е в сътрудничество с албанските власти дава началото на първата съвместна операция..

публикувано на 03.06.19 в 11:25

Новите български евродепутати, Великобритания, Австрия, Италия, Унгария (обобщение)

От общо 17 избраници за ЕП от София, 6 са от ГЕРБ, 5 от БСП, 3 от ДПС, 2 от ВМРО, 1 от „Демократична България“ ЦИК обяви днес официално имената на 17-те български евродепутати в новия Европарламент. На тържествена церемония те получиха..

публикувано на 31.05.19 в 14:25

ЕП прие мерки за съчетаване на работата и семейния живот

Най-малко 10 работни дни отпуск по бащинство платени като болнични, 5 дни годишно отпуск за полагащо грижи лице и гъвкаво работно време, което включва дистанционна работа. Това са част от одобрените от Европейския парламент правила за отпуска по..

публикувано на 31.05.19 в 12:51

Цифровата икономика и очакваният сериозен дефицит на хора с дигитални умения на европейския трудов пазар

Дигиталните технологии навлизат с бясна  скорост във всички сфери на живота ни. Те  се превръщат в основен  фактор, който моделира работната ни среда,  изисквайки цифрови умения във почти всички професии. Европа не е готова да отговори на тази..

публикувано на 30.05.19 в 13:08

Христо Христов за кампанията Discover EU

В средата на този месец изтече срокът за подаване на заявления за картите за пътуване в рамките на кампанията на Европейската комисия Discover EU (Открий Европейския съюз). В рамките на кампанията всички класирани 18-годишни младежи ще имат възможността..

публикувано на 30.05.19 в 08:30

Успешни операции на Европол

Европол продължава да води консултации с различните правоохранителни органи на държави в Европейския съюз. Това е част от стратегията 2020 на организацията,която включва подобряване на сътрудничеството между полицейските органи в държавите членки на..

публикувано на 29.05.19 в 14:55