ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Учениците от ЕС ще получават мляко, плодове и зеленчуци по нова схема

От първия ден на учебната 2017/ 2018 г. в целия ЕС се прилага нова схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата, финансирана от бюджета на Европейския съюз. Тя има за цел да възпитава здравословни хранителни навици у децата. Въпреки че не..

публикувано на 26.09.17 в 08:24

ЕК предлага обособяването на Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност

  Европейската комисия представи идеята си за обособяването на Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност. Еврокомисарят по  цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел отбеляза, че новата агенция ще работи в сътрудничество с..

публикувано на 23.09.17 в 19:50
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите по Брекзит

Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите с Великобритания за излизането на страната от Европейския съюз. Още повече, че всяка от постигнатите договорености ще има дълготрайни последствия. Зад тази теза застана евродепутатът..

публикувано на 21.09.17 в 14:12

Бъдещето на кохезионната политика в контекста на българското европредседателство

Бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. ще бъде една от основните теми на българското председателство на Съвета на ЕС. Все по-често се чуват призиви  България да се включи по-активно в дебата за бъдещата финансова рамка на ЕС, който ще се..

публикувано на 21.09.17 в 12:33

Европейската прокуратура и нейните правомощия

Новосъздаващата се Европейската прокуратура ще има правомощията, при определени условия, да разследва, повдига и поддържа обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Престъпления, които към момента се разследват от националните съдебни органи на..

публикувано на 19.09.17 в 08:30

Богдан Здройевски: Ако популяризирате културното наследство, можете да подобрите цялостно реномето на страната

По решение на Европейския парламент 2018 година е обявена за Европейска година на културното наследство. Инициативата цели да припомни значението на културата както от икономическа гледна точка, така и по отношение на формирането на ценности. Според..

публикувано на 17.09.17 в 22:20

Юнкер: „…аз настоявам за единство”

Повече от половин година продължават дебатите за бъдещето на Европейския съюз. Вчера с годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент те достигнаха своята кулминация. Имаме само два варианта – или да се обединим около..

публикувано на 14.09.17 в 08:30

Здравеопазването като част от общите европейски политики

Предстои да се представят профили на здравеопазването по държави в рамките на инициативата „Състояние на здравеопазването в ЕС", която ЕК започна миналата година. Тези профили ще позволят да се види кои са общите предизвикателства пред държавите..

публикувано на 14.09.17 в 07:15

Трета годишна реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС

В този съюз има недостиг на Европа. И в този съюз съюзът е недостатъчен, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в първата си реч за състоянието на блока през 2015 година. Днес той отново ще изкаже оценката си пред евродепутатите. Преди..

публикувано на 13.09.17 в 08:05

Светослав Малинов: Предизвикателствата пред българското председателство на ЕС

В рубриката „Евранет +” евродепутатът Светослав Малинов очерта кои са приоритети и предизвикателствата пред българското председателство на ЕС. Ето какво каза той: Има два вида приоритети пред всяка държава, която председателства ЕС. Първият вид са..

публикувано на 12.09.17 в 08:30

Миграционната политика в Европейския съюз и квотите за бежанци

Разногласията между държавите членки на Европейския съюз относно нелегалните мигранти  продължават, след като преди дни съдът на Евросъюза отхвърли жалбата на Унгария и Словакия срещу европейската миграционна политика. Решението на институцията..

публикувано на 08.09.17 в 18:15

Станишев: Още не е ясно по какъв начин ще се промени Европа и затова е важно да се води публична дискусия

Очаква се през този месец /септември 2017 г./ председателят на ЕК Жан Клод Юнкер да произнесе пред ЕП реч за състоянието на Съюза, в която да доразвие идеите си за трансформации на ЕС от Бялата книга.   Как трябва да се промени ЕС в следващото..

публикувано на 07.09.17 в 19:45

Eвродепутати настояват за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животнитe

В началото на есенния политически сезон на Европейския парламент става ясно, че членовете на Интергрупата за благосъстояние и защита на животните ще настоява за актуализация на Стратегията за хуманно отношение към животните. Документът е приет през..

публикувано на 05.09.17 в 19:35

Приоритети на ЕК през новия политически сезон

Сигурността на ЕС, борбата с бедността и киберпрестъпленията ангажираха вниманието и ресурсите на всички европейски институции през цялото лято. Какви са приоритетите пред Европейската комисия през новия политически сезон - чуйте разговора с комисаря на..

публикувано на 05.09.17 в 08:10

Предложенията на ЕК за бъдещето на Европейския съюз

Добре е още отсега България да има позиция по т.нар. "Бяла книга" за развитието на Еврозъюза, макар за момента по петте предложения да се изказват само мнения на различни политици, заяви в предаването "Неделя 150" евродепутатът  Светослав Малинов ...

публикувано на 10.03.17 в 15:22

Могерини информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини днес ще информира външните министри от ЕС за обиколката си в Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Албания, предаде „Радио..

обновено на 09.03.17 в 19:04

Ролята на ЕС в решаване на Кипърския въпрос

В неделя  специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейд, каза, че според него двамата лидери - президентът Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ искат процесът за обединението на острова да бъде успешен. За..

публикувано на 09.03.17 в 19:01

ЕП задължи ЕК да въведе визовата реципрочност за граждани на САЩ

Европейската комисия беше задължена законово да предприеме мерки за временно въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон продължава да изисква изисква визи от граждани на пет държави членки на ЕС - България, Хърватия, Кипър, Полша и..

обновено на 09.03.17 в 18:46

Изтече договорът на проекта EURANET Plus

Договорът на проекта EURANET Plus изтече на 6 март 2017 година. EURANET Plus се надява скоро отново да може да Ви предлага новини от Европейския съюз. Благодарим Ви за лоялността и останете на линия!

публикувано на 07.03.17 в 10:28

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития

Европейският парламент отбелязва 8 март тази година със серия от събития, посветени на предизвикателствата, които пречат на жените да се реализират в икономически и социален план. Те продължават да получават по-ниски заплати и пенсии, да имат ограничен..

публикувано на 06.03.17 в 17:00