ЕВРАНЕТ ПЛЮС

В България както държавните институции, така и частните телекоми работят, за да може 5 G да стане факт

Мрежите от пето поколение са бъдещият гръбнак на цифровата икономика, посочват експертите. Милиарди устройства в Европа и по света ще бъдат свързани по между си и ще обменят информация - в енергетиката, транспорта, финансите, здравеопазването..

публикувано на 27.06.19 в 09:35

Новоизбраните евродепутати: Искра Михайлова – български политик от Движението за права и свободи

Още от постъпването й в Европейския Парламент през 2014-та година, госпожа Михайлова оказва безспорно влияние върху регионалната политика на Европейския съюз. Бивш министър на околната среда и водите, тя бе председател в комисията по регионално развитие..

публикувано на 27.06.19 в 08:25

Радан Кънев: Моята задача е в България да има европейско жизнено равнище

В рубриката ни „Евранет +“ ви представяме новият евродепутат Радан Кънев, избран от листата на Демократична България. Кои ще бъдат основните му приоритети като евродепутат? „Едно от най-важните за мен неща в бъдещата ми работа като евродепутат ще бъде..

публикувано на 26.06.19 в 08:30

Английският език е все още ключов за работата на един евродепутат в Европейския парламент

Английският език все още доминира в Европейския парламент, най-вече заради депутатите, които нямат езикови умения. Многоезичието е залегнало в европейските договори, които признават всички официални 24 държавни езици. ЕП е единствената институция в..

публикувано на 26.06.19 в 08:10

Андрей Ковачев за приоритетните теми в новия Европарламент

Кои ще бъдат основните теми, по които ще продължи да работи евродепутатът Андрей Ковачев и през новия си мандат в Европарламента, още повече, че в началото на този месец той бе избран за зам.-председател на Групата на Европейската народна партия? Ще..

публикувано на 25.06.19 в 08:30

Еврото - от 1999 година досега

Въвеждането на еврото в България може да се случи най-рано през 2022 или 2023 година, според официалната позиция на Министерството на финансите. Макар че дебатът по влизането в еврозоната, предхождано от поне две години престой във валутно - курсовия..

публикувано на 25.06.19 в 07:15

Гърция, Италия, Великобритания (обобщение)

Партиите преодоляха споровете си и подкрепят Алексис Ципрас Гръцката армия е в бойна готовност за реакция срещу Турция, съобщават  медиите в Атина. Премиерът Алексис Ципрас е категоричен, че Гърция няма да допусне ескалация на напрежението в..

публикувано на 24.06.19 в 12:19

Намалява нелегалния мигрантски натиск по границите на ЕС

Репортаж Близо 8000 мигранти са влезли в Европейския съюз през първите три месеца на година, сочат данните на Международната организация по миграция. Над 70% от мигрантите пристигат през Средиземно море с лодки. Малта, най-южната точка на Европа в..

публикувано на 24.06.19 в 11:10

България се готви за следващия програмен период - от 2021 до 2027 година

Държавните институции и общините в България вече се подготвят за следващия програмен период (2021-2027 г.). Преди година Европейската комисия представи рамката на политиката за сближаване и на общата селскостопанска политика. В първата област..

публикувано на 24.06.19 в 11:10

Европейските лидери не се разбраха кой да наследи Юнкер

Нито един от водещите кандидати за председател на ЕК не получи достатъчна подкрепа от европейските лидери в Брюксел. Германецът Манфред Вебер от ЕНП, настоящият заместник-председател на комисията от партията на европейските социалисти холандецът Франс..

публикувано на 24.06.19 в 08:10

Европейският парламент одобри нови правила за торовете и още ограничения за кадмий в Европейския съюз

Малко преди да приключи работата си досегашния състав на Европейския парламент одобри нови правила за торовете и нови ограничения за силно токсичния метал кадмий.Това означава по-голям избор за земеделските производители, по-малко рисковете за..

публикувано на 23.06.19 в 10:20

Суперкомпютърът в България- повече знания, инвестиции и сигурност

Суперкомпютър ще бъде изграден в България. Така страната ни ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Новината съобщи на брифинг тази седмица европейският комисар по цифровата икономика и цифрово..

публикувано на 23.06.19 в 08:30

Нова европейска разпоредба предвижда с 30 % да бъдат намалени вредните емисии от тежкотоварните превозни средства до 2030 г.

Дни преди да приключи работата си, досегашният състав на Европейския парламент прие с голямо мнозинство нова разпоредба, която предвижда с 30% да бъдат намалени вредните емисии от тежкотоварните превозни средства до 2030 година, с междинна цел за..

публикувано на 20.06.19 в 09:50

Цветелина Пенкова: Определям себе си като прям и откровен човек

Освен като прям и откровен човек, Цветелина Пенкова определя себе си и като човек, който обича да се изправя пред нови предизвикателства и да търси решения за постигане на поставените цели. Пътят й до днес доказва това. Тя е завършила Софийската..

публикувано на 20.06.19 в 08:30

Кое надделя при избора на страна-домакин за Европейската агенция по труда?

Европейската агенция по въпросите на трудовия пазар ще се помещава в Словакия. Това решение бе взето в Съвета на ЕС. По този начин България изгуби гласуването за новата европейска агенция. Защо страната ни не получи подкрепата на своите западни..

публикувано на 19.06.19 в 16:08

Нови държави в ЕС, миграция, дебатът във Великобритания (обобщение)

Дата за присъединяване на Албания и Северна Македония през октомври Съвет "Общи въпроси" отложи определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС за октомври. Новината съобщи на брифинг..

публикувано на 19.06.19 в 11:25

Андрей Новаков: За мен е важно да продължа, това което съм започнал

Андрей Новаков бе избран за втори евродепутатски мандат като част от ГЕРБ/ЕНП. Юрист по образование и създател на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O., чиято целта и е да осигури мобилност за минимум 120 млади европейски предприемачи и подкрепа..

публикувано на 19.06.19 в 08:25
Почистването на канала Вая

Европари – като възможност за превенция срещу бедствия

Как европейски средства могат да помагат срещу природни бедствия – кога-превантивно и кога-след като се се случили. Първият пример е с областната администрация в Бургас. Каналът, който свързваше езерото Вая с морето, от години..

публикувано на 18.06.19 в 10:50

Пакета Макрон при новия състав на европарламента

С избора на нов състав на европейския парламент българските превозвачи се надяват текстовете в Пакета Мобилност 1 да бъдат преосмислени и прецизирани и да не бъде затруднявана дейността на превозвачите от която и да е страна от ЕС. Превозвачи..

публикувано на 18.06.19 в 09:25

Петър Витанов – едно от новите лица на БСП в Европа

Петър Витанов е едно от новите лица на БСП в Европарламента… ново лице, но не съвсем непознато за хората, които се интересуват от политика. Досега беше депутат в Народното събрание, избран от софийската листа на социалистите. Досега беше член на..

публикувано на 18.06.19 в 08:25