ЕВРАНЕТ ПЛЮС

С три конкурса за младежи ОИЦ- Стара Загора се включва в кампанията "Заедно за Европа"

С поредица от инициативи Областният информационен център в Стара Загора се включва в тазгодишната кампания „Заедно за Европа” , която започва от десети март и ще продължи до 20 май. Предвидени са три конкурса за ученици – фотографски за младежи от..

публикувано на 02.03.17 в 12:10

Подкрепата за ЕС се разраства

Въпреки широко разпространеното усещане за криза в Европа подкрепата за ЕС се разраства - както в Германия, така и в другите държави-членки на Общността. Това показва проучване, цитирано от националния ежедневник Die Welt. Резултатите от анкетата..

публикувано на 02.03.17 в 11:20
Граница на улицата, Никозия, автор Ирина Недева

Ще остане ли Кипър последната "стена" в Европа

Ако преди месец бяхте попитали някои от европейските политическите анализатори какво ще стане с последната стена в Европа, която разделя Никозия на две части, през улиците и къщите, както някога Берлинската стена, щяхте да получите отговор - решението..

публикувано на 01.03.17 в 19:21

Светослав Малинов: Проблемът с мигрантите засяга цяла Европа, но първо и най-пряко – България

Как еволюира отношението на Европейския съюз към проблема с имигрантите в Стария континент?  Евродепутатът Светослав Малинов от Европейската народна партия е убеден, че този въпрос има позитивно развитие и решение, но се безпокои от ново..

публикувано на 01.03.17 в 16:55

Икономика и инвестиции – ключови сектори в дейността на ЕК за февруари

Икономика и инвестиции са ключовите сектори, в които Европейската комисия концентрира своята работа през февруари. Комисията публикува своя годишен анализ на икономическата ситуация в държавите членки, в това число оценка на все още съществуващите..

публикувано на 01.03.17 в 16:25

Неспокойното плаване на Европа в зимната икономическа прогноза

Слаб ръст на реалния БВП с основен двигател частното потребление и слаб спад на безработицата при това на равнища по-високи от предкризисните. Така изглежда Европа в зимната икономическа прогноза на ЕК. По думите на Валдис Домбровскис,..

публикувано на 01.03.17 в 15:50

Страхил Делийски: Голямата въпросителна е около ЕС на две скорости

Страхил Делийски , преподавател в Софийския университет, смята, че не са много големи очакванията Бялата книга, която ще бъде представена от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Тя засяга бъдещето на ЕС след Брекцит.  Има пет варианта и..

публикувано на 01.03.17 в 13:31

ЕК отпуска 82 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Южен Судан

Германия и Франция предлагат Европейският съюз да отслаби своите гаранции за правата на човека, което да позволи депортирането на кандидати за убежище преди разглеждането на техните молби, предаде Ройтерс. Двете страни искат тази възможност да се..

обновено на 28.02.17 в 19:40

ЕК представя в срядавижданията си за бъдещето на ЕС след брекзит

Европейската комисия подобрява условията за финансиране на изследователи. Ако те работят по проекти с пари от ЕС, заплатата им трябва да бъде поне колкото сумата, която биха получавали, ако работеха върху национален проект. Ще могат да получават..

публикувано на 28.02.17 в 19:11

ЕП приема ново законодателство срещу тероризма

Нови мерки за борба с тероризма ще гласува Европейският парламент. Те са насочени срещу увеличаващата се заплаха от пътуването на чуждестранни бойци до райони на конфликт и завръщането им в Европа. Проект за регламент предвижда всички граждани на..

публикувано на 28.02.17 в 17:34

Какви ще са водещите принципи на България при предстоящото през 2018 г. председателство на ЕС

Какъв дневен ред трябва да постави страната ни в шестте месеца, в които тя ще ръководи приоритетите на обединена Европаот предстоящото си председателство на ЕС през 2018 г. Това се обсъжда на дискусията „Бъдещето на Европа. Българското..

публикувано на 28.02.17 в 13:40

Еврорадиоигри: Кой град спечели класацията „Европейска дестинация за 2017-та година”?

В днешното издание на „Еврорадиоигри” ви попитахме знаете ли кой град на Стария континент беше избран с най-много гласове в онлайн-конкурса „Европейска дестинация за 2017-та година”. Верният отговор е Порто - „северната столица” на Португалия! Какво..

публикувано на 28.02.17 в 09:30

ЕП прикани ЕК да излезе със законодателно предложение, което да включва правила в сферата на роботиката и изкуствения интелект

В резолюция, гласувана на 16 февруари, евродепутатите отбелязаха, че са необходими общоевропейски правила в областта на роботиката, например, за подсилване на етичните стандарти или за установяване на отговорността при инциденти, свързани с..

публикувано на 27.02.17 в 19:55

Съветът на ЕС одобри допълнителни санкции срещу Северна Корея

Съветът на ЕС реши да удължи с още една година срока на действие на санкциите срещу Беларус.Те включват оръжейно ембарго, замразяване на имущество и забрана за пътуване на четирима граждани на страната, включени в списъка по повод неразкритите случаи на..

публикувано на 27.02.17 в 18:25

В Германия за година са регистрирани 3500 нападения срещу бежанци и кандидати за убежище

Британската министър-председателка Тереза Мей изглежда се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50-ти идния месец, защото  в противен случай "половин Румъния и България" може да дойдат във..

публикувано на 27.02.17 в 13:17

Евросправочник на слушателя: Възможно ли е банките да напускат Великобритания

Излизането на Великобритания от ЕС принуждава банковите корпорации да изнесат голяма част от операциите си в съседни страни. До сега британските банки се ползваха от така наречените паспортни права, които им позволяват да предлагат безпрепятствено услугите..

публикувано на 27.02.17 в 11:10

Евродепутатите поискаха общоевропейски правила в областта на роботиката

Евродепутатите отбелязаха, че са необходими общоевропейски правила в областта на роботиката за подсилване на етичните стандарти или за установяване на отговорността при инциденти, свързани с автономни превозни средства Според Международната федерация по..

публикувано на 26.02.17 в 19:45

ЕК публикува годишния анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки

Европейската комисия публикува своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси. Отбелязва се напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на..

публикувано на 26.02.17 в 15:18
Протестиращи срещу търговското споразумение СЕТА

Рискове пред България от прилагането на СЕТА в екологичната сфера

Продължава отзвукът от решението на Европейския парламент, който одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА. Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските..

публикувано на 25.02.17 в 21:06

ЕП прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната

На последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната, за да ги направи по-устойчиви на външни шокове. Автори на документа са Перванш Берес от групата на..

публикувано на 25.02.17 в 14:13