ЕВРАНЕТ ПЛЮС
евранет  плюс Петър Курумбашев

Петър Курумбашев за гласуваните текстове на пакета "Мобилност"

Над 200 000 души в България се издържат от работа в сектора на международния транспорт. Това са около 40000-50000 шофьори. Имаме регистрирани над 70 000 камиона. За това е от огромна важност развитието на сагата с директивата за командировани..

публикувано на 10.06.18 в 08:00

RescEU или как Европа овладява природните стигии?

Справянето с бедствията - това е едно от предизвикателствата пред Европа, за което говорим малко и само, когато е късно. Вече обаче има и изключения. За едно от тях ще разкажем с тази история, която започва така: "Тяхното искане за помощ дойде рано..

публикувано на 08.06.18 в 07:20
Евранет, работа

Затягат се правилата на ЕС за газопроводи с трети държави

В ЕС има правила за пазара на газ, които трябва да се прилагат за всички нови и съществуващи газопроводи към и от държави, които не са членки на съюза. Ако има изключения, те трябва да са строго ограничени във времето. Трябва също да се взимат под..

публикувано на 07.06.18 в 17:05

Как с повече инвестиции, ориентирани към научните изследвания и иновациите, европейската икономика може да стане по-конкурентоспособна?

Днес Европейската комисия представя законодателните си предложения в областта на иновациите в рамките на дългосрочния бюджет на ЕС. Какво е положението в момента в тази област? В Европейския съюз имаме 3 пъти по-малко качествени патентни заявления,..

публикувано на 07.06.18 в 08:30

Мария Габриел за мерките на Европейската комисия срещу он-лайн дезинформацията

Фалшивите новини не са нов феномен. Съществуват примери още от античността, казва еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел. Днес невярната информация може да се разпространява със скорост и мащаби непознати..

публикувано на 06.06.18 в 15:35

Дигитална Европа беляза и българското европредседателство

Три големи „дигитални събития" бележат българското европредседателство.  През март бе голямата конференция, посветена на киберсигурността. През април погледнахме към обучението в дигиталната сфера, а на 26 и 27 юни предстои Webit фестивалът...

публикувано на 06.06.18 в 12:42

Сигурност и защита на авторските права (обобщение)

Свързаността в региона Темата за сигурността, борбата с терористичните атаки, организираната престъпност и миграцията, е сериозно предизвикателство и Българското председателство на Съвета на ЕС допринася за намирането на решение по тези проблеми...

публикувано на 06.06.18 в 12:09
Илхан Кючюк

Европа трябва да намери правилния начин за интеграция на бежанците

Миграционната политика на ЕС се развива в посока на укрепването на външните граници, работата с държавите на произход и транзитно преминаване, управление на миграционните потоци и стимулирането на интеграцията на гражданите на трети държави...

публикувано на 05.06.18 в 15:25

Юлия Реда призова за по-добра реформа на авторските права в Европейския съюз

Eвродепутатът Юлия Реда, член на Пиратската партия на Германия и заместник-председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс, посети в петък София за да говори пред медии, студенти и граждански организации за реформата на авторските права в..

публикувано на 05.06.18 в 08:30

Битката срещу пакет "Мобилност"

„Пакетът „Мобилност“, предложен от френския президент Еманюел Макрон, е пример за това как отделни държави в ЕС поставят своите интереси над всичко.“ Това заявява евродепутатът Петър Курумбашев – единственият българин член на Комисията по транспорт и..

публикувано на 04.06.18 в 13:32

Срещата „ЕС – Западни Балкани“ и Европейския ден на морето – сред най-четените публикации през май (обобщение)

Срещата „ЕС – Западни Балкани“ и Европейския ден на морето са сред най-четените публикации през месец май на подсайта на страницата на БНР EuranetPlus. Компромисът На 27 май София бе домакин на историческата среща на върха "Европейски съюз –..

публикувано на 04.06.18 в 11:36
евранет  плюс георги Пирински

Георги Пирински: ЕС е поставен пред необходимостта да търси нови опори на своята търговска политика

САЩ наложиха вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 % за алуминия. Европейският съюз смята, че американските мерки са несправедливи и вече оповести евентуални ответни стъпки: мита върху стоманата и алуминия от САЩ, но и върху други американски..

публикувано на 04.06.18 в 07:15

Милиони европейски ученици се хранят здравословно по програма на ЕС

Милиони европейски ученици получават здравословна храна чрез програма на ЕС . Става въпрос за схема, по която се осигуряват мляко, плодове и зеленчуци за общо над 30 милиона деца. През учебната 2016-2017 година в схемата са се включили 79 000..

публикувано на 03.06.18 в 16:45

Антибрекзит във Великобритания и митата на САЩ за страните от ЕС (обобщение)

Левичари тръгват на поход Във Великобритания антибрекзит настроени левичари ще предприемат поход из страната в рамките на кампания срещу напускането на ЕС. Той е в опит да убедят лидера на лейбъристите Джеръми Корбин да подкрепи кампанията и да..

публикувано на 01.06.18 в 13:55

Преди гласуването на пакета „мобилност“ в Комисията по транспорт в ЕП - възможно ли е сближаването на позициите от Източна и Западна Европа?

Евродирективата за командированите работници от една в друга държава-членка  беше приета с мнозинство от Европейския парламент.  От нея за сега отпада сектор „ транспорт“,  заради острата реакция на  превозвачите в редица държави, предимно от..

публикувано на 31.05.18 в 17:40

Ангел Джамбазки: Дискусията за правилата на международния превоз ще бъде дълга и тежка

Третият пакет на мобилността, по-точно темата за изискванията към фирмите и шофьорите на международните тежкотоварни превози бе обсъдена в началото на седмицата на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. Нямаше конкретно решение, но позициите си..

публикувано на 31.05.18 в 08:30

Готовността на България за въвеждане на качеството "планински продукт"

Терминът за качество "планински продукт" се въвежда за първи път в европейското законодателство през 2012 г. Две години по-късно в Регламент на Европейската комисия се предлагат точни насоки за прилагане: растениевъдството трябва да е изцяло  в..

публикувано на 30.05.18 в 07:20

Одобрените промени в Европас гарантират по-лесен достъп на хората до пазара на труда

Тази година Европейският парламент актуализира набор от документи, известни като Европас, които предлагат на хората повече възможности при представянето им на трудовия пазар. Целта на одобрените промени е системата да стане по-достъпна и още..

публикувано на 29.05.18 в 16:05
Мишел Барние в студио

Quo vadis, Europa?

Европейската радиомрежа Евранет+ излъчва новини и информация за събития на 12 езика в 13 държави-членки на ЕС. Българското национално радио не само участва в Евранет+, но е и сред основателите на проекта. Всяка година Евранет+ в рамките на..

публикувано на 29.05.18 в 11:10

Софийската среща на върха: как ехото отеква

Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се състоя в София, беше акцентът на българското председателство на Съюза. Много и разнопосочни са оценките за това бяха ли постигнати целите, но каквито и да са тези оценки, десетина дни по-късно..

публикувано на 29.05.18 в 08:35