ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Македония, Германия, Гърция (обобщение)

Хашим Тачи приветства решението на Скопие Македония е на крачка по-близо до ЕС и НАТО, след като гласува  промените в Конституцията с и, които й отварят пътя за преименуване в Република Северна Македония. Това написа във Фейсбук косовският..

публикувано на 22.10.18 в 14:23

ЕК уеднакви знаците за горива в Европа

От средата на месец октомври в цяла Европа ще се появи нов хармонизиран набор от етикети за горивата. Те ще дадат на шофьорите по-добра информация за пригодността на горивата за техните превозни средства, независимо къде пътуват в ЕС, като им помагат да..

публикувано на 22.10.18 в 10:30
евранет  плюс Момчил Неков

Момчил Неков за общата селскостопанска политика

Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент прие множество доклади във връзка с Обща селскостопанска политика (ОСП). Беше приет и доклад за пчеларския сектор. Още за основните препоръки в развитието на пчеларството от..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Европейският съюз одобри нови правила за аудио-визуалните медийни услуги: с мерки за по-добра защита на децата от вредното съдържание в интернет

Телевизия, видео споделяне, стрийминг, видео по заявка ... Къде и как гледаме любимите ни филми и предавания се промени драстично през последните години. За да се справят с предизвикателствата на новите технолигии, евродепутатите актуализираха правилата,..

публикувано на 20.10.18 в 08:15

Борисов в Брюксел, Йотова в Будапеща, Радев във Великобритания (обобщение)

Три знакови европейски визити на български политици бележат отминаващата седмица. Президентът Радев приключи работното си посещение във Великобритания. Продължава тридневната среща на върха „Европа – Азия“ в Брюксел, на която е премиерът Бойко Борисов...

публикувано на 19.10.18 в 11:38

ЕП призовава за по-добро прилагане на критериите за качество при обществените поръчки

Европейският парламент излезе този месец с призив за по-добро прилагане на критериите за качество при обществените поръчки. Прекомерното използване на най-ниската цена като основен критерий при възлагането на изпълнение по договор е сред въпросите,..

публикувано на 18.10.18 в 17:25
Емил Радев

Какво е значението на цифровизацията за повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика

Днес и утре във Виена, в рамките на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, се провежда конференция, посветена на значението на цифровизацията за конкурентоспособността на европейската икономика. Почти по същото време във Варна..

публикувано на 18.10.18 в 08:20

Тереза Мей с призив към министрите си за сделка по Брекзит, Румен Радев на аудиенция при Елизабет Втора (обобщение)

България настоява за гарантиране правата на гражданите ни в Обединеното кралство Без резултат приключи заседанието на Съвета „Общи работи“ по член 50 във вторник, което обсъди хода на преговорите по Брекзит. Съветът препотвърди и това, което също не..

публикувано на 17.10.18 в 12:00

Евроизборите - вот за парламент или за бъдещето на Европа

  Евроизборите - вот за парламент или за бъдещето на Европа ? Това е въпросът, който ще бележи предстоящите избори за европейски парламент през месец май идната година. Вот, натоварен с много очаквания. Не само заради това кои ще бъдат новите..

публикувано на 16.10.18 в 10:21

Кампанията за изборите за Европарламент е в ход

Европейските партии имат 8 месеца, за да представят визията си за бъдещето на Европа и да идентифицират обновлението на европейския проект чрез ефективни европейски политики в интерес на европейските граждани. Това стана ясно след неофициалното начало на..

публикувано на 16.10.18 в 08:20

Бавария, Гърция, Брюксел (обобщение)

ХСС с най-слаб резултат от 1950 г. насам На регионалните избори в Бавария доминиращият баварската политика Християнсоциален съюз (ХСС) получи най-слабия си изборен резултат от 1950 г. насам. Въпреки това печели вота с по-голяма подкрепа от..

публикувано на 15.10.18 в 14:54
Юрки Катайнен

ЕК предложи нов план за създаване на устойчива и кръгова биоикономика

Европейската комисия предложи нов план за разработване на устойчива и кръгова биоикономика, която да обслужва европейското общество. Новата стратегия за биоикономика е част от стремежа за насърчаване на нови работни места, растеж и инвестиции в..

публикувано на 15.10.18 в 10:10
Джовани Триа, министър на икономиката на Италия

Рим и Брюксел влизат в спор за италианския бюджет

Днес е последният ден, в който страните от еврозоната трябва да представят проектобюджетите си пред Европейската комисия. Погледът е насочен най-вече към Италия, където новото правителство заяви намерение да увеличи дефицита в хазната до 2,4 на сто...

публикувано на 15.10.18 в 07:15

Безопасността по пътищата – проблем на Европейския съюз

25 000 души загиват по пътищата на Европа всяка година. Сериозно ранените при тежки катастрофи са повече от 135 000. Това обясни Матю Болдуин , който ръководи Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ към Европейската комисия. Според данните за..

публикувано на 14.10.18 в 12:35

Приоритетите в Бюджет 2019 на ЕС

До средата на ноември се очаква да станат известни параметрите на проектобюджета на Европейския съюз за 2019 година. Това каза евродепутатът Андрей Новаков, който за четвърта поредна година ще бъде сред преговарящите от страна на Европейския парламент...

публикувано на 12.10.18 в 16:42

Гордън Браун: Ще има нов референдум за Брекзит (обобщение)

Великобритания в ЕС до 2022 г. Бившият британски премиер Гордън Браун прогнозира, че ще има нов референдум за Брекзит. Той смята, че неговата Лейбъристка партия, либералдемократите и Шотландската национална партия ще подкрепят нов референдум при..

публикувано на 12.10.18 в 13:00

Емисиите СО2 от нови коли да намалеят с 40% до 2030, предлага гласуван в ЕП проектодоклад

Емисиите въглероден диоксид от нови автомобили трябва да намалеят с 40% до 2030 г. и да се ускори навлизането на пазара на електрически автомобили и автомобили с ниски емисии. Това предвижда гласувания на 3 октомври от евродепутатите проектодоклад, с..

публикувано на 11.10.18 в 10:41

Евроинституциите с мерки за защита на личните данни преди евроизборите

Седем месеца преди европейските избори на 25 май 2019 година, дебатът за бъдещето на Европа и посоката, в която европейският проект трябва да се развива, върви паралелно и с ключовия въпрос как ще бъдат гарантирани свободата на вота и личните данни на..

публикувано на 11.10.18 в 07:15

Брекзит – проблем за Шотландия, Заев отрича манипулации за името на Македония (обобщение)

Никола Стърджън призова за прагматизъм и търпение Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че е по-убедена отвсякога в независимостта на Шотландия, но призова за прагматизъм и търпение, предаде..

публикувано на 10.10.18 в 13:07
евранет  плюс георги Пирински

Неформалната икономика носи значителни финансови загуби на ЕС

Недекларираният труд и неформалната икономика са един от големите проблеми в Европейския съюз. Финансовите загуби са значителни, липсват вноски в данъчната и осигурителната система. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви: 25 милиарда губи..

публикувано на 10.10.18 в 10:35