ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Асим Адемов: Приоритет в работата ми е образованието и етническата и религиозна толератност

Няколко месеца преди изборите за Европейски парламент през май догодина е време за равносметка за работата на българските евродепутати. Евродепутатът Асим Адемов е от ГЕРБ /ЕНП   и е в Европарламента вече 14 месеца, а мандатът му ще е..

публикувано на 18.12.18 в 11:49

ЕП гласува новата Резолюция за борба с тероризма

Борбата с тероризма стои на дневен ред в ЕС и за целта през миналата година беше създадена Специална комисия, която имаше за задача да анализира степента на терористична заплаха на европейска територия. Съответно комисията трябва да направи подробна..

публикувано на 18.12.18 в 08:30

Настъпи краят на блокирането на онлайн-достъпа на географски принцип

Геоблокинг. За потребителите на онлайн-услуги това е изключително неприятното блокиране на достъпа на географски принцип. Къде се намирате, издават IP-адресът или кредитната карта, с която искате да платите в интернет. До скоро това имаше значение,..

публикувано на 18.12.18 в 08:00

Ползите за Европа и България от инвестиционния план Юнкер

Осигуряване на обществени и частни инвестиции от 315 милиарда евро до 2018, е една от целите, които си постави създадения преди три години мащабен инвестиционен план, наречен на името на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Целта на..

публикувано на 18.12.18 в 07:44

Франция призна грешки в кризата с протестите, бомба пред телевизия „Скай“ в Атина (обобщение)

Едуард Филип призова „жълтите жилетки“ да формулират исканията си Френският премиер Едуард Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки". Според Филип с..

публикувано на 17.12.18 в 12:41

Европейският парламент гласува по-строги правила за канцерогените на работното място

Нови осем вещества влизат в списъка с вредни вещества на работното място, които могат да причинят рак или генетични мутации. Евродепутатите актуализираха правилата за защита на работниците от излагане на канцерогенни и мутагенни вещества , включително..

публикувано на 16.12.18 в 09:30

Европейският проект Координиране на езиковите ресурси в Европа за целите на платформата за автоматичен превод И-транслейшън

Европейският проект Координиране на езиковите ресурси в Европа, финансиран по Механизма за свързване на Европа в сектор Телекомуникации цели да идентифицира и събере подходящи езикови ресурси на всички официални езици в Европейския съюз и..

публикувано на 15.12.18 в 16:10

Нов регламент насърчава електронната търговия

В началото на декември влезе в сила новият регламент на Европейската комисия , с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Където и да се намират, потребителите вече имат онлайн достъп до желаните от тях стоки..

публикувано на 15.12.18 в 09:05

Юнкер, Ципрас, България в Шенген (обобщение)

Споразумението по Брекзит не е отворено за предоговаряне. Това е категоричната позиция на Европейския съвет по чл.50, която европейските лидери потвърдиха на заседание през изминалата нощ. Съветът препотвърждава своите заключения от 25 ноември за..

публикувано на 14.12.18 в 11:49

Европейската реформа в пътното таксуване - къде се спъна българският интерес

Страните от Европейския съюз, които прилагат  такси за ползване на пътната инфраструктура въз основа на време, ще трябва да преминат към пътни такси въз основа на изминато разстояние - тази реформа за пътното таксуване подкрепи Европейският парламент...

публикувано на 13.12.18 в 07:15

Шенген, Брекзит (обобщение)

Приемането на България зависи от Съвета на ЕС Европейският парламент призова във вторник за премахване на проверките по всички български и румънски гранични пунктове с държавите от Шенгенското пространство във възможно най-кратък срок...

публикувано на 12.12.18 в 12:12

Повече средства за Европейския корпус за солидарност

Европейският корпус за солидарност вече разполага със собствено финансиране, без да се засягат средствата за други младежки програми, съобщи евродепутатът Момчил Неков. „До 2020 година сме осигурили 375 млн. евро, като настояваме за новия програмен период..

публикувано на 12.12.18 в 09:44
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в Брюксел

Тереза Мей - сама и "заключена" в своята сделка за Брекзит

С малкия гаф, при който вратата на автомобила на британския премиер Тереза Мей заяде, когато излизаше за срещата си с гарманския канцлер Ангела Меркел, анализаторите описват ситуацията около Брекзит. "Заключена в собствената си кола - не е ли това метафора..

публикувано на 12.12.18 в 07:25

Полша настоява за допълнителни санкции на ЕС срещу Русия, заради напрежението с Украйна

"Няма съмнение, че Русия е агресор и за пореден път нарушава споразуменията с Украйна!" - казва за инцидента в Азовско море полският президент Анджей Дуда. Преди 15 дни руският боен флот задържа три украински военни кораби и екипажите им в..

публикувано на 11.12.18 в 12:10

Пазаруваме онлайн от всяка страна в Европейския съюз

От 3 декември е в сила нов европейски регламент, с който се прекратява блокирането на географски принцип в рамките на ЕС. Това означава, че потребителите могат да пазаруват онлайн от всяка страна в Европейския съюз, независимо къде се намират в момента...

публикувано на 11.12.18 в 11:26

Ева Майдел: Пред Коледа потребителите свободно ще пазаруват онлайн в рамките на ЕС

От началото на този месец потребителите в Европа могат да пазаруват онлайн от всяка страна на Европейския съюз, независимо от това къде се намират в момента. Това стана възможно благодарение на влязлата в сила Директива за премахване на някои ограничения..

публикувано на 11.12.18 в 08:30

Шенген, Украйна, Западни Балкани, Великобритания (обобщение)

Двоен стандарт и дискриминация Европейският парламент ще обсъди днес и ще приеме утре нова резолюция, с която призовава за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи БНР. Очаква се евродепутатите да подкрепят доклада на своя колега Сергей..

публикувано на 10.12.18 в 14:34

Ивайло Калфин за новия европейски бюджет

Отлагането на следващия бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 година и приемането му след изборите за Европарламент, насрочени за май 2019 година, крие високи политически рискове. Предупреди Ивайло Калфин - съветник на..

публикувано на 10.12.18 в 13:45

Финтех компаниите - идва ли краят на традиционните банки

Финтех (FinTech) компаниите са новоизгряващите конкуренти на традиционните банки. Те все по-активно напредват и се адаптират към динамичната среда и в търсенето на дигитални услуги от страна на клиентите.  FinTech е  хибридна форма между финанси и..

публикувано на 09.12.18 в 08:05

Меркел, Ципрас, Макрон (обобщение)

Канцлерът с последна реч като лидер пред съпартийците си от ХДС Ерата на Ангела Меркел като лидер на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) приключва днес. В 10,30 германско време в Хамбург започна конгресът на партията, на който ще бъде..

публикувано на 07.12.18 в 13:04