ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европа преди изборите (обобщение)

Голямото изпитание  Предстоящите европейски избори са може би едни от най-важните от самото създаване на ЕС. Това каза за БНР Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България, преди днешната дискусия „Изборите за ЕП – голямото..

публикувано на 18.04.19 в 11:16

Край на двойния стандарт при храните

След дълги проучвания и преговори Европарламентът (ЕП) сложи край на двойния стандарт при храните на единния европейски пазар. Пакетът от мерки включва посочване на двойния стандарт като нелоялна търговска практика и налагане на финансови глоби на..

публикувано на 18.04.19 в 08:25

ЕС укрепва външните си граници с 10 000 гранични служители

Европейският парламент гласува днес планове за 10 000 гранични служители, постоянен състав, на Европейската агенция за брегова охрана до 2027 година. През последните години броят на мигрантите и бежанците, които искат да влязат в Европейския съюз се е..

публикувано на 17.04.19 в 15:20

Нов европейски закон слага край на "вечните длъжници"

Всяка година един милион и 700 хиляди души в ЕС губят работните си места заради фалити на предприятията, в които работят. Нова директива, гласувана от Европейския парламент, подобрява ефективността на процедурите по превантивно преструктуриране,..

публикувано на 17.04.19 в 09:45

Пожар в „Нотр Дам“ в Париж, нови правила за авторското право в интернет, двоен стандарт при храните (обобщение)

Станала свидетел на революции, на възхода и падението на империи, катедралата се извисява в Париж от повече от 850 години Пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам" в Париж в понеделник вечерта, е една от основните теми на вестниците в чужбина...

публикувано на 16.04.19 в 11:41

Мария Габриел: Да намалим видимостта на фалшивите новини

Малко преди предстоящите евроизбори, председателят на ЕП г-н Антонио Таяни покани в Брюксел генералните директори на водещите европейски телевизии, за да разговарят за предизвикателствата, пред които са изправени при нарастващата популярност на интернет..

публикувано на 16.04.19 в 08:25

В края на мандата на Европейския парламент: Нови законодателни стъпки в борбата срещу двойните стандарти в Европейския съюз

Броени дни до края на мандата на този Европейски парламент потребителите в България и в Източна Европа очакват важното гласуване по пакета, свързан с борбата с двойните стандарти в Европейския съюз. Дотук Европейският съюз предприеме мерки срещу..

публикувано на 16.04.19 в 07:20

Поевтинява роумингът в страните от Западните Балкани от средата на 2019-а

От 1 юли 2019 г. намаляват цените за разговори в роуминг в страните от Западните Балкани. Споразумението за това беше подписано в началото на месеца между Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония и Косово. То ще важи за..

публикувано на 15.04.19 в 12:13

Равни права на потребители в Европейския съюз

Хората, които купуват продукти от интернет сайтове или платформи трябва да имат абсолютно еднакви права с купувачите на най-обикновен магазин. Това гласи директива на Европейския съюз. Тя хармонизира определени договорни права, като например..

публикувано на 15.04.19 в 12:10

Брекзит и върховенството на закона в Румъния отново в дневния ред на Европарламента в Страсбург

Отворените въпроси пред Брекзит, неспазването на принципите на правовата държава в Румъния и защитата на външните граници на Евросъюза ще бъдат водещи теми на започващото днес в Страсбург последно преди евроизборите заседание на Европейския парламент, на..

публикувано на 12.04.19 в 17:11

Европейският парламент одобри оспорваната нова директива за авторското право

След повече от три години на разгорещен дебат, Европейският парламент одобри новата директива за авторското право. Тя разбуни духовете основно с два текста. В чл. 11 е записано, че сайтовете трябва да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е..

публикувано на 11.04.19 в 18:30

Лидерите на ЕС удължиха до 31 октомври срока за Брекзит (обобщение)

Макрон поема отговорността за блокиране на по-голяма удължаване на срока Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей са договорили гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от Блока до 31-ви..

публикувано на 11.04.19 в 10:28
Емил Радев

За новите мерките, които ще позволят по-бързо разкриване на данъчните измами в ЕС

Може ли да бъде по-ефективна борбата срещу укриването на данъци и срещу изпирането на пари в рамките на Европейския съюз? И какви бяха реакциите, които предизвика докладът на Специалната комисия по финансови престъпления, данъчни измами и избягване на..

публикувано на 11.04.19 в 08:25

Бъдещият Европейски фонд за отбрана се подготвя по план

Бъдещият Европейски фонд за отбрана се подготвя по план. ЕВРОДРОН и други съвместни промишлени проекти ще получат 525 млн. евро. Това става с решение на Европейската комисия, която прие миналия месец работни програми за съфинансирането в областта..

публикувано на 10.04.19 в 17:35

И пак Брекзит, пакет „Мобилност“, прегрупиране за следващия ЕП (обобщение)

В Лондон продължават преговори за постигане на сделка Депутатите в британската Камара на общините одобриха проектозакона „Купър-Летуин“, които задължава премиера да иска отлагане на Брекзит, за да се избегне излизане от ЕС без сделка. Днес..

публикувано на 09.04.19 в 12:44

ЕП иска финансова полиция

Европейската комисия трябва да предприеме действия за създаването на финансова полиция. Това е становището на  Специалната комисия, създадена с цел засилване на борбата срещу финансовите престъпления на европейско и на световно равнище, която представи..

публикувано на 09.04.19 в 07:15
евранет избори ЕП

Кандидати за евродепутати се ангажират да работят за хуманно отношение към животните

Йепе Кофод от Прогресивния алианс на социалистите и демократите e първият евродепутат, подписал споразумението между десетки неправителствени организации от Европа и кандидатите за следващия европейски парламент в кампанията "Гласувай за животните". В..

публикувано на 08.04.19 в 11:13
Хиляди хора излязоха на протест по улиците на Каракас, за да поискат хуманиратната помощ, блокирана на границата с Колумбия.

ЕП призова за допълнителни санкции срещу режима на Николас Мадуро във Венецуела

Броят на венецуелците, които напускат страната си, продължава да расте и може да достигне до пет милиона души, ако кризата продължи, казва еврокомисарят по международно сътрудничество и развитие Невен Мимица. Заради икономическата криза, недостигът..

публикувано на 08.04.19 в 08:05

"Еразъм+"- повече възможности за обучение на ученици и възрастни

Да бъдат утроени средствата в бюджета на  програма "Еразъм+" след 2020 година - тази позиция гласуваха в края на март евродепутатите. Те предлагат и засилване на сътрудничеството с други европейски програми. Според тях, увеличеното финансиране ще..

публикувано на 07.04.19 в 08:10

Пакет „Мобилност“, Брекзит, Главен прокурор на ЕС –отлагане (обобщение)

Диктат на мнозинството над малцинството Европейският парламент прие в четвъртък на първо четене спорния пакет "Мобилност". Евродепутатите гласуваха и трите доклада към документа – за командироването, почивките на водачите и каботажа.  С..

публикувано на 05.04.19 в 14:36