ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Евродепутатите искат да се засили борбата срещу антиромските настроения.

Евродепутатите призоваха ЕС и държавите членки да засилят борбата срещу антиромските настроения. Според тях все още основните на ромите продължават да бъдат систематично нарушавани в ЕС като има и сериозни проблеми свързани с достъпа до образование,..

публикувано на 25.02.19 в 15:55

Европейската програма „Еразъм+“ като възможност да се самоусъвършенстваш, но и да опознаеш света на другите

В продължение на близо 30 години Европейският съюз финансира програмата „Еразъм“ и с това е дал възможност на над 3 милиона студенти да изкарат част от обучението си в образователна институция на друга държава в съюза. А продължаващата до 2020 г...

публикувано на 25.02.19 в 13:27

Брекзит, протести (обобщение)

Блумбърг: Обмислят нов краен срок за Брекзит до 2021 г. Представители на Европейския съюз обмислят да предложат нов краен срок за излизане на Великобритания от блока (т.нар. Брекзит), съобщава Блумбърг, цитирайки свои неназовани източници. Ако..

публикувано на 25.02.19 в 11:41

Борбата с прането на пари - в България и в Европа

Законът за мерките срещу изпирането на пари предизвика протести на адвокатската колегия. Юристите се опасяват, че правото им да пазят адвокатска тайна може да бъде нарушено със спорните текстове в закона. Казусът съвпада с един от най-големите банкови..

публикувано на 25.02.19 в 07:30

Мадрид, Атина, Париж, Лондон (обобщение)

ПЕС приема предизборен манифест В Мадрид започва конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС), на който се очаква приемането на предизборен манифест. От партията определят форума като най-значимото събиране на евросоциалистите преди..

публикувано на 22.02.19 в 11:42
Маргрете Вестагер

ЕК спря сливането на железопътния бизнес на "Сименс" и "Алстом"

Няма да има „Еърбъс“ на влаковете. Европейската комисия спря сливането на железопътния бизнес на германския концерн "Сименс" и френската група "Алстом", които искаха да стартират съвместно производство на високоскоростни влакове, по примера на..

публикувано на 21.02.19 в 08:00
Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

Федерика Могерини: Мирното решение на кризата във Венецуела е единственият възможен изход, за да се избегне хаоса в стрната

Трябва да сме солидарни с всички венецуелци! В тази страна децата умират от глад, защото няма демокрация, милиони напуснаха Венецуела. Искаме да защитим правата на всички венецуелци, за да могат да решават своето бъдеще сами!, казва председателят на..

публикувано на 20.02.19 в 15:15

Юнкер: Брекзит е най-трагичното следвоенно решение в Европа (обобщение)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че в края на мандата си преживява разочарование от очакваното излизане на Великобритания от Европейския съюз, както и от други политически събития на континента, предаде ДПА, цитирана от БНР...

публикувано на 20.02.19 в 11:52

По-добра защита за жертвите на произшествия с новите промени в правилата за застраховка „Гражданска отговорност“

Сред целите на измененията в правилата за застраховка „Гражданска отговорност", които Европейският парламент гласува, е да се намали ползването на коли без застраховка, както и да се гарантира еднакво отношение към притежателите на полици..

публикувано на 19.02.19 в 10:37

Бюджет от 18 млрд. лв. за България одобри ЕП за периода 2020-2027 година

С 460 гласа „за“ и 170 „против“ Европейският парламент прие регламента за европейските фондове, чийто вносител е българският евродепутат от групата на ЕНП Андрей Новаков. В новия програмен период 2020-2027 година България ще получи 18 милиарда лева, което..

публикувано на 19.02.19 в 08:30

Политици, бизнес и граждани с призив за участие в евроизборите през май

Три месеца преди натоварените с очаквания избори за Европейски парламент, активността на граждани и политици за провеждането на на вота става все по-силна. Анализаторите обясняват това с все по - трудно прогнозируемия изход от гласуването. Без..

публикувано на 19.02.19 в 07:40

Кохезионната политика в проектобюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027г.

Проектобюджетът на Европейския съюз за предстоящия седем-годишен период залага 8,9 млрд.евро, само за кохезионна политика за България, според предложението на Европейската комисия. 35% от средствата в Многогодишната финансова рамка за 2021-ва..

публикувано на 18.02.19 в 14:25

ЕП одобри новата програма на Европейския корпус за солидарност

Комисията по култура в Европейския парламент одобри в понеделник новата програма на Европейския корпус за солидарност. Корпусът ще продължи да предоставя възможност на младите хора на възраст между 18 и 30 години да участват като доброволци в..

публикувано на 18.02.19 в 12:30

СИРИЗА, „Жълтите жилетки“, Себастиян Курц (обобщение)

Очаква се Ципрас да обяви национални избори в Гърция заедно с европейските Последни проучвания в Гърция показват, че управляващата партия СИРИЗА губи доверието на избирателите. Консерваторите от "Нова демокрация" водят в допитванията. Крайно..

публикувано на 18.02.19 в 10:51

ЕС увеличи подкрепата за по-малко развитите региони

Европейският съюз ще продължи с кохезионната си политика за подпомагане на изоставащите региони в страните-членки. Това бе потвърдено от заседанието на ЕП, в което евродепутатите  твърдо заявиха, че сегашното ниво на финансиране в размер от 378,1 млрд...

публикувано на 18.02.19 в 09:40

Лаура Кьовеши, Виктор Орбан, Тереза Мей (обобщение)

Бившият Главен прокурор на Румъния в конфликт с управляващите социалдемократи Европейската комисия призова за справедливо отношение към всички кандидати за поста главен прокурор на Европейския съюз. Говорителят на комисията Маргаритис Схинас..

публикувано на 15.02.19 в 11:16
евранет  плюс сергей станишев

Сергей Станишев: Изборите през май трябва да спасят Европа от статуквото и от войнстващия национализъм

Изборите за Европейски парламент трябва да решат дали Европа ще продължи да съществува в сегашния си вид или ще се промени, казва президентът на партията на Европейските социалисти Сергей Станишев и посочва три сценария за бъдещето на съюза: Единият..

публикувано на 14.02.19 в 11:25

Строги санкции при незачитане принципите на върховенството на закона

Строги и доста конкретни финансови санкции ще грозят всяка страна от ЕС, която не зачита принципите на върховенството на закона. Евродепутатите подкрепиха законодателство, което би дало правомощия на Европейската комисия да оценява страните по..

публикувано на 14.02.19 в 08:30

Борба с пране на пари, стратегически интереси на ЕС, свобода на медиите (обобщение)

Пропуски в законодателството Европейската комисия публикува нов списък с 23 страни, които имат пропуски в законодателството за борба с прането на пари и финансиране на тероризма. Сред тях са Саудитска Арабия, Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак, Иран,..

публикувано на 13.02.19 в 15:22

Прозрачност на лобизма в Европейския съюз - срещи само с регистрирани либисти

В началото на сега действащия Европейски парламент австрийско изследване изчисли, че финансовата индустрия харчи поне 120 милиона евро годишно, за да влияе на европейските политически решения чрез различни лобистки групи. Данните показваха, че за..

публикувано на 13.02.19 в 07:20