ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Доброволчеството ще е сред приоритетите на българското европредседателство

Един от приоритетите по време на българското европредседателство ще бъде Европейският корпус за солидарност. Той има две направления на дейност – доброволческа и професионална. От гледна точка на законодателната рамка, само две държави в Евросъюза –..

публикувано на 29.12.17 в 11:39
евранет Западни Балкани

2018 г.: Даваме заявка за балканско европредседателство

ОБОБЩЕНИЕ Предизвикателствата Целта на интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС) по време на българското европредседателство е да се пречупи през нещо прагматично, което да даде усещането на жителите на тези държави за..

публикувано на 28.12.17 в 15:28
евранет председателство

2018 г. – България поема председателството на ЕК

Обобщение Мишел Барние: Имаме 4 важни стъпки по Брекзит в Българското председателство „По време на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да направим четири важни стъпки по Брекзит и затова разчитаме силно на вас да поддържате общата..

публикувано на 28.12.17 в 15:27

Препоръки за стъпките във връзка с Брекзит

Европейската комисия отправи препоръки какви да са стъпките във връзка със следващия етап от организираното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. На 8 декември Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да..

публикувано на 28.12.17 в 14:10

Новата програма за военно сътрудничество ПЕСКО - шанс за Европа да има обща отбрана

След близо 70 години Европа има шанс да има обща отбрана  -  това стана възможно, след като в рамките на месец беше подписана и влезе в сила европейската програма за сътрудничество в отбраната, известна като ПЕСКО.  25 държави подкрепят..

публикувано на 27.12.17 в 18:10
евранет Момчил Неков

Момчил Неков - двойните стандарти са корпоративен расизъм

Към България се прилагат двойни стандарти, счита евродепутатът Момчил Неков . Преди дни, той бе излъчен от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент за докладчик по темата за двойните стандарти в храните. Важно..

публикувано на 24.12.17 в 12:00
евранет Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: Приемането на България в Шенген е задължително

Изпълнила ли е България, заедно с Румъния, изискванията на ЕС за присъединяване към Шенген и защо се бави приемането на българската държава в зоната. Какъв е проблемът и кога ще бъде решен? Отговор търсим от евродепутата Ангел Джамбазки : "Пречките..

публикувано на 24.12.17 в 10:00

За модернизиране на транспортната инфраструктура в България са необходими над 7 милиарда евро

За модернизиране  на транспортната инфраструктура в България за периода 2021- 2030-та година са необходими над 7 милиарда евро. От тях над 4 милиарда евро са за изграждане на направленията от основната мрежа, а над 2 милиарда евро са за..

публикувано на 23.12.17 в 14:45

Европа – единна, но пред сериозни реформи

ОБОБЩЕНИЕ Необходимост от развитие на икономическия валутен съюз Защо идеята за Европейски валутен фонд е на дневен ред сега? Коментар на еврокомисаря по икономиката и финансите Пиер Московиси : Имаме нужда да допълним еврозоната, както..

публикувано на 22.12.17 в 13:59

Как Европа може да подкрепи обезлюдените региони

Евродепутатът Андрей Новаков предложи създаването на европейска инициатива за обезлюдените региони. Според него демографската криза е бедствие, също както природните катаклизми и икономическите кризи. „И ако за последните Европейският съюз има инструменти и..

публикувано на 22.12.17 в 11:36

Българските и румънските евродепутати с обща декларация в подкрепа на приема на двете страни в Шенген

В обща декларация евродепутатите от България и Румъния поискаха двете страни да бъдат приети в Шенген. Решение на Европейския парламент за това има още от юни 2011-та, а Европейската комисия многократно е обявявала, че страната ни и северната ни..

публикувано на 21.12.17 в 19:10
Емил Радев

Емил Радев: След Брекзит гражданите ще имат гаранции, че няма да бъдат дискриминирани

Само преди дни Европейският парламент прие съвместен доклад за напредъка на преговорите за Брекзит и евродепутатите препоръчваха да се премине към втората фаза на процеса. По думите на евродепутата Емил Радев успешните преговори ще  гарантират, че..

публикувано на 21.12.17 в 08:35

Председателството на Съвета на ЕС – ключов приоритет за България

ОБОБЩЕНИЕ Бюджетът – нужни са нови ресурси Българското председателство на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. може да допринесе за по-голямото сплотяване на страните от Европейския съюз, каза в ефира на БНР Кристиан Вигенин,..

публикувано на 20.12.17 в 12:15

Нови възможности за обучение и работа за младежи през 2018 година в Европейския съюз

 Близо 6 хиляди младежи от Европейския съюз могат да стажуват и да останат след това  да работят през 2018 година в компании в областта на цифровите технологии. Обучението на настоящи и завършили студенти ще бъде по проекта „Цифрова Възможност"...

публикувано на 20.12.17 в 10:32

Опозицията във Венецуела получи наградата "Сахаров" на церемония в ЕП

Опозицията във Венецуела получи наградата "Сахаров" на официална церемония в сградата на Европейския парламент в Страсбург. Този приз е най-високият в рамките на Европейския съюз и се връчва за 30-ти път на личности, отличили се със свобода на..

публикувано на 20.12.17 в 07:20
Ева Паунова-Майдел

Приоритетите на евродепутата Ева Майдел като президент на "Европейското движение"

Евродепутатът Ева Майдел е първата жена и първият представител на страна от Централна и Източна Европа, избрана за президент на "Европейското движение" в 70-годишната история на организацията. Сред основните приоритети на българския евродепутат на..

публикувано на 19.12.17 в 08:25
Комисарят по икономическата политика Пиер Московиси

Пиер Московиси: Имаме нужда да допълним Еврозоната, както и Икономическия валутен съюз

След като на последната за годината среща на европейските лидери те не подкрепиха идеята на ЕК за общ министър на икономиката и финансите, останалите предложения, свързани със задълбочаването на икономическия съюз и промени в Еврозоната,..

публикувано на 19.12.17 в 08:25
евранет Емил Радев

Емил Радев: Още през 2018 година България и Румъния трябва да станат членове на Шенгенското пространство

Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев след дебата в Европейския парламент на пленарното му заседание в Страсбург. Тема на дебата беше приемането на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Според Емил Радев България е изпълнила всички..

публикувано на 18.12.17 в 19:23

„Цифрова възможност“ и подкрепа за Шенген

ОБОБЩЕНИЕ Обучение на младите Българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел даде официалния старт на пилотния проект на Европейската комисия, наречен "Цифрова възможност" (Digital Opportunity). Целта на..

публикувано на 18.12.17 в 16:04
евранет Андрей Новаков

Онлайн платформа помага на младите хора да намерят европейско финансиране за проектите си

По-лесен достъп на младите хора от ЕС до европейските фондове, програми и финансови инструменти чрез платформата „ Еврофинансирай“- инициатива на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков Младите хора в ЕС на възраст между 16 и 29 години са около 94..

публикувано на 18.12.17 в 13:26