ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Какво доведе до спирането на 180 милиона по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“?

Липсата на адекватно разделение на управляващите и контролиращите органи на проектите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са основната причина за критиката от Европейската комисия и заплахата да бъде спряно..

публикувано на 16.02.17 в 10:48

СЕТА предизвика противоположни реакции

Споразумението за свободна търговия с Канада, по-известно като СЕТА, което вчера получи зелена светлина от Европейския парламент, предизвика противоположни реакции. На фона на съпротивата от страна на протестиращите и част от евродепутатите, негови..

публикувано на 16.02.17 в 09:38

Край на роуминга! Таксите в ЕС отпаднат от 15 юни 2017 г.

Роуминг таксите, заплащани от европейските потребители при мобилни разговори зад граница, ще отпаднат от 15 юни 2017 г. За това се споразумяха страните-членки на ЕС и Европейският парламент. Целта е телекомите да получават достатъчно приходи за..

публикувано на 15.02.17 в 16:03

Европа ни учи как да разпознаваме произхода и начина на прозводство на риба

ЕС е най-големият вносител на риба, а европейците изяждат средно по 23 килограма риба и морска храна на година. Макар консумацията на риба в България да е една от най-ниските в съюза, е важно българските потребители да получат информация как да..

публикувано на 15.02.17 в 14:50

Момчил Неков: Да запазим българския вкус

Необходимо е справедливо разпределение на европейските средства за подпомагане на българските животновъди. Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени- за тази кауза работи българският евродепутат Момчил Неков. Това e много добър..

публикувано на 15.02.17 в 11:00

Литовският парламент одобри пълна забрана на телесното наказание на деца

Литовският парламент одобри пълна забрана на телесното наказание на деца. Законова поправка беше приета без нито един глас против от депутатите в долната камара на парламента, предаде Франс прес.  Гласуването се състоя месец след смъртта на..

публикувано на 15.02.17 в 10:10

Как прогнозите за политическа криза в ЕС биха повлияли върху българското председателство на Съвета на ЕС

Как прогнозите за политическа криза, в ЕС от една страна и в България от друга, биха повлияли на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018-а година? Основен въпрос за всяко председателство е доколко..

публикувано на 14.02.17 в 18:15

ЕК предвижда минимална работна заплата за всички страни - членки

От години синдикалните организации в Европейския съюз говорят за въвеждането на единна европейска минимална заплата.Размерът на минималното заплащане в момента варира в много широки граници - от 235 евро в България и 322 евро в Румъния, до 1 999 евро в..

публикувано на 14.02.17 в 15:35

Еврорадиоигри: От кога ще бъдат премахнати мобилните такси за роуминг за потребители в ЕС?

Европейският парламент прие текст, според който таксите за роуминг за обаждане, изпращане на съобщение, както и използването на интернет в ЕС ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г. От 30 април  2016 г. таксите не могат да надвишават 0.05 евро на минута за..

публикувано на 14.02.17 в 09:30

ЕК одобри схема за създаването в Германия на мрежа за зареждане на електрически автомобили

Европейската комисия реши, че германската схема за създаването на мрежа за зареждане на електрически превозни средства отговаря на правилата на Европейския съюз за държавна помощ. Изграждането на инфраструктурата ще струва общо 300 милиона евро и ще..

публикувано на 13.02.17 в 18:44

Австрийският външен министър Себастиан Курц защити затварянето на Балканския маршрут за мигранти

ЕП ще обсъди тази седмица доклад на председателя на парламентарната група на либералите Ги Верхофстат, в който се посочва, че времето за управление на кризи в крачка и за допълнителни решения вече е отминало. Верхофстат предлага задълбочен размисъл за..

публикувано на 13.02.17 в 17:00

Европа на две скорости

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на останалите държави основателки на ЕС заговориха за възможно бъдеще "на много скорости" след Brexit. По думите им някои страни се движат по-бързо от други към по-засилена интеграция, предаде Ройтерс...

публикувано на 13.02.17 в 14:45

Евросправочник на слушателя: Европейската комисия: България има проблеми с опазването на околната среда

В началото на миналата седмица Европейската комисия представи докладите за изпълнението на политиките за опазване на околната среда на държавите-членки. България  е посочена като страна, която бързо и ефективно е приложила европейските стандарти в..

публикувано на 13.02.17 в 11:05

Допълнителни 40 млн. евро за 330 български малки и средни предприятия

Европейският инвестиционен фонд и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България по програма COSME на Европейската комисия. Средствата се..

публикувано на 13.02.17 в 10:35

Доволни ли са българите от цените на пътните такси и винетните стикери у нас и в другите страни-членки на ЕС

Един от основните принципи на Европейският съюз е за свобордното движение на хора, стоки и услуги. Пътуването без виза се поставя на едно от първите места в анкети за ползите от членството в Евросъюза. За да се осъществява безпрепятствено движението е..

публикувано на 12.02.17 в 20:07

Мира Суховейко: Управляващите в Полша не изглеждат притеснени от критиките на ЕС по отношение върховенството на закона

Европейският съюз може да замрази правото на глас на своята членка Полша, ако тя не промени курса си и не спазва върховенството на закона, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен. "Не можем да правим компромиси..

публикувано на 12.02.17 в 19:56

Могерини изрази задоволство от срещата с Рекс Тилърсън

Федералното правителство на Германия и   лидерите на 16-те германски провинции съгласуваха  план за ускоряване на депортацията на мигранти с  отхвърлени молби за убежище, съобщи канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Властите планират да..

публикувано на 12.02.17 в 19:49

Чуков: Вашингон и Брюксел имат желанието Турция да остане стабилна и предвидима държава

  Американският президент Доналд Тръмп проведе първия си телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес. Според американското президентство, Тръмп е нарекъл Турция "стратегически партньор" и..

публикувано на 12.02.17 в 19:39

Европа преди новините: Андрей Ковачев с коментар за заключенията от доклада на Европейската комисия за механизма за сътрудничество и проверка относно България

Европейската комисия публикува неотдавна най-новия си доклад относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. След  десетгодишно функциониране на механизма Еврокомисията прави преглед на стъпките, предприети от България във връзка..

публикувано на 11.02.17 в 12:10

Нови възможности за потребителите на мобилни телефони и интернет в страните от ЕС

Възможно ли е да водим по-спокойно разговорите си от мобилните си телефони когато сме в чужбина? Ако допреди време отговорът беше само в сферата на добрите пожелания, то от 15 юни тази година това ще бъде напълно възможно в страните от Европейския..

публикувано на 11.02.17 в 10:55