ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европейското земеделие през следващия програмен период

365 милиарда евро ще е бюджетът на Общата селскостопанска политика в ЕС след 2020 година. Това обявиха от Европейската комисия при представяне на законодателните предложения. Спрямо сегашния период заделените средства са с около 5% по-малко. Сумата за..

публикувано на 13.07.18 в 16:12

Евродепутатите настояват да се сложи край на смъртните случаи с мигранти в Средиземно море

Евродепутати призоваха лидерите на Европейския съюз да покажат истинска политическа воля и да изготвят истински решения, за да се сложи край на миграционните кризи и на смъртността на мигранти в Средиземно море. Някои от политическите групи..

публикувано на 12.07.18 в 09:40
евранет  плюс Петър Курумбашев

ЕК с допитване за лятното и зимното часово време

Европейската комисия започна обществено допитване за смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно в страните от ЕС.  Гражданите на Европейския съюз ще могат да изразят позицията си по отношение системата на часовото..

публикувано на 11.07.18 в 10:24

Селскостопанската политика на Европейския съюз след 2020 година

Модернизирана – по-интелигентна, по-устойчива, по-справедлива и по-добре финансирана Общата селскостопанска политика трябва да се основава на общи европейски цели, правила, инструменти и проверки, настояват евродепутатите. Държавите членки трябва да..

публикувано на 10.07.18 в 08:35

Евродепутатите одобриха затягане на граничната сигурност

Колко близо е Европа до консенсус по отношение на реформата на Регламента от Дъблин и ефективни ли ще бъдат бъдещите „контролирани центрове“ в границите на ЕС след решенията от Срещата на върха по въпросите на миграцията и убежището - това беше една от..

публикувано на 10.07.18 в 07:15
евранет бюджет

Новият бюджет за иновации на Европейския съюз

"Иновативна седмица на предприемачеството" в София представи новият 7-годишен план за инвестиции в иновации на Европейската комисия. Заложените средства са в размер на 100 млрд.евро - двойно повече през новия програмен период. Планът за..

публикувано на 09.07.18 в 16:25
евранет  плюс Владимир Уручев

Владимир Уручев: Постигнахме успехи в областта на енергетиката

Висока оценка за българското европредседателство даде евродепутатът Владимир Уручев. "Това беше едно много силно и успешно председателството на България на Съвета на ЕС. Темата за Западните Балкани не просто беше повдигната, а имаше реални..

публикувано на 08.07.18 в 09:00

Европейските институции обмислят мисия у нас за проверка на хуманното отношение към животните

Комисията по петиции в Европейския парламент обсъди петицията на 18 неправителствени организации от България, с която се търси съдействие за продължаване на действията по резолюция от 2012 г., предвиждаща създаване на законодателна рамка за..

публикувано на 07.07.18 в 09:41

Безопасност на храните, пластмасови отпадъци (обобщение)

Приоритет на ЕК в многогодишната финансова рамка Един от приоритетите на Европейската комисия (ЕК), който ще бъде заложен в новата многогодишна финансова рамка, е безопасността на храните.  Предвиждат се различни програми, заяви европейският..

публикувано на 06.07.18 в 09:54

Франс Тимерманс: Предложението на ЕК за забрана на производството на пластмасови изделия за еднократна употреба ще бъде добро за Европа

Всяка година Европа оставя след себе си 25 милиона тона пластмасови отпадъци. По-малко от 30 % от тях, обаче, се събират за рециклиране. В световен план, 85 % от отпадъците на плажаса пластмаси. 10-те най-широко разпространени стоки за еднократна..

публикувано на 05.07.18 в 12:05

Овладяването на миграционната криза все още е само на теория

Въпреки драматичната среща на върха, натоварена с толкова много очаквания, европейското решение за миграционната криза, както го определи френският президент Еманюел Макрон, съдържа по-скоро насоки и директиви какво да се прави. Евродепутатът от ЕНП..

публикувано на 05.07.18 в 08:35

ЕС с мерки за безопасност на храните и срещу двойния стандарт

Един от приоритетите на Европейската комисия, който ще бъде заложен в новата многогодишна финансова рамка, е безопасността на храните. Предвиждат се различни програми, заяви европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните..

публикувано на 04.07.18 в 10:32
евранет  плюс Ева Майдел

Ева Майдел: Регламентът за трансгранична доставка на колетни пратки ще улесни работата на малките и средни предприятия и ще направи цените по-достъпни

Териториалното и икономическо сближаване в Европейския съюз е пряко зависимо от услугите от общ икономически интерес, както доставката на пратки. Смята се, че общо 4 милиарда колетни пратки се изпращат годишно до потребителите в общността...

публикувано на 04.07.18 в 08:25

Борисов отчете европредседателството в Страсбург (обобщение)

Похвали от евродепутатите и Таяни, според българския президент Румен Радев приоритетите на София са останали извън фокуса на Европа Премиерът Бойко Борисов отчете като положително българското европредседателство. Това стана в сградата на Европейския..

публикувано на 03.07.18 в 15:01

Нови общоевропейски правила за безопасността на дроновете

Евродепутатите одобриха нови общи правила за безопасността на дроновете и техните пилоти. До сега повечето дронове попадат под различни национални законодателства, което възпрепятства развитието на пазара. С новите правила се гарантират общи нива на..

публикувано на 03.07.18 в 09:40

Емил Радев: Българското европредседателство заслужава отлична оценка

Дългоочакваното първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз приключи. Страната ни бе домакин на 284 събития, за които пристигнаха 35 хиляди делегати, а всичко случващо се бе отразено от над 4000 журналисти от цял свят. В рамките на..

публикувано на 03.07.18 в 08:30

Момчил Неков: Трябва да се борим за увеличение на директните плащания

Европейският парламент прие позиция относно бъдещето на Общата селскостопанска политика, в която настоява за увеличение или в най-лошия случай запазване на сегашното финансиране на земеделските производители в периода след 2020 година.  „Първо..

публикувано на 02.07.18 в 16:29

Евродепутати срещу двойния стандарт при горивата

Пилотен проект срещу двойния стандарт при горивата в Европейския съюз стартират евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев. Програмата е на стойност 3 млн. евро и предвижда ежедневни проверки. Идеята е резултатите от тях да се качват в интернет..

публикувано на 02.07.18 в 14:43

Пакет „Мобилност“, миграция (обобщение - юни)

Споровете в ЕС около пакет „Мобилност“, миграцията и сътрудничеството в правораздаването са сред най-четените публикации за месец юни на подсайта на BNR.BG – Euranetplus. Интерес  има към изявите на българските евродепутати Петър Курумбашев, Илхан..

публикувано на 02.07.18 в 11:34
евранет плюс БГ председателство

Европейският киберзакон и България

България започна първите стъпки към прилагането на директивата да киберсигурност. През две от петте комисии на българския парламент мина закона за Киберсигурността, който прилага директивата за сигурността на мрежите и информационните системи...

публикувано на 02.07.18 в 10:00