ЕВРАНЕТ ПЛЮС

България, Австрия и Румъния с общи усилия да върнат Дунавския регион във фокуса на Европейския съюз

Дунавският регион обхваща една пета от територията на Европейския съюз. Тук живеят над 100 милиона души. Регионът има стратегическо положение, защото свързва Европейския съюз с Черноморския регион, Южен Кавказ и Централна Азия. Заради икономическите..

публикувано на 24.05.18 в 10:10

ЕП настоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика

С приетия доклад Европейският парламент подчертава необходимостта от финансова подкрепа и запазването на субсидиите и на местните породи. „Необходим е нов подход към овцевъдството и козевъдството в Европейския съюз заради по-малкото средства в новата..

публикувано на 24.05.18 в 08:30

Проблемни региони, търговски преговори, рециклиране (обобщение)

Акцент върху Северна България „Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа“. Това каза в..

публикувано на 23.05.18 в 11:13

Защитата на децата мигранти в Европейския съюз

България е страната с най-голям брой задържани деца мигранти, като броят на задържаните деца в Гърция, Унгария, Полша и Словакия също е бил голям. По време на проверка на Европейския парламент през 2016 г. не са били задържани деца в дните на..

публикувано на 22.05.18 в 10:45

Огнян Златев: Бургас ще бъде част от европредседателството с Европейския ден на морето

Няколко уъркшопа са предвидени за 31 май в Бургас в рамките на Европейския ден на морето. Денят ще бъде открит от министри от крайбрежните държави на Черно море. Ще има дебат на високо равнище за това как да се стимулира устойчив син растеж, да..

публикувано на 22.05.18 в 10:10

Откъде минава пътят към равноправието на всички европейски страни на пазара на транспортни услуги на континента

Навръх Срещата на върха ЕС – Западни Балкани на 17-ти май, на която всички евролидери се събраха в столицата ни, българският евродепутат Андрей Новаков се опита „по пътя“ да види как действа планът „Макрон“ в областта на товарните превози и да намери..

публикувано на 22.05.18 в 08:35

Нова сделка с потребителите

Българското европредседателство постави началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки, обяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова. На България се разчита да..

публикувано на 21.05.18 в 15:55

Евродепутатите призоваха за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни

Евродепутатите призоваха за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни. От 2013-та година в рамките на Европейския съюз има забрана за продажбата на козметични продукти, които са били тествани върху животни. Евродепутати..

публикувано на 21.05.18 в 14:25

Нови евроизисквания към лабораториите за храни

До октомври 2020 година европейските лаборатории за храни и промишлени стоки трябва да отговарят на новите изисквания на международния стандарт за осигуряване на качеството 17025. С изискванията на новия стандарт трябва да се съобразят всички около..

обновено на 21.05.18 в 12:13

Европейските лидери и ангажиментите им, поети в София (обобщение)

Европейските лидери и ангажиментите им, поети в София (обобщение) Декларацията Срещата на върха „ЕС – Западни Балкани“, която България домакинства на 17 май, завърши с декларация и анекс към нея, в който Брюксел пое конкретни ангажименти за..

публикувано на 18.05.18 в 11:20

Хърватският премиер Андрей Пленкович за бъдещето на Европа

Нашият път трябва да води напред, а не назад. С тези думи хърватският премиер Андрей Пленкович се обърна към евродепутатите по време на дебата, посветен на бъдещето на Европа. В началото на февруари министър-председателят стана вторият лидер от..

публикувано на 17.05.18 в 11:00

Срещата „Европейски съюз – Западни Балкани“ (обобщение)

Компромис по Декларацията от София София е домакин на историческата среща на върха "Европейски съюз – Западни Балкани". За пръв път от 15 години европейските лидери се срещат с колегите си от Западните Балкани, за да обсъдят конкретните стъпки за..

публикувано на 17.05.18 в 10:59

Андрей Новаков: “Предложеният законодателен пакет за мобилност няма да бъде приет в този си вид"

Протестни колони от автобуси и камиони ще посрещнат европейските лидери и делегации, които идват в България за срещата на върха на 17 май. Възможни са и блокади на гранични пунктове, а причината е несъгласието на транспортните фирми с предлагания..

публикувано на 16.05.18 в 13:02

Етническата и религиозна толерантност в държавите от Западните Балкани - подцененият проблем по пътя на присъединяването към ЕС

Предстоящата  среща на върха  ЕС-Западни Балкани  в София  ще събере на едно място много очаквания и опасения , а интересът към нея вероятно  ще надхвърли  границите на Съюза , а и на континента.   Ще успее ли един от най- горещите и стратегически..

публикувано на 16.05.18 в 11:12

Равният достъп до лекарствените продукти в Европейския съюз

Равният достъп до  лекарствените продукти, в аспекта всеки нуждаещ се да има право на лечение с иновативни терапии , параленият износ и недостигът на лекарства в контекста на финансовата устойчивост на здравните системи предизвикаха интензивен дебат по..

публикувано на 15.05.18 в 14:45

Нов живот за българското село, чрез интернет платформа

Обезлюдяването на българското село е факт, с който трябва да се справим. Из цялата страна има невероятни места, скрили в себе си история, природни дадености, самобитна култура и традиции. Места, които чакат да бъдат популяризирани, за да може хората,..

публикувано на 15.05.18 в 08:30
Вера Йоурова

Вера Йоурова: Въвеждаме по-точни забрани за двойни стандарти при храните

Законодателният пакет на Европейската комисия "Нова сделка с потребителите" е разработен, за да защити потребителя, който по думите на еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова , е по-слабата страна в..

публикувано на 14.05.18 в 11:15

За справедлива и сигурна Европа (обобщение)

За бъдещето на справедлива и силна обединена Европа, реализацията на младите хора в Стария континент и скъсяване на дистанцията между богати и бедни, работят европейските институции и техните специалисти. Съхраняване на личните данни От 25 май..

публикувано на 14.05.18 в 10:54
евранет  плюс бг председателство

Лиляна Павлова в навечерието на Срещата на върха "ЕС - Западни Балкани" в София: "Разговорите продължават, за да бъде осигурено максимално широко присъствие."

На 17 май София ще бъде домакин на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, определяна като "кулминационната точка" на Българското европредседателство, преди на 1 юли щафетата по ротационен принцип да поеме Австрия. 15 години след последната Балканска..

публикувано на 14.05.18 в 07:15

Европа ще събира задължително личните данни при полет в полза на сигурността

До 25 май всички европейски държави трябва да започнат координирано събиране, съхраняване и обработване на информация за пътниците при полет от, за и в Европа. С директива, гласувана от европарламента преди две години, личните данни се превърнаха..

обновено на 12.05.18 в 13:24