ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Великобритания, Австрия, протести срещу национализма в Европа (обобщение)

Тереза Мей обсъжда с министрите си ново предложение за Брекзит Британският министър-председател Тереза Мей започва тази седмица обсъждания със своите министри на детайлите по обещаното от нея "ново смело предложение" за Брекзит.  Тя ще се..

публикувано на 20.05.19 в 12:17

Доц. д-р Николай Попов: Всеки трябва да използва акта за делегиране на власт

Доц. д-р Николай Попов е преподавател в Катедра „Международни отношения“ в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград.  „ Веднъж на пет години ние гласуваме за европейски депутати.  Правото на ЕС, което формират като съзаконодатели..

публикувано на 20.05.19 в 10:25

Тази седмица избирателите определят политиките в Европа за следващите пет години

Европейските граждани ще могат да окажат въздействие на бъдещите политики в Европа през следващите пет години, вкл. върху състава на водещия орган – Европейската комисия и това кой ще е нейния ръководител. Европейските избори ще ще се проведат..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Климатът се превърна в една от основните предизборни теми в Европа

Темата за климата се превърна в една от водещите в предизборната кампания за изборите за Европейски парламент. Видни са значими различия между европейските партийни семейства. Всички подкрепят опазването на климата и споделят тревогите на младите..

публикувано на 20.05.19 в 07:45

Прецизното земеделие- повече добив с по-малко разход на средства и природни ресурси

Технологиите ще играят ключова роля за развитието на селското стопанство през следващите десетилетия. Очаква се до 2050 г. световното население да се увеличи от 7 на 10 милиарда души. За да бъде преодоляно това демографско предизвикателство, добивите..

публикувано на 19.05.19 в 08:30

Европейска агенция за гранична и брегова охрана: 10 000 души постоянен корпус до 2027 г.

Европейската комисия   даде зелена светлина на постигнатото политическо споразумение за укрепване на европейската гранична и брегова охрана, с което амбициите за нея се повишават до степен, че да може да се справи с общите предизвикателства, пред..

публикувано на 16.05.19 в 17:55

Евроизборите – дебати, реакции, очаквания

Водещите кандидати за председател на ЕК се обявиха за единна Европа срещу глобалните предизвикателства Предизборният дебат в Брюксел между шестимата водещи кандидати за председател на Еврокомисията завърши, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел...

публикувано на 16.05.19 в 13:44

Бургас продължава да се променя по европейски проекти в периода 2014 - 2020

Бургас видимо продължава да се променя благодарение на осъществени и реализиращи се в момента европейски проекти свързани с градската среда, транспорта, увеличаване на енергийната ефективност на сградния фонд, модернизиране на образователната..

публикувано на 16.05.19 в 10:21

Еврото - в Литва, Латвия, Естония и ... някога в България

Литва въведе нов начин на облагането на доходите и отчисляването на вноските за безработица, казва Йева – млада, амбициозна и с финансово образование. Така тя отговори на молбата ми да формулира в едно изречение най-важното за литовската данъчно –..

публикувано на 15.05.19 в 07:15

Равносметка и перспективи на политиката на Европейския съюз спрямо Черноморския регион

 Черноморският регион не се радва на голяма политическа активност през този  мандат . Вероятно поради това, че нещата се усложниха,от една страна е Украйна, от друга замразените конфликти, каза доц. Маруся Любчева, бивш евродепутат и учредител на..

публикувано на 14.05.19 в 11:46

Евроинституциите все още не са постигнали категорична забрана на опити с животни

В последното си заседаниe, Интергрупата по благосъстоянието и опазването на животните в Европейския парламент обсъди продължаващата употреба на животни при тестване на козметичните съставки.  През 2018 година беше приета резолюция, призоваваща за..

публикувано на 14.05.19 в 10:17

Предизвикателствата пред следващия Европарламент

Кои са целите и задачите, които стоят на дневен ред пред новия Европейски парламент, за който ще гласуваме на 26 май, коментира евродепутатът Светослав Малинов. Според него едно от първите неща, които ще трябва да направят новоизбраните му колеги, е..

публикувано на 14.05.19 в 10:04

Огнян Златев за медиите и онлайн платформите в изборната обстановка

„В хода на подготовката за европейските избори медиите ще играят важна роля за информиране на гражданите и отразяване на общественото мнение.“ – това заяви преди месец председателят на ЕП Антонио Таяни. За никого не е тайна, обаче че могат да бъдат..

публикувано на 14.05.19 в 08:30

ЕС и Япония засилват сътрудничеството си

  Европейският съюз и Япония ще засилят сътрудничеството си в областта на  киберсигурността и в защитата при споделянето на данни.Това стана ясно след разговорите между председателите на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на Европейския съвет..

публикувано на 13.05.19 в 12:41

Избори – за европейски парламент и за европейско бъдеще (обобщение)

Гласът на България трябва да бъде чут в ЕС По-висока избирателна активност на тези европейски избори прогнозира в интервю за "Хоризонт" и предаването "Преди всички" на БНР Стивън Кларк, който ръководи Бюрата на Европейския парламент в..

публикувано на 13.05.19 в 11:55

В лабораторията на ЕС в Испра пишат "енциклопедия" на синтетичните наркотици

Терминът "Нови психотропни вещества" обозначава една категория синтетични наркотици, чието въздействие върху човека наподобява това на канабиса, кокаина или хероина. Макар и в редица случаи тези вещества да не са незаконни и се продават в интернет, те..

публикувано на 13.05.19 в 11:17

За втора поредна година безплатни жп билети разкриват Европа за младите

Инициативата на Европейския съюз DiscoverEU, или открий Европа дава възможност младежи да пътуват безплатно с влак из Стария континент. Тя е насочена към 18-годишни младежи, поели по пътя към зрелостта и европейското гражданство. Идеята да се даде..

публикувано на 13.05.19 в 07:20

10 принципа за нов съюз на 27-те, среща на лидерите на ЕС (обобщение)

Дневен ред за идните 5 години Лидерите на ЕС излязоха в четвъртък с позиция за принципите, от които ще се ръководят след напускането на Великобритания, като обещаха „нов съюз на 27-те, готови да прегърнат бъдещето като един“, предаде АФП...

публикувано на 10.05.19 в 12:33

Програмата InvestEU е гласувана от Европейския парламент

Европейската комисия приветства гласуването в Европейския парламент миналия месец в подкрепа на InvestEU. Това е програма за насърчаване на инвестициите в Европа в рамките на следващия дългосрочен бюджет на Евросъюза. InvestEU ще обедини..

публикувано на 09.05.19 в 18:20

ЕС увеличава със 70 процента средствата за България по програмите за пчеларство

Здравето на пчелите е въпрос, който ЕК приема много сериозно.Вниманието на обществеността е насочено към намаляването на пчелните популации в целия свят, трябва да обединим усилията си, за да решим този проблем. Това каза еврокомисарят по земеделие..

обновено на 09.05.19 в 14:45