ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕП одобри нови правила за контрол върху чуждестранните бойци и „вълците единаци“

Според регламент, гласуван вчера в Европейския парламент, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднали документи...

публикувано на 17.02.17 в 17:10

Над 6500 деца са участвали за 10 години в европейска инициатива за здравословно хранене

Градина в чиния - това е мотото на Десетото юбилейно издание на инициативата "Европейски ден за здравословно хранене" и готвене заедно с деца.  Традиционни организатори на събитието са Евро-Ток България и Европейската комисия. Райна Соколова от..

публикувано на 17.02.17 в 14:32

Добри европейски практики в образованието

Започна реализацията на проект в областта на образованието, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България 2014 - 2020. Водещият партньор е Регионалният инспекторат по образованието в Кълъраш, а партньори от..

публикувано на 17.02.17 в 14:15

Европейският парламент утвърди допълнителни правила за борба с тероризма

Гърция трябва решително да приложи реформите, за които се е споразумяла с международните си кредитори. Само така Атина може да си върне доверието на частните инвеститори, заяви ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг,..

публикувано на 17.02.17 в 12:49

"Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като "катастрофално"

Неправителствената организация  "Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като катастрофално и призова този модел да не се повтаря никога повече, предаде ДПА. Според организацията документът е станал причина хиляди..

публикувано на 17.02.17 в 10:27

"Startup Europe Week 2017" в София

На 9 февруари в Дома на Европа в София  под егидата на Европейската комисия  се проведе второто издание на инициативата "Startup Europe Week 2017". Тя обединява всички европейски региони, за да помогне на предприемачите в реализацията на техните идеи и..

обновено на 16.02.17 в 19:12

Как ще работи Европейският корпус за солидарност

През  декември 2016 година Еврокомисията постави началото на дейността на Европейския корпус за солидарност. Пред "Хоризонт" неговите функции коментират евродепутатът Мария Габриел и председателят на представителството на ЕК в България Огнян Златев ...

публикувано на 16.02.17 в 15:30

Бизнесът на Европа очаква над 11 млрд. евро от споразумението с Канада

С Мнозинство от 60 %, формирано от групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите, Европейският парламент подкрепи СЕТА -  търговското споразумение с Канада. Против гласуваха част социалдемократите,зелените, крайната левица и евроскептичните формации...

публикувано на 16.02.17 в 10:58

Какво доведе до спирането на 180 милиона по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“?

Липсата на адекватно разделение на управляващите и контролиращите органи на проектите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са основната причина за критиката от Европейската комисия и заплахата да бъде спряно..

публикувано на 16.02.17 в 10:48

СЕТА предизвика противоположни реакции

Споразумението за свободна търговия с Канада, по-известно като СЕТА, което вчера получи зелена светлина от Европейския парламент, предизвика противоположни реакции. На фона на съпротивата от страна на протестиращите и част от евродепутатите, негови..

публикувано на 16.02.17 в 09:38

Край на роуминга! Таксите в ЕС отпаднат от 15 юни 2017 г.

Роуминг таксите, заплащани от европейските потребители при мобилни разговори зад граница, ще отпаднат от 15 юни 2017 г. За това се споразумяха страните-членки на ЕС и Европейският парламент. Целта е телекомите да получават достатъчно приходи за..

публикувано на 15.02.17 в 16:03

Европа ни учи как да разпознаваме произхода и начина на прозводство на риба

ЕС е най-големият вносител на риба, а европейците изяждат средно по 23 килограма риба и морска храна на година. Макар консумацията на риба в България да е една от най-ниските в съюза, е важно българските потребители да получат информация как да..

публикувано на 15.02.17 в 14:50

Момчил Неков: Да запазим българския вкус

Необходимо е справедливо разпределение на европейските средства за подпомагане на българските животновъди. Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени- за тази кауза работи българският евродепутат Момчил Неков. Това e много добър..

публикувано на 15.02.17 в 11:00

Литовският парламент одобри пълна забрана на телесното наказание на деца

Литовският парламент одобри пълна забрана на телесното наказание на деца. Законова поправка беше приета без нито един глас против от депутатите в долната камара на парламента, предаде Франс прес.  Гласуването се състоя месец след смъртта на..

публикувано на 15.02.17 в 10:10

Как прогнозите за политическа криза в ЕС биха повлияли върху българското председателство на Съвета на ЕС

Как прогнозите за политическа криза, в ЕС от една страна и в България от друга, биха повлияли на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018-а година? Основен въпрос за всяко председателство е доколко..

публикувано на 14.02.17 в 18:15

ЕК предвижда минимална работна заплата за всички страни - членки

От години синдикалните организации в Европейския съюз говорят за въвеждането на единна европейска минимална заплата.Размерът на минималното заплащане в момента варира в много широки граници - от 235 евро в България и 322 евро в Румъния, до 1 999 евро в..

публикувано на 14.02.17 в 15:35

Еврорадиоигри: От кога ще бъдат премахнати мобилните такси за роуминг за потребители в ЕС?

Европейският парламент прие текст, според който таксите за роуминг за обаждане, изпращане на съобщение, както и използването на интернет в ЕС ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г. От 30 април  2016 г. таксите не могат да надвишават 0.05 евро на минута за..

публикувано на 14.02.17 в 09:30

ЕК одобри схема за създаването в Германия на мрежа за зареждане на електрически автомобили

Европейската комисия реши, че германската схема за създаването на мрежа за зареждане на електрически превозни средства отговаря на правилата на Европейския съюз за държавна помощ. Изграждането на инфраструктурата ще струва общо 300 милиона евро и ще..

публикувано на 13.02.17 в 18:44

Австрийският външен министър Себастиан Курц защити затварянето на Балканския маршрут за мигранти

ЕП ще обсъди тази седмица доклад на председателя на парламентарната група на либералите Ги Верхофстат, в който се посочва, че времето за управление на кризи в крачка и за допълнителни решения вече е отминало. Верхофстат предлага задълбочен размисъл за..

публикувано на 13.02.17 в 17:00

Европа на две скорости

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на останалите държави основателки на ЕС заговориха за възможно бъдеще "на много скорости" след Brexit. По думите им някои страни се движат по-бързо от други към по-засилена интеграция, предаде Ройтерс...

публикувано на 13.02.17 в 14:45