ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Експертите не са единодушни моментът е най-подходящият за България да кандидатства за Еврозоната

Служебното правителство обяви намерение България да кандидатства за Еврозоната. Експертите обаче не са единодушни дали настоящият момент е най-подходящ. "Точно сега е моментът, защото служебното правителство може да вземе политически необременено..

обновено на 03.03.17 в 11:42

Владимир Шопов: Заявките за ЕС като федерация са твърде амбициозни за осъществяване

Идеята за федерация не е нова и се заявява периодично от различни партии и политици в ЕС, заяви експертът по европейски изследвания и анализи Владимир Шопов. Заявките за федерация обаче са твърде амбициозни за осъществяване, защото..

публикувано на 03.03.17 в 11:37

Мария Габриел: Единството е най-добрият сценарий за Европа след Брекзит

Европейската комисия утвърди пет възможни сценария, по които ЕС да се развива занапред след Брекзит.  Докладът, озаглавен Бяла книга, разглежда възможностите ЕС да оцелее. Ден след като ЕК го прие, председателят Жан-Клод Юнкер го представи и пред..

публикувано на 03.03.17 в 05:23

Учебните компании- най-добра практика по предприемачество

Учебни компании от Видин, Враца и Монтана получиха награди от евродепутата Владимир Уручев и Джуниър Ачийвмънт - България, с които да стимулират младежкото предприемачество. Целта на проекта "Предприемачи на бъдещето" е да развие предприемаческата..

публикувано на 02.03.17 в 17:45

Полша, Словакия, Чехия и Унгария искат ЕС да третира еднакво еврочленките

Полша, Словакия, Чехия и Унгария призоваха Европейския съюз да третира по еднакъв начин всички държави членки. Не сме съгласни с разделението в Европейския съюз и никога няма да се съгласим на каквито и да било разделения, защото това е най-лесният..

публикувано на 02.03.17 в 16:17

Община Кула ще закупи сметосъбираща техника с европейски средства

Община Кула започна изпълнението на проект "Чист и зелен живот", финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-България - Сърбия, със средства по Инструмента за предприсъединителна помощ. С реализацията на проекта ще се..

публикувано на 02.03.17 в 15:37

Проектът Европейска културна столица може да роди и нов вид туризъм

През 2019 година той може да тръгне от Пловдив.  Тази теза обедини участниците  в Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“ с участието на експерти от  9  държави.  Именно заради мозайките и въпросите, свързани с тяхната..

публикувано на 02.03.17 в 14:54

С три конкурса за младежи ОИЦ- Стара Загора се включва в кампанията "Заедно за Европа"

С поредица от инициативи Областният информационен център в Стара Загора се включва в тазгодишната кампания „Заедно за Европа” , която започва от десети март и ще продължи до 20 май. Предвидени са три конкурса за ученици – фотографски за младежи от..

публикувано на 02.03.17 в 12:10

Подкрепата за ЕС се разраства

Въпреки широко разпространеното усещане за криза в Европа подкрепата за ЕС се разраства - както в Германия, така и в другите държави-членки на Общността. Това показва проучване, цитирано от националния ежедневник Die Welt. Резултатите от анкетата..

публикувано на 02.03.17 в 11:20
Граница на улицата, Никозия, автор Ирина Недева

Ще остане ли Кипър последната "стена" в Европа

Ако преди месец бяхте попитали някои от европейските политическите анализатори какво ще стане с последната стена в Европа, която разделя Никозия на две части, през улиците и къщите, както някога Берлинската стена, щяхте да получите отговор - решението..

публикувано на 01.03.17 в 19:21

Светослав Малинов: Проблемът с мигрантите засяга цяла Европа, но първо и най-пряко – България

Как еволюира отношението на Европейския съюз към проблема с имигрантите в Стария континент?  Евродепутатът Светослав Малинов от Европейската народна партия е убеден, че този въпрос има позитивно развитие и решение, но се безпокои от ново..

публикувано на 01.03.17 в 16:55

Икономика и инвестиции – ключови сектори в дейността на ЕК за февруари

Икономика и инвестиции са ключовите сектори, в които Европейската комисия концентрира своята работа през февруари. Комисията публикува своя годишен анализ на икономическата ситуация в държавите членки, в това число оценка на все още съществуващите..

публикувано на 01.03.17 в 16:25

Неспокойното плаване на Европа в зимната икономическа прогноза

Слаб ръст на реалния БВП с основен двигател частното потребление и слаб спад на безработицата при това на равнища по-високи от предкризисните. Така изглежда Европа в зимната икономическа прогноза на ЕК. По думите на Валдис Домбровскис,..

публикувано на 01.03.17 в 15:50

Страхил Делийски: Голямата въпросителна е около ЕС на две скорости

Страхил Делийски , преподавател в Софийския университет, смята, че не са много големи очакванията Бялата книга, която ще бъде представена от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Тя засяга бъдещето на ЕС след Брекцит.  Има пет варианта и..

публикувано на 01.03.17 в 13:31

Люксембург, Швеция и Швейцария с най-много заети в областта на науката и технологиите

Повече от 76 милиона души в ЕС са били заетите в областта на науката и технологиите през 2015 година. Това прави почти една трета от общата работна сила на Стария континент, отчита Евростат.  "Ядрото" в ЕС, което изцяло пряко се занимава с научна дейност..

публикувано на 01.03.17 в 10:10

ЕК отпуска 82 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Южен Судан

Германия и Франция предлагат Европейският съюз да отслаби своите гаранции за правата на човека, което да позволи депортирането на кандидати за убежище преди разглеждането на техните молби, предаде Ройтерс. Двете страни искат тази възможност да се..

обновено на 28.02.17 в 19:40

ЕК представя в срядавижданията си за бъдещето на ЕС след брекзит

Европейската комисия подобрява условията за финансиране на изследователи. Ако те работят по проекти с пари от ЕС, заплатата им трябва да бъде поне колкото сумата, която биха получавали, ако работеха върху национален проект. Ще могат да получават..

публикувано на 28.02.17 в 19:11

ЕП приема ново законодателство срещу тероризма

Нови мерки за борба с тероризма ще гласува Европейският парламент. Те са насочени срещу увеличаващата се заплаха от пътуването на чуждестранни бойци до райони на конфликт и завръщането им в Европа. Проект за регламент предвижда всички граждани на..

публикувано на 28.02.17 в 17:34

Какви ще са водещите принципи на България при предстоящото през 2018 г. председателство на ЕС

Какъв дневен ред трябва да постави страната ни в шестте месеца, в които тя ще ръководи приоритетите на обединена Европаот предстоящото си председателство на ЕС през 2018 г. Това се обсъжда на дискусията „Бъдещето на Европа. Българското..

публикувано на 28.02.17 в 13:40

Еврорадиоигри: Кой град спечели класацията „Европейска дестинация за 2017-та година”?

В днешното издание на „Еврорадиоигри” ви попитахме знаете ли кой град на Стария континент беше избран с най-много гласове в онлайн-конкурса „Европейска дестинация за 2017-та година”. Верният отговор е Порто - „северната столица” на Португалия! Какво..

публикувано на 28.02.17 в 09:30