ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕС - двойният стандарт при храните и нова бюджетна рамка (обобщение)

„Нова сделка с потребителите“ Мерки срещу проблема с двойния стандарт при храните в Европейския съюз ще предприема ЕК. Това стана ясно по време на конференция по темата в края на месец април в София. Българското европредседателство поставя..

публикувано на 03.05.18 в 15:49
Момчил Неков

Започна регистрацията за доброволци за Европейския корпус за солидарност

Европейският корпус за солидарност е нова инициатива на Европейския съюз, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност. Когато бъде приет кодекса за корпуса, тогава и той ще заработи реално. Очаква се това да стане през..

публикувано на 03.05.18 в 15:35

Интернет за всеки

Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел , обясни целта на проекта на Европейската комисия "Интернет за всеки". "Бихме искали във всяка една област в Европа, за всички граждани да има достъп до интернет, който..

публикувано на 02.05.18 в 15:05

Битката с фалшивите новини и с мръсния въздух – най-четени публикации през март (обобщение)

Темите за битката с фалшивите новини и с мръсния въздух са сред най-четените публикации на bnr.bg/euranetplus за месец март. Потребителите на информации, свързани с ЕС, акцентират и на културното наследство, жените лидери и териториалното..

публикувано на 02.05.18 в 10:57
Еманюел Макрон

Бъдещето на Европа през очите на френския президент

Бъдещето на Европа през очите на френския президент. Пред Европейския парламент в Страсбург Еманюел Макрон коемнтира политическия климат на Стария континет. Малко повече от седмица преди да замине за САЩ в Страсбург президентът на Петата република,..

публикувано на 01.05.18 в 19:31
Еманюел Макрон

Буксува ли френско-германският мотор на ЕС?

Френският президент Еманюел Макрон представи идеите си за реформа на Европейския съюз пред европарламента в Страсбург без да предизвика бурни аплодисменти. Депутатите очакваха с нетърпение неговата реч, но се надяваха да разберат, какви..

публикувано на 01.05.18 в 11:10

ЕС е изправен пред все по-сериозни предизвикателства пред киберсигурността

В Европейския парламент в Брюксел се проведе конференция на тема „Кибертероризъм – подготвен ли е Европейският съюз“, инициирана от евродепутата Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Участие взеха председателят на ЕП Антонио Таяни, еврокомисарят Мария Габриел,..

публикувано на 01.05.18 в 08:30

Европейска помощ в областта на социалните иновации

Каква е подкрепата, която оказва Европейският съюз на своите членове в областта на социалните иновации? Първо, що е то социална иновация? Според възприетото определение, това е разработване и прилагане на нови идеи, продукти, услуги и модели, които..

публикувано на 30.04.18 в 10:30

Абонаментът за цифрови услуги вече е валиден в целия Европейски съюз

Вече почти месец европейците имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в Европейския съюз. От 1 априлтази година те не пропускат любимите си филми, телевизионни сериали или спортни предавания, нито..

публикувано на 28.04.18 в 11:20

Дългът на Гърция и България в Еврозоната (обобщение)

Без необходимост от предпазна кредитна линия Финансовите министри от Еврогрупата обсъдиха бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София. Ден преди сбирката председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква Гърция да излезе..

публикувано на 27.04.18 в 14:38

Актуални промени в Европейската конвенция за горите и позицията на ЕС в предстоящия форум на ООН за горите в Ню Йорк

Устойчивото развитие на горите в Европа  и  нуждата от промени в Европейската конвенция  бяха основните акценти  на работната среща в София  на  Генералните директори  в сектор „гори“ на държавите- членки  и експерти от ЕК , която  се проведе в рамките..

публикувано на 27.04.18 в 12:23

Разширяване на Западните Балкани (обобщение)

Европарламентът акцентира на интеграцията Темата за разширяването на Западните Балкани бе основна след подновяването на парламентарната сесия на Европейския парламент. Европейската комисия представи годишните доклади за постигнатото от..

публикувано на 26.04.18 в 11:22

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в Европейския съюз

Брюксел остава ангажиран с европейската перспектива на страните от Западните Балкани, казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Но припомня, че държавите от региона трябва да изпълнят всички критерии и условия. Хоризонтът за..

публикувано на 25.04.18 в 19:05
евранет плюс Западни Балкани

Перспективите за България от бъдещото разширяване на ЕС

Темата за разширяването на Западните Балкани бе основна след подновяването на парламентарната сесия на Европейския парламент. Първоначално ЕК представи годишните доклади за постигнатото от държавите кандидатки за присъединяване към ЕС от Балканския..

публикувано на 25.04.18 в 17:27

Бюджет и научни изследвания

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз постави началото на дебата за повече пари за научни изследвания в новата бюджетна рамка. На прага на формирането на бюджета за периода след 2020-та - до 2027-ма година, средствата..

публикувано на 24.04.18 в 15:05

Европейски лидери бистрят процесите на Балканите (обобщение)

Здравна политика „В общата демографска ситуация в Европа, здравословното хранене при децата като инвестиция в здраво поколение и бъдещето на Европейския съюз е изключително важна“. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министъра..

публикувано на 24.04.18 в 11:21

Изпълнява ли се Европейският стълб на социалните права?

Европейският стълб на социалните права е отправна точка, на която е важно да се открие и осъществи реално приложение, стана ясно от неформалното заседание на министрите по заетост и социална политика в София преди седмица. Европа застарява и е похвално,..

публикувано на 24.04.18 в 08:25
Мария Габриел

Мерките на Европейския съюз в борбата с киберпрестъпността

Близо 120 млр. долара може да струва на глобалната икономика една сериозна кибератака. Данните, посочени в доклад за щетите, нанесени от атаката „Wanna cry“ миналата година изнесе българският еврокомисар Мария Габриел . Според нея нито една..

публикувано на 23.04.18 в 17:45
евранет  плюс Емил Радев

Киберпрестъпността и противодействието й от страна на Европейския съюз

Киберпрестъпността се определя като една от най-сериозните глобални и анонимни заплахи за съвремието и най-бързо развиващата се сфера на трансгранична престъпност. По тази причина тя се превръща в основен приоритет на Европейския съюз, за да се..

публикувано на 22.04.18 в 18:00

Предстоят дебати за сигурността и енергийна регулация В ЕС (обобщение)

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павловаувери, че председателството се извършва професионално, динамично, интензивно и в духа на конструктивен диалог. Депутатите в българския парламент изслушаха Павлова за постигнатите резултати и..

публикувано на 20.04.18 в 14:11