ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Фалшивите новини са заплаха за демократичните ценности, смятат 85% от европейските граждани

По време на изборни кампании да става ясно по сайтовете и в пресата, коя от рекламите е политически финансирана. Прозрачността е една от мерките за справяне с феномена „фалшиви новини“, отбелязани в доклада на експерти за борба с дезинформацията и..

публикувано на 20.03.18 в 10:16

Българският език да бъде признат за матуритетен в Европейския съюз

Комисията по петициите в Европейския парламент ще разгледа утре петиция, внесена от Камелия Конакчиева – основател на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Париж в качеството й на представител на Асоциацията на българските училища в..

публикувано на 20.03.18 в 10:05
евранет  плюс Светослав Малинов

Светослав Малинов: Бъди промяната!

От няколко години евродепутатът Светослав Малинов – член на Комисията по култура и образование на Европейския парламент,  провежда  инициативата Европейско междучасие. За всички ученици – участници в нея, евродепутатът обяви и конкурс за написване на есе..

публикувано на 20.03.18 в 08:25

Търговските мита Европейски съюз - Съединени щати

Европейският съюз все още няма ясен отговор дали Съединените щати ще извадят страните-членки от списъка с тежките тарифи върху вноса на стомана и алуминий. Като се аргументира с протекционизма над местното производство, американският президент Доналд..

публикувано на 19.03.18 в 17:25

30 000 души от Европа са част от терористични групи (обобщение)

Директорът на Европол: Не всички държави споделят информация Ролята на Западните Балкани в Европейския съюз в рамките на Европол обсъди на втората си среща, която се проведе в София, Съвместната група за парламентарен контрол на европейската..

публикувано на 19.03.18 в 15:05
Всеки се интересува какво слага в чинията си. Двойният стандарт се констатира най-вече в пакетираните продукти.

Двойният стандарт на храните в страните в Европейския съюз

Храните от една и съща марка на различните пазари се предлагат с различно съдържание и качество. Това потвърди еврокомисарят Витянис Андрюкайтис , който участва в конференция за качеството на храните. Според него в някои страни е много популярно..

публикувано на 19.03.18 в 11:47

Борбата с футболното хулиганство в ЕС

Футболното хулиганство и използването на пиротехнически средства по стадионите на държавите членки на Европейския съюз бяха   обсъдени на среща на представители на група „Експерти по значими спортни събития“ към работна група „Правоприлагане“ на..

публикувано на 18.03.18 в 13:30
евранет плюс Западни Балкани

ЕС подготвя план за намаляване на цените на роуминга в Западните Балкани

ЕК изготвя план за намаляване на цените на роуминга в Западните Балкани. Подробности от този план ще бъдат представени на 17 май, когато в София ще се състои срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Еврокомисарят за цифровото общество и икономика..

публикувано на 15.03.18 в 16:35
Федерика Могерини

Федерика Могерини: Ситуацията в Сирия остава драматична. Европейският съюз продължава да обръща сериозно внимание на конфликта.

Военните лостове не са достатъчни, за да придвижат процеса напред, казва за Сирия върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Конфликтът в Сирия започна преди седем години, отне живота на..

обновено на 15.03.18 в 14:43

Цифровизацията е възможност, но има и риск от социална изолация (обобщение)

Цифровата трансформация е уникална възможност за икономически растеж и иновации. В целия този процес от особено значение е свързаността между отделните региони, защото цифровизацията е възможност, но и риск за повече социална изолация, риск за повече..

публикувано на 15.03.18 в 10:10
Мария Габриел

Какво предвижда цифровата стратегия за жените в технологиите, предложена от българския еврокомисар Мария Габриел

Във връзка с Международния ден на жените българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел предложи мерки, политики и действия, с които  да се преодолее спадът на броя на жените в ЕС, заети в ИКТ сектора, както и сравнително ниският..

публикувано на 15.03.18 в 08:35
Момчил Неков

Дългосрочна стратегия за оцеляване на пчелите и пчеларите

Европарламентът прие резолюция, в която депутатите призовават за план за действие срещу смъртността сред пчелите. Тя включва забрана на всички пестициди, които имат научно доказано негативно въздействие върху здравето на пчелите и съответно..

публикувано на 13.03.18 в 08:35

Дигиталните региони в Европа - проектите на местно ниво, които ще увеличат дигиталната свързаност между регионите в Европейския съюз.

Цифровата трансформация е уникална възможност за икономически растеж и иновации. В целия този процес от особено значение е свързаността между отделните региони, защото цифровизацията е възможност, но и  риск за повече социална изолация, риск за повече..

публикувано на 13.03.18 в 07:20

Обединена Европа и нейните приоритети (обобщение - февруари)

Интеграцията на Западните Балкани, мерките срещу пране на пари, опасността от терористи и присъединяването на България към Шенген са най-четените публикации на интернет страницата Euranet plus наБНРза месец февруари 2018 година. Предстояща среща на..

публикувано на 12.03.18 в 12:55

Участието на България в европейските референтни мрежи от високотехнологични болници

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни съдейства за изграждането на добра основа за бъдещи дискусии по предложението на Европейската комисия  за Регламент за оценка на здравните технологии и участието на България в..

публикувано на 12.03.18 в 11:00

ЕНП и ПЕС в битка за евроизборите през 2019 г. (Обобщение)

Лидерите на ЕНП и ПЕС влязоха в индиректна остра словестна битка. Причината: посещението на президента на Европейската народна партия Жозеф Дол на 9 март в България, където той обяви, че Бойко Борисов е най-успелият шеф в Европа и социалистите в..

публикувано на 11.03.18 в 12:27

По-чиста питейна вода за всички европейци

Европейската комисия предлага да се преразгледа законодателството, така че да се  гарантира повишено качество на питейната вода. Идеята е да се подобри достъпът до снабдяване с вода, годна за консумация и гражданите да разполагат с по-надеждна..

публикувано на 10.03.18 в 16:40

Нагласите на националните парламенти в ЕС за европерспективата на Западните Балкани

Европейската комисия прие стратегията за надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на Европейския съюз към шестте държави от Западните Балкани - Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Албания. Това е и сред обявените..

публикувано на 09.03.18 в 07:20

Възможно ли е страните членки на Европейския съюз да отделят повече пари за култура?

По-широк достъп до култура, запазване на културното многообразие и необходимостта от по-сериозно обществено финансиране на този сектор –това бяха част от посланията, около които се обединиха министрите на културата на страните членки на Европейския..

публикувано на 08.03.18 в 15:35

Културата – мост между държавите от ЕС (обобщение)

Изложба живопис в София В рамките „Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз – 2018“ на Националния фонд „Култура“, Съюзът на колекционерите в България организира изложба „Българска живопис – първата половина на..

публикувано на 07.03.18 в 14:19