ЕВРАНЕТ ПЛЮС
Мишел Барние в студио

Quo vadis, Europa?

Европейската радиомрежа Евранет+ излъчва новини и информация за събития на 12 езика в 13 държави-членки на ЕС. Българското национално радио не само участва в Евранет+, но е и сред основателите на проекта. Всяка година Евранет+ в рамките на..

публикувано на 29.05.18 в 11:10

Софийската среща на върха: как ехото отеква

Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се състоя в София, беше акцентът на българското председателство на Съюза. Много и разнопосочни са оценките за това бяха ли постигнати целите, но каквито и да са тези оценки, десетина дни по-късно..

публикувано на 29.05.18 в 08:35
Марош Шефчович

Енергийната бедност и борбата с нея

Енергийната бедност е изключително сериозен проблем в Европа, категоричен е заместник - председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Именно енергийната ефективност е пътят за постигане на целите на Европейската комисия за справяне с климатичните..

обновено на 28.05.18 в 12:50

Кампанията #EUandME за ползите от Европейския съюз

От 9 май в Европейския съюз започна и злъчването на 5 късометражни филма на известни европейски режисьори, които илюстрират как правата и ползите, на които се радват гражданите на общността, подобряват живота им. Целта на филмите е да започнат..

публикувано на 28.05.18 в 11:40

Защита на превозвачите, транспорт и туризъм по Дунав (обобщение)

Третият пакет за мобилността Евродепутатите обсъждат на пленарна сесия в Страсбург решението на Европейската комисия по третия пакет за мобилността. На заседанието обаче не се очаква дебат по темата, тъй като предстоят гласувания – на 4 юни в..

публикувано на 28.05.18 в 10:02
евранет  плюс Ева Майдел

Ева Майдел за качественото образование и дигиталните умения

Дигиталните умения и ранното професионално ориентиране са от изключителна важност, ако искаме да вървим стабилно напред, казва евродепутатът Ева Майдел . Майдел, която е съинициатор на създаденото през 2015 г. сдружение за качествено образование..

публикувано на 27.05.18 в 08:00

Европолитици търсят съвети от младите за бъдещето на Европа

Послания от младите към правителството за мястото на България в Европа потърсиха по време на публичен дебат еврокомисарят Мария Габриел, министърът за Българското председателство Лиляна Павлова и депутата от Европейския парламент Искра Михайлова...

публикувано на 26.05.18 в 18:00
Ханс-Вилем Дюн /л/ и Хенри Колис

Нужен е цялостен подход срещу фалшивите новини в новата медийна среда

Фалшивите новини са вид мистификация, умишлено разпространение на неверни слухове устно, чрез новинарски или социални медии, с цел подвеждане на аудиторията, като авторите им получават финансови или политически облаги. Разрастването на това явление..

публикувано на 26.05.18 в 12:25

България, Австрия и Румъния с общи усилия да върнат Дунавския регион във фокуса на Европейския съюз

Дунавският регион обхваща една пета от територията на Европейския съюз. Тук живеят над 100 милиона души. Регионът има стратегическо положение, защото свързва Европейския съюз с Черноморския регион, Южен Кавказ и Централна Азия. Заради икономическите..

публикувано на 24.05.18 в 10:10

ЕП настоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика

С приетия доклад Европейският парламент подчертава необходимостта от финансова подкрепа и запазването на субсидиите и на местните породи. „Необходим е нов подход към овцевъдството и козевъдството в Европейския съюз заради по-малкото средства в новата..

публикувано на 24.05.18 в 08:30

Проблемни региони, търговски преговори, рециклиране (обобщение)

Акцент върху Северна България „Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях има по-малко инвестиции, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характеристиките на изоставащите региони в цяла Европа“. Това каза в..

публикувано на 23.05.18 в 11:13

Защитата на децата мигранти в Европейския съюз

България е страната с най-голям брой задържани деца мигранти, като броят на задържаните деца в Гърция, Унгария, Полша и Словакия също е бил голям. По време на проверка на Европейския парламент през 2016 г. не са били задържани деца в дните на..

публикувано на 22.05.18 в 10:45

Огнян Златев: Бургас ще бъде част от европредседателството с Европейския ден на морето

Няколко уъркшопа са предвидени за 31 май в Бургас в рамките на Европейския ден на морето. Денят ще бъде открит от министри от крайбрежните държави на Черно море. Ще има дебат на високо равнище за това как да се стимулира устойчив син растеж, да..

публикувано на 22.05.18 в 10:10

Откъде минава пътят към равноправието на всички европейски страни на пазара на транспортни услуги на континента

Навръх Срещата на върха ЕС – Западни Балкани на 17-ти май, на която всички евролидери се събраха в столицата ни, българският евродепутат Андрей Новаков се опита „по пътя“ да види как действа планът „Макрон“ в областта на товарните превози и да намери..

публикувано на 22.05.18 в 08:35

Нова сделка с потребителите

Българското европредседателство постави началото на преговорите за изравняването на стандартите при хранителните стоки, обяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността Вера Йоурова. На България се разчита да..

публикувано на 21.05.18 в 15:55

Евродепутатите призоваха за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни

Евродепутатите призоваха за световна забрана на тестването на козметични продукти върху животни. От 2013-та година в рамките на Европейския съюз има забрана за продажбата на козметични продукти, които са били тествани върху животни. Евродепутати..

публикувано на 21.05.18 в 14:25

Нови евроизисквания към лабораториите за храни

До октомври 2020 година европейските лаборатории за храни и промишлени стоки трябва да отговарят на новите изисквания на международния стандарт за осигуряване на качеството 17025. С изискванията на новия стандарт трябва да се съобразят всички около..

обновено на 21.05.18 в 12:13

Европейските лидери и ангажиментите им, поети в София (обобщение)

Европейските лидери и ангажиментите им, поети в София (обобщение) Декларацията Срещата на върха „ЕС – Западни Балкани“, която България домакинства на 17 май, завърши с декларация и анекс към нея, в който Брюксел пое конкретни ангажименти за..

публикувано на 18.05.18 в 11:20

Хърватският премиер Андрей Пленкович за бъдещето на Европа

Нашият път трябва да води напред, а не назад. С тези думи хърватският премиер Андрей Пленкович се обърна към евродепутатите по време на дебата, посветен на бъдещето на Европа. В началото на февруари министър-председателят стана вторият лидер от..

публикувано на 17.05.18 в 11:00

Срещата „Европейски съюз – Западни Балкани“ (обобщение)

Компромис по Декларацията от София София е домакин на историческата среща на върха "Европейски съюз – Западни Балкани". За пръв път от 15 години европейските лидери се срещат с колегите си от Западните Балкани, за да обсъдят конкретните стъпки за..

публикувано на 17.05.18 в 10:59