ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕК с подобрени правила за закрила на децата при трансгранични спорове за родителски права

Децата влизат в контакт с правосъдната система по много различни начини. Причините може да са семейни - например, развод или осиновяване. Може да са административни, свързани с въпроси, които касаят националността или имиграцията. Може да са наказателни -..

публикувано на 26.01.19 в 08:10
Мария Габриел

Безплатни стажове в областта на новите технологии за 6 хиляди евростуденти

Програмата за студентски стажове в областта на новите технологии „Цифрова възможност“ осигурява на 6 хиляди студенти от цяла Европа опит в международни компании. Броят на сключените споразумения за стаж от представянето на пилотния проект през юни..

публикувано на 25.01.19 в 17:13

Цифровизация, пране на пари, социални помощи (обобщение)

Мария Габриел: БНР е стълб в журналистиката Конференция „Бъдещето на обществените медии в цифровата ера“ организираха Българското национално радио и Българската национална телевизия в зала 10 на Националния дворец на културата на 25 януари...

публикувано на 25.01.19 в 12:24

Евродепутатите с мерки срещу намеса в изборите

Евродепутатите набелязаха мерки срещу намеса в изборите, като настояват за действия за защита на личните данни. Скандалът „Фейсбук - Кеймбридж Аналитика“ беше само повод за това. Когато той се разрази стана ясно, че компанията се е намесила в..

публикувано на 24.01.19 в 10:55

Двоен стандарт, сътрудничество (обобщение)

ЕП остави отворена петицията на българите Европейският парламент (ЕП) остави отворена петицията на българските граждани срещу двойния стандарт на храните в Европейския съюз. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, след като беше изслушана от..

публикувано на 23.01.19 в 12:33

Декзит - крайната десница в Германия поиска страната да напусне ЕС

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поиска на конгреса си за предстоящите избори за Европейски парламент излизането на Федералната република от ЕС. Според решението на 500-те делег ати „Декзит“ е логична реакция на процесите в евросъюза,..

публикувано на 23.01.19 в 07:35

Дезинформацията по време на избори

 Създаването на национални центрове, които да  работят в сътрудничество с Европейската комисия и Европейската служба за външно действие, са част от усилията на институциите да овладеят нарастващата дезинформация. Те ще отговарят  за провеждането на..

публикувано на 22.01.19 в 15:02

ЕК увеличава финансирането за кръговата икономика

27% от отпадъците в морето са от рибарската дейност. Това са най-вече скъсани мрежи и остаряло оборудване, обяви представителят на ЕК за морските иновации и инвестиции Марис Стулджис. Решението е в две посоки – производителите на рибарско oборудване да..

публикувано на 22.01.19 в 10:43

Традиционни или евроскептични партии ще доминират в новия европейски парламент

 Традиционни или евроскептични партии ще доминират в състава на новия европейски парламент, който трябва да бъде определен на изборите през май тази година ? Все още анализаторите се въздържат да дават категоричен отговор на този въпрос. Причините -..

публикувано на 22.01.19 в 09:22

За евроинтеграцията на Западните Балкани и началото на първото румънско европредседателство

Балканското европредседателство като че ли постави на дневен ред темата за евроинтеграцията на Западните Балканите. Въпросът е, очаква ли се този процес да продължи да бъде на дневен ред и сега, когато Румъния пое председателството на Съвета на..

публикувано на 22.01.19 в 08:30

Брекзит (обобщение)

Тереза Мей обмисля изменение на споразумението Британският премиер Тереза Мей ще говори пред парламента днес какво смята да предприеме за излизането на страната от Европейския съюз. Миналата седмица тя претърпя поражение в Камарата на общините..

публикувано на 21.01.19 в 11:23

Първият одитен доклад за хуманно отношение към селскостопанските животни отчете забавено прилагане на европейското законодателство

Европейския съюз трябва да работи за преодоляване на разминаването между амбициозните си цели и прилагането на практика в политиката за хуманно отношение към животните. Това  заявяват одиторите в първия по рода си доклад на Европейската сметна палата...

публикувано на 20.01.19 в 09:28

Италия, Великобритания (обобщение)

Драстични реформи в социалната и пенсионната система Италианското правителство на популисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Лига" одобри драстични реформи в социалната и пенсионната система в държавата, с каквито обещания двете формации..

публикувано на 18.01.19 в 12:46
евранет  плюс Момчил Неков

По-добри правила за разрешаването на пестициди гласува ЕП

След като през  февруари 2018 г.  Европейският парламент основа специална Комисия за процедурата  за разрешаване на пестициди (PEST) на  първата пленарната сесия за 2019 г. евродепутатите обсъдиха и гласуваха  План за подобряване на процедурата на..

публикувано на 17.01.19 в 16:54

За възможните сценарии за Брекзит оттук нататък

В тези инфарктни за бъдещето на Великобритания и на ЕС дни между бламирането на британския премиер Тереза Мей при гласуването на нейната сделка за Брекзит в Камарата на общините в началото на седмицата (тогава 432-ма депутати гласуваха против и само..

публикувано на 17.01.19 в 15:33

ЕС постави изисквания за инвестиции за намаляване на емисиите парникови газове

Европейският съюз предприема действия, за да намали емисиите на парникови газове и да помогне за овладяване на промените в климата. През октомври 2014 година ръководителите на страните в ЕС приеха рамка за политиките в областта на климата и енергетиката..

публикувано на 17.01.19 в 09:25

Европа предвижда хаос след провала на Мей при вота за Брекзит (обобщение)

Рискът от хаотично оттегляне на Великобритания от ЕС нараства Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза, че след вота в британския парламент рискът от хаотично оттегляне на Великобритания от ЕС е нараснал. В изявление до медиите..

публикувано на 16.01.19 в 11:08

Луис де Гиндос: Трябват структурни реформи в еврозоната

20-годишнината на еврото бе отбелязана по време на сесията на Европейския парламент и докато лидерите посочват единната валута като обединител, все повече критици виждат в нея потенциален проблем. И така - позитивите, според заместник - председателя на..

публикувано на 16.01.19 в 07:15

Борбата с тероризма - приоритет за Европейския съюз и през 2019 - а година

Борбата с тероризма остава приоритет за Европейския съюз и през 2019 година. Така Европейската комисия и европейския парламент обещават да изпълнят поетия от тях ангажимент Европа да бъде сигурно място за своите граждани. Това уверение дадоха редица..

публикувано на 15.01.19 в 11:54

Илхан Кючюк за спорния пакет „Мобилност“ и протеста в Брюксел

На заседанието си в четвъртък Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент одобри измененията, включени в пакета „Мобилност 1“, свързани с каботажа и измамите в автомобилния сектор, но отхвърли тези за почивката на шофьорите и командироването..

публикувано на 15.01.19 в 08:30