ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Разширяване на ЕС, директива за авторското право, технологии (обобщение)

Интеграция на Западните Балкани Ключовият приоритет на Българското председателство - европерспективата за страните от Западните Балкани, получи висока политическа оценка на провеждащата се в София заключителна среща на комисиите по европейските..

публикувано на 19.06.18 в 11:29

DiscoverEU предлага безплатна обиколка на Европа

Младежи от България могат да участват в проект, който предлага безплатна обиколка на Европа. Срокът за кандидатстване в инициативата DiscoverEU стартира на 12 юни и ще продължи до 26 юни, съобщиха от Представителството на ЕК в България...

публикувано на 19.06.18 в 08:30
евранет плюс Западни Балкани

Кохезионната политика - как "локалното познание" среща европейските пари

Кохезионната политика и регионалната свързаност ще бъдат коментирани във втория ден от Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз, наречена КОСАК. За да се постигне по-бързо и устойчиво сближаване на..

публикувано на 19.06.18 в 07:15

Евродепутатите осъдиха въвеждането на вътрешни граници в шенгенското пространство

Шенгенското споразумение за пътуване без граничен контрол в Европа е заплашено заради проблеми със сигурността и даването на убежище, предупреди Европейският парламент. В доклад се посочва, че Шенген е под „огромен натиск“. „Националните..

публикувано на 18.06.18 в 14:40
Емил Радев

Проблемът с телефонните измами в Европейския съюз

Проблемът с телефонните измами става все по актуален за редица държави членки на Европейския съюз. Освен в България, където този вид престъпления бележи ръст в последните години, подобна незаконна дейност се развива и в Гърция, Румъния, Италия и..

публикувано на 18.06.18 в 14:05

Медиацията като ефективна и полезна за обществото форма за извънсъдебно решаване на спорове и конфликти

 Чрез няколко нормативни документа ЕС изпълнява политиката си  за  достъп до правосъдие извън съдебната система . Една от най- ефективните  и здравословни за обществото практики е използването на медияцията .  Особено висока е нейната полезност в..

обновено на 15.06.18 в 15:39

Повече инвестиции за цифровизация и киберсигурност (обобщение)

Още близо 30 млрд. евро Двойно повече пари за цифровизация са заложени в новия европейски бюджет. Близо 30 млрд.евро, които ще се управляват пряко от Брюксел. Българският еврокомисар Мария Габриел настоя за това още преди месеци и аргументира..

публикувано на 15.06.18 в 12:26

Законодателни инициативи и мерки на Европейския съюз за борба срещу кибертероризма

Киберпрестъпленията са нов вид престъпност. Резолюцията за борба срещу киберпрестъпността констатира, че Европа може да бъде все по-често  жертва на кибератаки, тъй като връзките между киберпрестъпността и организираната престъпност са все по-тесни. 80..

публикувано на 14.06.18 в 07:20

Двойно повече пари за цифровизацията на Европа в новия бюджет на Европейската комисия

Двойно повече пари за цифровизация са заложени в новия европейски бюджет. Близо 30 млрд.евро, които ще се управляват пряко от Брюксел. Българският еврокомисар Мария Габриел настоя за това още преди месеци и аргументира позицията на..

публикувано на 12.06.18 в 17:00

Емил Радев за по-доброто сътрудничество между националните правораздаващи органи

Възможно ли е по-доброто сътрудничество между националните правораздаващи органи, когато става въпрос за по-бърз достъп до финансова информация при разследването на тежки престъпления? И още – нуждаеше ли се европейското законодателство от..

публикувано на 12.06.18 в 08:30

Евродепутатът Петър Курумбашев: През изминалите шест месеца всички допринесохме името на България да се чува по-ясно и да бъде по-видима на картата на Европа

„Аз бих се въздържал от даване на генерални оценки точно три седмици преди края на българското европредседателство“, каза евродепутатът Петър Курумбашев. Като сериозно усилие от страна на България той посочи действията в посока да се..

публикувано на 11.06.18 в 17:02

Европейската седмица на мобилността ще привлече повече български градове

В края на месец май в София беше дадено началото на дейностите по инициативата Европейска седмица на мобилността на Европейската комисия. Тази година кампанията стартира по-рано, за да могат повече градове в страната да се включат в нея. Европейската..

публикувано на 11.06.18 в 15:21

Австрия поема председателството на Съвета на ЕС на 30 юни (обобщение)

7000 гости ще участват в семеен алпийски пикник Австрия ще поеме от България председателството на Съвета на ЕС със среща на върха на 30 юни. Тя ще се проведе в австрийските Алпи със спектакъл с множество атракции. Под мотото "Здравей, Европа" е..

публикувано на 11.06.18 в 12:40

Йотингер предупреди европейските избиратели за негативни последици за Европа от възхода на популистите

"Моето притеснение и моята надежда са, че през следващите седмици пазарите и икономическото развитие на Италия ще бъдат толкова силно разтърсени, че това може би ще бъде сигнал към италианските избиратели да не гласуват за леви и десни популисти." Това..

публикувано на 11.06.18 в 08:00
евранет  плюс Петър Курумбашев

Петър Курумбашев за гласуваните текстове на пакета "Мобилност"

Над 200 000 души в България се издържат от работа в сектора на международния транспорт. Това са около 40000-50000 шофьори. Имаме регистрирани над 70 000 камиона. За това е от огромна важност развитието на сагата с директивата за командировани..

публикувано на 10.06.18 в 08:00

RescEU или как Европа овладява природните стигии?

Справянето с бедствията - това е едно от предизвикателствата пред Европа, за което говорим малко и само, когато е късно. Вече обаче има и изключения. За едно от тях ще разкажем с тази история, която започва така: "Тяхното искане за помощ дойде рано..

публикувано на 08.06.18 в 07:20
Евранет, работа

Затягат се правилата на ЕС за газопроводи с трети държави

В ЕС има правила за пазара на газ, които трябва да се прилагат за всички нови и съществуващи газопроводи към и от държави, които не са членки на съюза. Ако има изключения, те трябва да са строго ограничени във времето. Трябва също да се взимат под..

публикувано на 07.06.18 в 17:05

Как с повече инвестиции, ориентирани към научните изследвания и иновациите, европейската икономика може да стане по-конкурентоспособна?

Днес Европейската комисия представя законодателните си предложения в областта на иновациите в рамките на дългосрочния бюджет на ЕС. Какво е положението в момента в тази област? В Европейския съюз имаме 3 пъти по-малко качествени патентни заявления,..

публикувано на 07.06.18 в 08:30

Мария Габриел за мерките на Европейската комисия срещу он-лайн дезинформацията

Фалшивите новини не са нов феномен. Съществуват примери още от античността, казва еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел. Днес невярната информация може да се разпространява със скорост и мащаби непознати..

публикувано на 06.06.18 в 15:35

Дигитална Европа беляза и българското европредседателство

Три големи „дигитални събития" бележат българското европредседателство.  През март бе голямата конференция, посветена на киберсигурността. През април погледнахме към обучението в дигиталната сфера, а на 26 и 27 юни предстои Webit фестивалът...

публикувано на 06.06.18 в 12:42