ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Андрей Ковачев: „Трябва да изграждаме общ отбранителен капацитет“

Сигурността и отбраната остават централни въпроси в европейския дневен ред. Европейският съюз тръгна по-решително към изграждането на обща отбрана. Стъпка в тази посока е Постоянното структурирано сътрудничество, по-известно като ПЕСКО, което беше..

публикувано на 26.01.18 в 13:36

Миграцията – основна тема на ЕС

Обобщение В интервю за БНР докладчикът по Дъблинския регламент в Европейския парламент Сесилия Викстрьом изрази очаквания България, като външна граница за Евросъюза, да допринесе за бързото приемане на общата европейска система за убежище...

публикувано на 26.01.18 в 12:44

Каква е целта на създаването на Европейски валутен фонд

В края на изминалата година беше анонсирана идеята за реформиране на еврозоната, която включва и създаване на Европейски валутен фонд. В какво ще се състои реформата, за която вече има и създадена пътна карта, кои са конкретните стъпки към създаването на..

публикувано на 25.01.18 в 12:00
евранет  Мария Габриел

Мария Габриел инициира създаването на група от специалисти за справяне с фалшивите новини

40 представители на медии, академичните среди, представители на гражданското общество и големи технологични гиганти вече работят по проблемите за справяне с фалшивите новини. Групата е създадена по инициатива на еврокомисаря по цифрова икономика..

публикувано на 25.01.18 в 07:20

Асим Адемов: Принципът на солидарност трябва да е основен при справянето с мигрантската криза

Темата за миграцията е една от основните теми, която стои в дневния ред на Европейския съюз. Европа обръща сериозно внимание на проблема, защото той „виси със страшна   сила“ над Стария континент. Целта е да се овладее миграцията. Въпреки..

публикувано на 23.01.18 в 13:34

Меркел и Бабиш в София - подкрепиха политиките на Борисов

Обобщение Канцлерът на Германия Ангела Меркел и чешкият премиер Андрей Бабиш дойдоха през изминалите дни в София. Те подкрепиха приоритетите на евро председателството и политиките на правителството на Бойко Борисов.    Меркел проведе работна..

публикувано на 23.01.18 в 12:57

Мария Габриел: Днес бъдещето е в икономиката на данните

Преди дни еврокомисарят по цифрови технологии и общество Мария Габриел обяви, че Европейската комисия има планове да инвестира 1 млрд. евро в развитието на мрежа от суперкомпютри от световен клас, като целта е до 2023 г. Европа да си е възвърнала мястото..

публикувано на 23.01.18 в 08:30
евранет Светослав Малинов

Светослав Малинов: Въпрос на време е ЕС да отдели сериозен бюджет за противодействие на руската пропаганда

В сряда, 17-ти януари, евродепутатите в Европейския парламент разгледаха темата, свързана с разрастването на влиянието на руската пропаганда в страните от ЕС и опитите на руската страна да окаже влияние върху изборите в някои държави. Това е пореден..

публикувано на 21.01.18 в 17:30
евранет БГ председателство

България по време на Европредседателството

България изостава в редица области, въпреки Европредседателството. Не съм оптимист за 2018 година. Това каза евродепутатът Светослав Малинов . Макар, че България е стабилна, тя не се използва за реформи, които да изведат страната ни напред. "Трябва да..

публикувано на 21.01.18 в 08:00

Истанбулската конвенция – „за“ и „против“

Обобщение Нов превод В Съвета на Европа е решено да се направи нов превод на Истанбулската конвенция на българския език след разгорелите се в България спорове за съдържанието й, съобщи БНТ. В момента Съвета на Европа е в контакт с..

публикувано на 20.01.18 в 12:18

Финтех-индустрията - нови правила на ЕК

Този месец влиза в сила ревизирана Директива за платежните услуги на Европейската комисия, с правила, които имат за цел да стимулират развитието на индустрията, наричана fintech. Очаква се потребителите да получат достъп до повече гъвкави и евтини..

публикувано на 18.01.18 в 15:55

Този месец влиза в сила ревизирана Директива за платежните услуги на ЕК

Този месец влиза в сила ревизирана Директива за платежните услуги на Европейската комисия с правила, които имат за цел да стимулират развитието на индустрията, наричана fintech. Очаква се потребителите да получат достъп до повече гъвкави и евтини..

публикувано на 18.01.18 в 14:20
евранет  Мария Габриел

ЕК ще инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

Европейската комисия обяви плановете си да инвестира съвместно с държавите-членки в изграждането на суперкомпютри от световна класа. Те са необходими за обработката на все по-големи обеми от данни и ще носят ползи на обществото в много области - от..

публикувано на 17.01.18 в 17:10

Борисов представи приоритетите на европредседателството ни в Страсбург

Обобщение „Виждате какви са постиженията ни и за учителите, образованието, и за Македония, и за доходите. И видяхте въпрос, който не отговаря на истината - за парка Пирин.  И аз казах, че съм готов с подписа си да декларирам, че става дума само за..

публикувано на 17.01.18 в 16:21

Ясен Георгиев: Бъдещият евробюджет ще заложи на повече финансови инструменти и на рециклиране на ресурсите

През май ще стане ясно предложението на Европейската комисия за следващата многогодишна финансова рамка. Сигурното е едно: "Нашите приятели от Великобритания ще ни напуснат на 30-и март 2019-а година и ние трябва да се постараем, за да реагираме на..

публикувано на 16.01.18 в 12:28

Многогодишната финансова рамка на Европа - преговорите тепърва предстоят

През май ще стане ясно предложението на Европейската комисия за следващата многогодишна финансова рамка. Сигурното е едно: "Нашите приятели от Великобритания ще ни напуснат на 30 март 2019 и ние трябва да се постараем, за да реагираме на загубата..

публикувано на 16.01.18 в 09:10

Кои са най-важните задачи пред българското европредседателство

Отмина стартът на българското европредседателство - успешно, според повечето анализатори. След приветствията и словесните фойерверки, сред които беше и уникалното, произнесено на български език слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск,..

публикувано на 16.01.18 в 08:30

Премиерът Борисов представя пред Европейския парламент приоритетите на Българското председателство

Премиерът Бойко Борисов ще представи приоритетите на Българското председателство по време на откриващата се днес нова сесия на Европейския парламент в Страсбург.  Изказването му пред евродепутатите е предвидено за сряда, а ден по-рано Естония ще..

публикувано на 15.01.18 в 18:05
Мария Габриел

Мария Габриел: Дигиталните умения са част от приоритета ни за една дигитална Европа

Бъдещето на Европа и младите хора е сред водещите приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС. Ролята на Европа в бързо развиващия се свят е пряко свързана с конкурентоспособността на европейската икономика. Единният цифров пазар, достъпът до..

публикувано на 15.01.18 в 17:15

Евродепутатите Адемов и Новаков: България получи високо признание по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС

Официалният старт на първото българско председателство на Съвета на ЕС беше даден с тържествена церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София. „Официалните гости на церемонията показаха голямо уважение към България като страна..

публикувано на 15.01.18 в 12:58