ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Великобритания, Русия (обобщение)

Борис Джонсън не участва в дебатите за нов лидер на Консервативната партия Борис Джонсън бе подложен на остри критики за отказа си да участва в дебатите за лидер на Консервативната партия. Той обаче обеща да участва в следващия дебат във..

публикувано на 17.06.19 в 13:55

Резервен план за защита на мобилните граждани и правото на пенсия за навършена възраст след Брезкит

Свободното движение на работниците е от основно значение за Европейския единен пазар. Почти 4 милиона граждани на ЕС живеят или работят в Обединеното кралство, а 1,3 милиона граждани на Обединеното кралство живеят или работят в ЕС. Още от самото начало..

публикувано на 17.06.19 в 07:20
евранет плюс Западни Балкани

Процесът на евроинтеграция на Западните Балкани през последните 6 месеца

До края на юни, лидерите на Европейския съюз трябва да решат дали да дадат на Албания и Северна Македония дата за начало на преговори, както препоръча Европейската комисия.  В края на ноември 2018-та, в последните месеци на предишния  Европейски..

публикувано на 16.06.19 в 07:51

Шенген без граници

Едва 600 души наброява китното люксембургско селце Шенген, потънало във винените масиви край реката Мозел. А името му е известно в цял свят, превърнало се e в символ на Европа без граници. Мозел е естествената и единствена граница на Шенген, разказва не..

публикувано на 15.06.19 в 08:00

България, Великобритания (обобщение)

Правосъдният министър в София подава оставка ако не бъде свалено наблюдението върху съдебната система Правосъдният министър на България Данаил Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия европейското..

публикувано на 13.06.19 в 13:52

Иво Христов: Образованието и медиите ще бъдат мой основен приоритет

В рубриката „Евранет+“ ви представяме един от новите български евродепутати Иво Христов, избран от гражданската квота на БСП за България. Като основни свои приоритети в ЕП той очерта образованието и медиите. „Това е и основната причина да заявя участие в..

публикувано на 13.06.19 в 08:25

"Зелената" вълна в Европа и новото поколение млади лидери в лицето на Грета Тунберг

" Казвам се Грета Тунберг. Аз съм екоактивистка от Швеция. От 9 месеца насам всеки петък е моята училищна стачка пред шведския парламент. Трябва да променим начина, по който се отнасяме към климатичната криза. Трябва да наречем ситуацията с истинското й..

публикувано на 12.06.19 в 16:56

Програмата „Еразъм+“ е повратен момент в живота на 5 милиона европейски студенти

Актуални данни от две нови публикувани преди дни от Европейската комисия независими проучвания показват, че програмата „ Еразъм+“ помага на студентите да успяват по-добре в личния си и професионален живот и че стимулира капацитета на университетите..

публикувано на 12.06.19 в 12:05

Гърция, Великобритания! (обобщение)

Гърция, Великобритания! (обобщение) СИРИЗА и „Нова демокрация“ променят тактиката си за кампанията С указ на гръцкия президент днес се разпуска парламентът и стартира официално предизборната кампания в Гърция. Вотът ще се състои на 7-и..

публикувано на 11.06.19 в 13:06

Александър Йорданов: Европа е свят на коалиционните управления

„Европа е свят на коалиционните управления и в Европа почти няма държава, в която да няма коалиционно управление. А и самата Европа като Европейски съюз се управлява коалиционно – така беше в този мандат, който изтича, така ще бъде и в следващия“, казва..

публикувано на 11.06.19 в 08:30

Нови правила за борба с картелите

Защита на по-ясните правила за борба с картелите, предвижда прокарана Директива на Европейската комисия в Европейския парламент за засилване на органите за защита на конкуренцията в държавите членки.  Данните на Еврокомисията показват, че 85% от..

публикувано на 11.06.19 в 07:15
Димитрис Аврамопулос

Миграцията - продължаващ приоритет за Европейския съюз

Миграцията и начините за справяне с проблема с миграционните потоци на територията на общността, ще са сред важните въпроси и занапред в дневния ред на Европейския съюз. За това е необходимо страните - членки да продължат работата си по постигнатите..

публикувано на 10.06.19 в 07:55

Искра Михайлова за приоритетите пред новия ЕП

„В момента се конструира новият формат на Европейския парламент, който ще бъде малко по-различен от предходния“,  заяви Искра Михайлова, един от новоизбраните български евродепутати. Това ще бъде втори мандат за Искра Михайлова от ДПС, която е член на..

публикувано на 07.06.19 в 14:29

Наркотиците - все по-достъпна заплаха

Докладът на европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании показва, че справянето с наркотиците и зависимостите представлява сериозно и сложно предизвикателство. Естеството, достъпността и пристрастяването към наркотичните вещества..

публикувано на 07.06.19 в 13:05

Великобритания, Дания, нов регламент за личните карти в ЕС (обобщение)

Избират наследник на Тереза Мей за лидер на Консервативната партия Британският премиер Тереза Мей днес ще обяви официално оттеглянето си като лидер на Консервативната партия. Мей ще продължи да изпълнява задълженията си като премиер, докато не..

публикувано на 07.06.19 в 12:43

ЕС и Китай развиват партньорството по между си

Европейският съюз и Китай се ангажираха да продължат да работят за развиване на партньорството по между си. Съюзът пое ангажимент да работи за по-балансирани икономически отношения с Пекин, като в същото време ще се стреми към по-силна ангажираност по..

публикувано на 06.06.19 в 12:54

Новоизбраните евродепутати - Атидже Алиева-Вели

Евродепутат от листата на Движението за права и свободи. Родена в гр. Девин на 18 септември 1981 година. Тя има бакалавърска степен по „Биотехнологии“ и магистърска степен по специалността „Индустриални биотехнологии” в СУ „Св. Климент Охридски”...

публикувано на 06.06.19 в 08:25

ЕС обявява рекордно финансиране за образование при извънредни ситуации

Европейската комисия обяви миналия месец, че за 2019 г. са предвидени безпрецедентните 164 милиона евро за проекти в областта на образованието при извънредни ситуации. Съобщението беше направено от комисаря по въпросите на хуманитарната помощ..

публикувано на 05.06.19 в 17:45

Европейските университети във фокуса на "Еразъм +" до 2027 година

Повече от 9 милиона души са  участвали в  "Еразъм +" през последните 30 години, eдна от емблематичните програми на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. За това ни информира официален видеоклип на Европарламента...

публикувано на 05.06.19 в 12:38

Битката за европейската идея е ежедневна

Европейският съюз ни е нужен, избирателите дадоха ясен сигнал, че „искат Европа“. Сега предстои упорита и ежедневна работа за европейското обединение и добруването на европейците. Така коментира евризборите проф. Ингрид Шикова , експерт в..

публикувано на 05.06.19 в 11:52