ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Медийната грамотност - ключ към борбата с дезинформацията

10-минутни часове по медийна грамотност в училище предлага българският еврокомисар Мария Габриел.  На едно от събитията от първата Европейска седмица на медийната грамотност, пред повече от 400 участници от цяла Европа - институции, експерти, журналисти и..

публикувано на 25.03.19 в 10:00

Европейският съюз отделя над 2 млрд. евро хуманитарна помощ за Сирия тази година

След осем години война страданието в Сирия продължава да расте. Над 11 милиона души в страната имат нужда от хуманитарна помощ. Много хора се сблъскват с насилие всеки ден. Други 5 милиона и 600 хиляди сирийци са бежанци в съседни страни, без да знаят..

публикувано на 25.03.19 в 08:20
Изглед от Лисабон

Лисабон впечатли журито с реверанс към пешеходци и велосипедисти

Лисабон е градът който бе отличен от Европейската комисия сред участниците в Седмицата на мобилността. Ден без автомобили, общирни пространства за пешеходци, споделени велосипеди, мотопеди и тротинетки, нови велоалеи и и паркоместа към тях са..

публикувано на 23.03.19 в 12:25

ЕЦБ все по-силно се тревожи за икономиката на еврозоната

Нека за момент се върнем през 2008-ма година, която за финансовия свят означава само едно - фалита на "Лемън Брадърс" и началото на най-голямата финансова криза след Втората световна война. Сигурно се досещате, че тогава - и в свободното си време,..

публикувано на 23.03.19 в 08:05

Синдикатите с висока оценка за социалните измерения от мандата на комисията Юнкер

В навечерието на евроизборите и половин година преди изтичането на мандата на комисията Юнкер, на дневен ред стои въпросът изпълнени  ли бяха обещанията да бъде укрепено социалното измерение на Европа и какво показва равносметката за прилагането на..

публикувано на 22.03.19 в 14:50

Отсрочка за Брекзит до 22 май, част от сградата на ЕП носи името на Атанас Буров (обобщение)

Сделката за раздяла – два пъти отхвърляна от британските депутати Европейският съюз се съгласи да даде на Великобритания отсрочка за Брекзит до 22 май, ако парламентът в Лондон одобри следващата седмица сделката за развода, предаде Ройтерс,..

публикувано на 22.03.19 в 11:26

Управлението на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент

Миграцията се превърна в общото предизвикателство пред страните-членки на Европейския съюз. И макар общата тенденция да показва  намаляване на мигрантите след 2015 г. до 150 хиляди за 2018 г., много граждани загубиха доверие в европейските власти и в..

публикувано на 21.03.19 в 07:20

Ден преди решението, ЕНП е разединена за изключването на ФИДЕС

Окончателно отминаха времената, когато председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито поздравяваше унгарския премиер със „Здравей, диктаторе“. Съратниците от християндемократическите партии в Европа днес са ожесточени врагове. Причината е..

публикувано на 19.03.19 в 15:00

Великобритания, Сърбия (обобщение)

Стивън Баркли: Има риск Лондон изобщо да не се раздели с ЕС Британският министър за Брекзит Стивън Баркли предупреди днес депутатите, че рискуват или да унищожат Брекзит, или страната да напусне ЕС без сделка, ако не подкрепят на два пъти..

публикувано на 19.03.19 в 12:27

Растеж за икономиката в последните седем години

Българската икономика показва стабилен растеж вече седма година. Това е едно от заключенията на годишния доклад на Европейската комисия, в рамките на Европейския семестър 2019, който бе представен в Бургас. Докладът бе презентиран в..

публикувано на 19.03.19 в 10:49

Момчил Неков: Да изградим общество на равни възможности и да сме толерантни един към друг

„Преодоляването на границите в нас е в основата на собствения ни растеж“ казва една източна мъдрост. За преодоляването на границите е и спектакълът „Граници“, който се реализира в рамките на проект „Sign & Sound Theatre Europe“ , съфинансиран от..

публикувано на 19.03.19 в 08:20

Димитрис Аврамопулос: ЕС трябва да приключи реформата по общата система за предоставяне на убежище

Миграцията продължава да бъде водеща тема не само в дневния ред на Европейския съюз, но и в световен план, казва еврокомисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос. Въпросът ще продължи да бъде сред водещите за съюза на фона..

публикувано на 18.03.19 в 10:15

Нов еврорегламент за общи правила за биологично производство и етикетиране

В Европейския съюз влезе в сила нов регламент на Европейския парламент и на Съвета относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти. Той ще се прилага от 01 януари 2021 г., като с него се установяват принципите и правилата за..

публикувано на 17.03.19 в 08:10

Край на нелоялните практики в търговията с храни

Тази седмица Европейският парламент одобри директива, която цели да гарантира общи стандарти за защита срещу нелоялни практики, които имат огромно отрицателно въздействие върху препитанието на земеделските производители, малките и средни предприятия...

публикувано на 17.03.19 в 08:10

Европа и Брекзит (обобщение)

Н. Пр. Ерик Льобедел: Предстоят най-важните избори в историята на ЕС „Предстоят най-важните европейски избори в историята на ЕС“. Това каза в интервю за БНР посланикът на Франция в България Н. Пр. Ерик Льобедел. По думите му именно това е била..

публикувано на 14.03.19 в 12:05

Защита на потребителите: Сделка за нови европейски правила за дефектните продукти

Потребителите, пазаруващи през интернет или на място, ще имат еднакви права ако закупят дефектен продукт, съгласно нови правила, договорени от евродепутатите. Директивата относно продажбата на стоки цели да гарантира високо ниво на защита на..

публикувано на 14.03.19 в 10:35

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Въпреки допълнителния инструмент към споразумението на Великобритания за напускане на ЕС, договорен между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей след спешна среща в Страсбург, британският парламент отхвърли..

публикувано на 14.03.19 в 08:20

Развитието на селските региони - гръбнакът на икономическата и демографска стабилност в ЕС

 Опростяване  на инструментите за финансиране, повече солидарност  и  ефективно влагане на  парите от европейските фондове,  са  водещите принципи в разработването на новата седемгодишна рамка за развитие на Европейския съюз.   Сред сериозните..

публикувано на 13.03.19 в 15:13

Повече пари от еврофондовете за България

Увеличение на средствата от еврофондовете за България с между 3 и 4 милиарда лева гласува Европейският парламент за периода 2021-2027 година. „Решението е изключително важно за България. Това означава, че ЕП даде гласа си в подкрепа на спокойствието на..

публикувано на 12.03.19 в 11:35

Дискусия в Европейския парламент – равните ли са мъжете и жените

Има ли дисбаланс при участието на мъжете и жените в политиката, и какво още трябва да направят политическите партии в Европа по въпроса на баланса между половете? В края на миналата седмица, точно на осми март бе в Брюксел бе проведена дискусия за да се..

публикувано на 12.03.19 в 08:25