ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Цитау, в сърцето на Европа

Близо 30 хиляди души наброява Цитау. Малкият граничен град се намира в най-източната част на Германия, на границата на бившата ГДР с Полша и Чехия. До падането на Берлинската стена регионът страда от географското си разположение на брега на реките Одер..

публикувано на 26.05.19 в 10:31
Валдис Домбровскис

По-ниски такси за трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС

По-ниски такси за трансгранични плащания в евро в Европейския съюз извън еврозоната одобри европарламента преди да приключи мандата си. Така потребителите ще бъдат защитени от прекомерно високи разходи за превалутиране. Това означава, че банките..

публикувано на 23.05.19 в 13:25

Започват евроизборите, очаква се оставката на Тереза Мей (обобщение)

Великобритания и Холандия са първите държави, в които се гласува От днес започват евроизборите в различните страни членки на Европейския съюз. До 26-и май гражданите на 28-те ще гласуват за своите представители в новия Европейски парламент. Това..

публикувано на 23.05.19 в 12:00

Българите на Острова след евроизборите и Brexit

От днес до 26-ти май страните  членки на Европейския съюз ще изберат своите представители в европейския парламент за следващите 5 години  до 2024 г. С право на глас е и Великобритания, въпреки задействаната процедура по напускането на съюза. Кога..

публикувано на 23.05.19 в 08:31

Европейска агенция ще защитава трудовите права в общността

До 2023 година се очаква да започне работа нова европейска агенция, която ще подпомага държавите-членки и Европейската комисия при прилагането на трудовото законодателство в съюза, мобилността на работниците и социалната сигурност. Създаването на..

публикувано на 22.05.19 в 07:53

От 15 май тази година влезе в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС

От 15 май тази година влезе в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС. По-евтините телефонни обаждания са в резултат на мерките, които ЕС предприема срещу доста по-високите цени, начислявани от..

публикувано на 21.05.19 в 09:45

Великобритания, Австрия, протести срещу национализма в Европа (обобщение)

Тереза Мей обсъжда с министрите си ново предложение за Брекзит Британският министър-председател Тереза Мей започва тази седмица обсъждания със своите министри на детайлите по обещаното от нея "ново смело предложение" за Брекзит.  Тя ще се..

публикувано на 20.05.19 в 12:17

Доц. д-р Николай Попов: Всеки трябва да използва акта за делегиране на власт

Доц. д-р Николай Попов е преподавател в Катедра „Международни отношения“ в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград.  „ Веднъж на пет години ние гласуваме за европейски депутати.  Правото на ЕС, което формират като съзаконодатели..

публикувано на 20.05.19 в 10:25

Тази седмица избирателите определят политиките в Европа за следващите пет години

Европейските граждани ще могат да окажат въздействие на бъдещите политики в Европа през следващите пет години, вкл. върху състава на водещия орган – Европейската комисия и това кой ще е нейния ръководител. Европейските избори ще ще се проведат..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Климатът се превърна в една от основните предизборни теми в Европа

Темата за климата се превърна в една от водещите в предизборната кампания за изборите за Европейски парламент. Видни са значими различия между европейските партийни семейства. Всички подкрепят опазването на климата и споделят тревогите на младите..

публикувано на 20.05.19 в 07:45

Прецизното земеделие- повече добив с по-малко разход на средства и природни ресурси

Технологиите ще играят ключова роля за развитието на селското стопанство през следващите десетилетия. Очаква се до 2050 г. световното население да се увеличи от 7 на 10 милиарда души. За да бъде преодоляно това демографско предизвикателство, добивите..

публикувано на 19.05.19 в 08:30

Европейска агенция за гранична и брегова охрана: 10 000 души постоянен корпус до 2027 г.

Европейската комисия   даде зелена светлина на постигнатото политическо споразумение за укрепване на европейската гранична и брегова охрана, с което амбициите за нея се повишават до степен, че да може да се справи с общите предизвикателства, пред..

публикувано на 16.05.19 в 17:55

Евроизборите – дебати, реакции, очаквания

Водещите кандидати за председател на ЕК се обявиха за единна Европа срещу глобалните предизвикателства Предизборният дебат в Брюксел между шестимата водещи кандидати за председател на Еврокомисията завърши, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел...

публикувано на 16.05.19 в 13:44

Бургас продължава да се променя по европейски проекти в периода 2014 - 2020

Бургас видимо продължава да се променя благодарение на осъществени и реализиращи се в момента европейски проекти свързани с градската среда, транспорта, увеличаване на енергийната ефективност на сградния фонд, модернизиране на образователната..

публикувано на 16.05.19 в 10:21

Еврото - в Литва, Латвия, Естония и ... някога в България

Литва въведе нов начин на облагането на доходите и отчисляването на вноските за безработица, казва Йева – млада, амбициозна и с финансово образование. Така тя отговори на молбата ми да формулира в едно изречение най-важното за литовската данъчно –..

публикувано на 15.05.19 в 07:15

Равносметка и перспективи на политиката на Европейския съюз спрямо Черноморския регион

 Черноморският регион не се радва на голяма политическа активност през този  мандат . Вероятно поради това, че нещата се усложниха,от една страна е Украйна, от друга замразените конфликти, каза доц. Маруся Любчева, бивш евродепутат и учредител на..

публикувано на 14.05.19 в 11:46

Евроинституциите все още не са постигнали категорична забрана на опити с животни

В последното си заседаниe, Интергрупата по благосъстоянието и опазването на животните в Европейския парламент обсъди продължаващата употреба на животни при тестване на козметичните съставки.  През 2018 година беше приета резолюция, призоваваща за..

публикувано на 14.05.19 в 10:17

Предизвикателствата пред следващия Европарламент

Кои са целите и задачите, които стоят на дневен ред пред новия Европейски парламент, за който ще гласуваме на 26 май, коментира евродепутатът Светослав Малинов. Според него едно от първите неща, които ще трябва да направят новоизбраните му колеги, е..

публикувано на 14.05.19 в 10:04

Огнян Златев за медиите и онлайн платформите в изборната обстановка

„В хода на подготовката за европейските избори медиите ще играят важна роля за информиране на гражданите и отразяване на общественото мнение.“ – това заяви преди месец председателят на ЕП Антонио Таяни. За никого не е тайна, обаче че могат да бъдат..

публикувано на 14.05.19 в 08:30

ЕС и Япония засилват сътрудничеството си

  Европейският съюз и Япония ще засилят сътрудничеството си в областта на  киберсигурността и в защитата при споделянето на данни.Това стана ясно след разговорите между председателите на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на Европейския съвет..

публикувано на 13.05.19 в 12:41