ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕК публикува годишния анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки

Европейската комисия публикува своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите-членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси. Отбелязва се напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на..

публикувано на 26.02.17 в 15:18
Протестиращи срещу търговското споразумение СЕТА

Рискове пред България от прилагането на СЕТА в екологичната сфера

Продължава отзвукът от решението на Европейския парламент, който одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между Европейския съюз и Канада - СЕТА. Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските..

публикувано на 25.02.17 в 21:06

ЕП прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната

На последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция, която предлага сближаване на икономиките на страните от еврозоната, за да ги направи по-устойчиви на външни шокове. Автори на документа са Перванш Берес от групата на..

публикувано на 25.02.17 в 14:13

Eвропа преди новините: Европейският съюз в навечерието на 60 години от Римския договор

На 25 март се навършват 60 години от подписването през 1957 г. на Римския договор, който залага принципа на свободното движение на стоки, капитали, услуги и работна сила. По силата на съглашението се създава Европейската икономическа общност. Стъпката е..

публикувано на 25.02.17 в 12:10

Работодателите вече могат да наемат служители от страни извън ЕС за срок до 90 дни

Работодателите в селското стопанство и туризма у нас вече могат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз за срок до 90 дни. Това предвиждат Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност и правилника за прилагането му, одобрени..

публикувано на 24.02.17 в 18:50

Унгария ще изгражда нова ограда по границата със Сърбия заради мигрантите

Европейският съюз трябва да направи по-лесна интеграцията на някои държави-членки в определени области, без цялата общност да следва примера им. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер , цитиран от Ройтерс. Следващата..

публикувано на 24.02.17 в 09:25

Международен форум „Пътят на мигрантите - проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“

София е домакин на Международна конференция „Пътят на мигрантите - проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“. Във форума ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието Николай Денков ...

публикувано на 24.02.17 в 08:55

Повече от 1,5 трилиона евро са изразходвани за спасяване на банките от 2008 година насам

От началото на финансовата криза през 2008 година над трилион и половина евро от парите на данъкоплатниците са използвани за спасяването на закъсали банки в Европа, пише Сол Вила от "Transnational Institute", независим изследователски център,..

публикувано на 23.02.17 в 19:22

Обмислят нов модел за справяне с мигрантската криза в Европа

   Държавите от Европейския съюз обмислят нов модел за справяне с мигрантската криза на континента.    Предложението за нов механизъм за разпределение на бежанците идва от Малта, която пое ротационното председателство на Съвета на Евросъюза в..

публикувано на 23.02.17 в 18:51

Европейският корпус за солидарност

Европейската комисия стартира в края на миналата година Европейски корпус за солидарност, който ще даде нови възможности за развитие на младите хора. Участниците ще могат да се включат в проекти, свързани с доброволческа дейност, стаж или работа в..

публикувано на 23.02.17 в 16:09

Каква е политиката за справяне с кибертормоза

7 от 10 европейски граждани смятат, че държавите им не правят достатъчно, за да бъде спрян тормозът в училище, а още по-трудно се справят с кибертормоза. Данните са от едно проучване в рамките на един проект. Той се казва: "Европейска кампания..

публикувано на 23.02.17 в 11:20

ЕС ще проверява трафика по външните си граници в няколко бази данни

Европейският парламент прие регламент, според който всички граждани на Европейския съюз и на трети страни, които преминават през външните граници на съюза, трябва да бъдат проверявани в няколко бази данни, например за изгубени или откраднали..

публикувано на 23.02.17 в 10:47

Каква е ролята на кохезционната политика на Европейския съюз в новата обстановка?

Как ще продължи да функционира Европейският съюз след Брекзит и на фона нарастващия евроскептицизъм? Каква е ролята на кохезционната политика на Европейския съюз в новата обстановка? Това са част от темите, които ще бъдат дебатирани на започващата днес..

публикувано на 23.02.17 в 10:30

Детски градини от община Козлодуй работят по европейски проект за образователна интеграция

292 деца от детски градини в община Козлодуй са включени в проект "Цветни и вълшебни светове за пълноценна образователна интеграция на децата от община Козлодуй". Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж",..

публикувано на 22.02.17 в 16:38

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев настояват за пълен достъп на България до Шенгенската информационна система

Промените в Шенгенския кодекс, с които се въвеждат задължителни проверки по външните граници на ЕС, бяха във фокуса на пленарен дебат на Европейския парламент с комисаря по сигурността Джулиан Кинг. В този дебат участваха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП..

публикувано на 22.02.17 в 16:12

Как можем да търсим правата си при проблем с полет в Европа?

Регламент 261 от 2004 година на ЕС определя правата на пътниците при проблем с полет на всяка европейска авиокомпания. Той разглежда пътуването със самолет като договор, който дава определени права на пътниците в случай на проблем с полета. Директорът..

публикувано на 22.02.17 в 13:45

Правни въпросителни за лечението на британците, живеещи в страните от ЕС, след Брекзит

Стотици хиляди възрастни британци, живеещи в страните от ЕС могат да се окажат в сложна ситуация, ако се разболеят след Брекзит. Липсата на реципрочни здравни споразумения между ЕС и Великобритания рискува да доведе до това пациентите, които не могат да..

публикувано на 22.02.17 в 12:10

Губи или не България от отлагането на номиниране на еврокомисар?

Президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков ще се срещнат днес, за да обсъдят дали да се направи опит служебното правителство да излъчи български еврокомисар. Това съобщи премиерът Герджиков. България остана без..

публикувано на 22.02.17 в 11:39

ЕК заплаши Великобритания със съдебни действия заради замърсяването на въздуха

Европейският съюз трябва да очаква и тази година през Средиземно море от Либия да преминат поне толкова мигранти, колкото и миналата, когато рекорден брой пристигнаха в Италия. Това заяви директорът на европейската агенция за гранична и брегова..

публикувано на 21.02.17 в 10:42

Почти всяко пето българче е на един или двама родители, работещи в чужбина

Всяка година хиляди българи са принудени да напуснат родината си и да заминат да работят в чужбина, за да могат да издържат семействата си. Много от тях обаче са принудени да оставят децата си на грижите на баби, дядовци и роднини. По данни на..

публикувано на 21.02.17 в 10:15