ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Без напредък по Брекзит и мигрантския въпрос след срещата в Залцбург

Неформалната среща на лидерите на страните от ЕС в австрийския град Залоцбург приключи без особен напредък по двата ключови за организацията въпроси- Брекзит и мигрантския въпрос. Съюзът ще проведе извънредна среща на върха в средата на ноември по..

публикувано на 25.09.18 в 09:47

Мерките на ЕК за честни и сигурни евроизбори

По повод изказването на председателя на Европейския парламент Жан Клод Юнкер за необходимостта да се вземат мерки за гаранцията на честността и сигурността на евроизборите през следващата година, Европейската комисия направи някои предложения.Става дума за..

публикувано на 25.09.18 в 08:30

ЕС – Полша, Македония, България (обобщение)

ЕК дава на съд Варшава заради нарушения в съдебната система Европейската комисия съобщи на 24 септември, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала от съда да предприеме междинни мерки до..

публикувано на 24.09.18 в 15:17
евранет Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: В Унгария демокрацията се намира в криза

Европейският парламент реши да даде зелена светлина на процедура срещу Унгария, която може да завърши с отнемане на правото на глас на страната. Правителството на Виктор Орбан обмисля да оспори по съдебен път това решение. По темата за Унгария и..

публикувано на 23.09.18 в 11:00

С 1 300 000 евро ще тестват продукти от една и съща марка в Европа

ЕК одобри пилотен проект на стойност милион и триста хиляди евро за справяне с двойния стандарт при храните и напитките. Програмата е дело на българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков. Парите ще бъдат използвани за тестване на продукти,..

публикувано на 22.09.18 в 15:20

ЕС – Брекзит, Унгария (обобщение)

Публикации около Брекзит и решението на Брюксел да санкционира Унгария се появиха в европейската пресаи в публичното пространство. Мнозинството евродепутати са на мнение, че Будапеща нарушава основни принципи на Европейския съюз. Отзвук от срещата..

публикувано на 21.09.18 в 11:35
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск: Западните Балкани са част от Европа

Не виждам друго бъдеще за Западните Балкани освен Европейския съюз. Няма друга алтернатива, казва председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск. Европа има нужда от Западните Балкани, подчертава и Манфред Вебер, председател на..

публикувано на 20.09.18 в 10:10

Край на двойния стандарт за храните – реши Европейския парламент

Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз. Изискването беше подкрепено от депутатите в Европейския парламент. Гласуването на решението стана след разкритията, че в Източна Европа се продават..

публикувано на 20.09.18 в 08:30

България е против санкции срещу Унгария, евролидерите решават за Брекзит (обобщение)

Решението в подкрепа на Орбан е единодушно Българското правителство ще изготви позиция срещу започнатата от европарламента процедура за безпрецедентни санкции срещу Унгария. Мнозинството евродепутати смята, че Будапеща нарушава основни принципи на..

публикувано на 19.09.18 в 15:48

САЩ и Китай в нови търговски престрелки

Търговската война отново е във фокуса на внимание, след като Съединените щати наложиха нови 10-проценти мита върху китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Докато Пекин подготвя отвения си удар, в Брюксел се състоя среща за бъдещето на..

публикувано на 19.09.18 в 07:00

Асим Адемов: Страните от Западните Балкани трябва да направят компромиси помежду си, за да станат част от ЕС

Резултатът от референдума в Македония, който предстои в края на септември, е изключително важен за бъдещето на страната, а и за началото на присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз /ЕС/.   Ако македонците не..

публикувано на 18.09.18 в 10:00

Емил Радев: Ще има повече контрол върху парите, пренасяни извън границите на Евросъюза

Само преди дни Европейският парламент прие с мнозинство промени, които ще гарантират по-засилен контрол върху паричните средства, които могат да се пренасят през границите на Европейския съюз. Досегашният регламент изискваше гражданите, при преминаване на..

публикувано на 18.09.18 в 08:30

Брекзит, Македония в ЕС и НАТО, свързаност (обобщение)

80 процента от британците смятат, че правителството не се справя  Британският премиер Тереза Мей заяви, че депутатите или трябва да подкрепят нейния план за Брекзит, или изобщо няма да има сделка. В интервю за Би Би Си Тереза Мей изтъква, че ако..

публикувано на 17.09.18 в 12:11

Между Страсбург и Залцбург: в търсене на общо европейско решение за миграцията

Миграцията и сигурността на границите се очертават като водещи въпроси на предстоящата в четвъртък неформална среща на върха в Залцбург под шапката на Австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, на която австрийският канцлер Себастиан..

публикувано на 17.09.18 в 07:15

Мигрантите в ЕС си търсят работа по-упорито и мотивирано, отколкото местните европейци

Европа заема първо място сред континентите като земя на убежище за милиони бежанци, а мнозина възприемат проблема като явлението, което ще определи бъдещето на Съюза. Миграционният дебат дори противопостави европейските лидери – унгарският премиер..

публикувано на 16.09.18 в 09:30

Македония, Унгария, бъдещето на ЕС (обобщение)

Могерини с призив за участие в референдума на 30 септември "Вратите на Европейския съюз са отворени за вас - вие държите ключа." С тези думи при посещението си в Скопие на 13 септември върховният представител на ЕС за външната политика и..

публикувано на 14.09.18 в 13:57

Борбата срещу двойните стандарти в Европейския съюз: Пилотен проект за преодоляване на двойните стандарти при горивата

Тази есен Европейската комисия ще решава дали да даде зелена светлина на  проекта на българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков срещу двойния стандарт при горивата. Двамата евродепутати обявиха програма, която предвижда всекидневни проверки на..

публикувано на 13.09.18 в 07:20

Юнкер, Лагард и Мей – Брекзит и бъдещето на ЕС (обобщение)

В последното за мандата си обръщение към Европарламента председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя за трайно решение по миграционната криза и се обяви в защита на европейската перспектива за Западните Балкани. Междувременно..

публикувано на 12.09.18 в 14:16

Отношенията ЕС - Гърция след края на спасителната програма

Отношенията между Брюксел и Атина след края на спасителната икономическа програма за Гърция остават приоритетна тема и през новия политически сезон. Вниманието ще е насочено към това как Гърция изпълнява поетите ангажименти за развитието си след..

публикувано на 12.09.18 в 10:30

Европейският парламент обсъжда промени в авторското право

След като през юли Европейският парламент отхвърли реформата за авторското право, която предвиждаше преговори за актуализиране на законите за правата в цифровата ера, тази седмица евродепутатите ще могат отново да обсъдят евентуалните промени и да..

публикувано на 12.09.18 в 09:25