ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Пакетът по мобилност – приоритет в работата на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП

Една от важните теми в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент е така нареченият "Транспортен пакет" или "Пакет по мобилност", поставена на дневен ред от президента на Франция Еманюел Макрон. Предвижда шофьорите на ТИР-ове от..

публикувано на 05.10.17 в 07:40

Мерки срещу двойния стандарт при храните в ЕС

ЕК отпуска 2 млн евро срещу двойния стандарт при храните в страните-членки на ЕС. Не приемам ,че в някои части на Европа на хората се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други държави, въпреки че търгoвската марка и опаковките са едни и..

публикувано на 04.10.17 в 08:03

Ангажименти по младежките политики на общоевропейско ниво

Много често, когато говорим за младежите, казваме, че те са бъдещето. Аз смятам, че младите хора са и настоящето. В това е категорична Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ и Европейската народна партия и член на борда на Интергрупата по младежки политики на..

публикувано на 03.10.17 в 19:05

България ще търси консенсус по темата "Западни Балкани" през 2018-а

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде преди всичко балканско, с приоритет Западните Балкани, за да бъде дадена необходимата подкрепа на тези страни по пътя им към европейското им членство. Освен това България си поставя три..

публикувано на 03.10.17 в 16:19

Промени в Шенгенския кодекс

В резултат на многократното въвеждане на вътрешен граничен контрол между различни европейски страни – Австрия и Германия, Дания, Швеция и Норвегия и др., през изминалата седмица ЕК предложи промени в Шенгенския кодекс с цел по-голяма защита и укрепване на..

публикувано на 03.10.17 в 15:20

Най-големият проблем след Брекзит ще е в сферата на сигурността

Най-големият проблем между Европа и Великобритания след Брекзит ще бъде в сферата на сигурността. Това каза бившият министър на вътрешните работи на Словения Драгутин Мате по време на ХІІI-та международна конференция на тема „Тероризъм и електронни..

обновено на 02.10.17 в 11:22

Туризмът като генератор на икономически растеж в Европейския съюз

Туризмът като генератор на икономически растеж в Европейския съюз - това бе темата на международна конференция, организирана преди дни от Европейския парламент. Проблемът бе формулиран още в началото на дискусиите от председателя на парламента..

публикувано на 02.10.17 в 07:24

ЕП отпуска 120 милиона евро за създаване на 5000 зони с безплатен безжичен интернет в ЕС

Европейският парламент одобри отпускането на 120 милиона евро за създаване на 5000 зони с безплатен безжичен интернет в целия Европейски съюз. Идеята е на Европейската комисия, която иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет на..

публикувано на 28.09.17 в 14:00
Владимир Уручев

Европейската комисия облекчава режима на държавната помощ за културни и транспортни проекти

Европейската комисия прие през лятото да облекчи до известна степен режима на държавна помощ за някои видове проекти. Промяната дава право на правителствата да не искат съгласието на Брюксел, когато решат, да подпомогнат финансово пристанища, летища,..

публикувано на 28.09.17 в 08:25
Владимир Уручев

Политиката на ЕС за безопасност на храните

Политиката на ЕС за безопасност на храните обхваща всички продукти от фермата до трапезата. Тя се състои от цялостно законодателство за безопасността и хигиената на храните и фуражите, добре обосновани научни становища, на които да се основават решенията,..

публикувано на 26.09.17 в 08:25

Учениците от ЕС ще получават мляко, плодове и зеленчуци по нова схема

От първия ден на учебната 2017/ 2018 г. в целия ЕС се прилага нова схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата, финансирана от бюджета на Европейския съюз. Тя има за цел да възпитава здравословни хранителни навици у децата. Въпреки че не..

публикувано на 26.09.17 в 08:24

ЕК предлага обособяването на Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност

  Европейската комисия представи идеята си за обособяването на Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност. Еврокомисарят по  цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел отбеляза, че новата агенция ще работи в сътрудничество с..

публикувано на 23.09.17 в 19:50
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите по Брекзит

Европа не бива да отстъпва от основните си принципи в преговорите с Великобритания за излизането на страната от Европейския съюз. Още повече, че всяка от постигнатите договорености ще има дълготрайни последствия. Зад тази теза застана евродепутатът..

публикувано на 21.09.17 в 14:12

Бъдещето на кохезионната политика в контекста на българското европредседателство

Бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. ще бъде една от основните теми на българското председателство на Съвета на ЕС. Все по-често се чуват призиви  България да се включи по-активно в дебата за бъдещата финансова рамка на ЕС, който ще се..

публикувано на 21.09.17 в 12:33

Европейската прокуратура и нейните правомощия

Новосъздаващата се Европейската прокуратура ще има правомощията, при определени условия, да разследва, повдига и поддържа обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Престъпления, които към момента се разследват от националните съдебни органи на..

публикувано на 19.09.17 в 08:30

Богдан Здройевски: Ако популяризирате културното наследство, можете да подобрите цялостно реномето на страната

По решение на Европейския парламент 2018 година е обявена за Европейска година на културното наследство. Инициативата цели да припомни значението на културата както от икономическа гледна точка, така и по отношение на формирането на ценности. Според..

публикувано на 17.09.17 в 22:20
евранет Петър Курумбашев

Евродепутатът Петър Курумбашев за онлайн сигурността на личните данни

Една от най-коментираните теми в дневния ред на Европейския парламент е сигурността на личните данни в онлайн пространството.  Целта на новото законодателство, което Европейския съюз подготвя в тази сфера, е да се осигури по-добра защита, като..

публикувано на 17.09.17 в 18:50

Юнкер: „…аз настоявам за единство”

Повече от половин година продължават дебатите за бъдещето на Европейския съюз. Вчера с годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент те достигнаха своята кулминация. Имаме само два варианта – или да се обединим около..

публикувано на 14.09.17 в 08:30

Здравеопазването като част от общите европейски политики

Предстои да се представят профили на здравеопазването по държави в рамките на инициативата „Състояние на здравеопазването в ЕС", която ЕК започна миналата година. Тези профили ще позволят да се види кои са общите предизвикателства пред държавите..

публикувано на 14.09.17 в 07:15

Трета годишна реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС

В този съюз има недостиг на Европа. И в този съюз съюзът е недостатъчен, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в първата си реч за състоянието на блока през 2015 година. Днес той отново ще изкаже оценката си пред евродепутатите. Преди..

публикувано на 13.09.17 в 08:05