Къде се крие топлината в студените празнични дни?

БНР Новини
3
Снимка: Немски коледен базар – София

Ако се разхождате и усетите мек аромат на греяно червено вино, наденички и прясно изпечени питки, ако около вас тичат деца с коледни шапки и пъстро украсени сурвачки, ако звънлив смях и всевъзможни мелодии галят слуха ви, то може би сте се озовали в центъра на някой от празничните базари.


Този декември софиянци имаха възможност да пийнат и да замезят на иновативния Коледен фестивал „София Мези”, който всяка вечер предлага музикална програма, български изпълнители и диджеи. Почитателите на по-спокойните усещания са приветствани на други два празнични базара – до Народния театър и до пазара „Красно село”. Сувенири, шапки, всевъзможни украшения за елха, пъстри сурвачки, наденици, пържени картофи, бира и вино посрещнаха посетителите и техните щедри портфейли.

Тръпката човек да посети тези весели места си заслужава, празничният дух оживява, независимо колко тежки са били денят, седмицата, годината. Вече е традиция в София да има и поне един немски празничен базар. Доколко българите успяват да се придържат към типичния немски стил?

Флориан Салигер обича коледните базари, обиколил е много от тях както в родната си Австрия, така и в Германия. Ето какво разказва за атмосферата на традиционния немски базар:


Коледните базари са винаги много красиво осветени. Когато навън е студено, най-вече когато вали сняг и има много светлини, тогава се ражда  магията. Децата се забавляват. Например миналата година имаше специална пощенска станция, в която те пишеха писма и директно ги изпращаха до Дядо Коледа. Малчуганите могат да пекат кекс, да рисуват картички или да оцветяват картинки, да изработят подаръци за родителите си. Тук откриваме топлината в студения сезон.

Флориан разказва също, че германците и австрийците се гощават традиционно с гулаш в купичка, която също се яде, защото е направена от хляб. Похапват още няколко вида наденици, мекици, къдрави пържени картофи, а за пиене се предлага греяно червено вино и пунш. И ако в България на празничните базари се продават най-вече шапки, ръкавици, календари и сурвачки, в Германия и Австрия бестселъри са дървените сувенирни играчки, порцелановите чаши и  ароматните масла.


Сред най-запомнящите се участници на един от софийските базари бяха производителите на биовино. Ето какво разказват те за своята изба:


Произвеждаме по европейски стандарт. Вината са био, качеството е много високо. Избата ни получава субсидии от Европейския парламент. Семейна изба е, всички участваме в производството. Не се използват химикали, няма добавена захар.

Конкуренция на биовиното беше малиновото вино „Трастеная” от Бов, което примамваше минувачите с изключителния си аромат и нежен плодов вкус. Други участници пък предлагаха природни продукти за здраве. Те бяха измръзнали от студеното време, но доволни. Ето защо:

Снимка
За щастие,
все повече хора започват да усещат, че богатството на българската природа, от която и билките са част, може много добре да помогне за здравословни проблеми и общо укрепване на организма. Все повече хора се обръщат към народната медицина, която съществува от векове. Нашите баби едно време не са ползвали антибиотици и други химии. С билки са лекували себе си и децата си.

В очакване на Новата година хората, с които разговаряхме, си пожелаха здраве, късмет, борбен дух, вяра, положителни емоции, любов.

Снимки: Луиза Лазарова, БГНЕС и Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия