Стотици доброволци и дарители помагат на животните от приют „Фермата” да живеят пълноценно

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Едни топли кафяви очи ви гледат и чакат да получат внимание, очи изпълнени с надежда. Това са очите на животните от приют „Фермата” в Горни Богров, обгрижвани от фондация Animal Rescue Sofia. Тази Нова година стотици доброволци помогнаха на приюта да стане по-красиво и топло място. Той се финансира единствено от състрадателни, добри хора и техните щедри сърца. Приютът се състои от три сгради – една за постоянно настаняване, клиника и „Спасителен център”, където се помещават до двеста кучета.

Снимка

СнимкаКакви новости очакват „Фермата” през 2016 година, благодарение на дарителите, разказва управителят Надя Станчева:

Всяко куче живее в клетка с вътрешна и външна част. Във вътрешната е поставено подово отопление. Наскоро направихме кампания за закупуването на две топлинни котлета. Едното беше закупено с помощта на хиляди наши фенове, а второто беше подарък от дарител. Кампанията завърши успешно много бързо. Във втората сграда се намира нашата бъдеща ветеринарна клиника. Ремонтът там е почти на финала си. Там животните, които имат нужда от лечение или карантина, ще престояват необходимото време. Предстои изграждането на една щастлива зона. Това е комплекс от няколко дворчета за разходки. Включва катерушки, различни настилки, места, на които животните ще могат да се разнообразяват. Това ще бъде изградено пролетта, веднага щом времето позволи.

Снимка

СнимкаДарителите осигуряват прилична среда за живот на кучетата в Богров, но множество доброволци се грижат за тяхната радост и уют. Всяка събота и неделя „Фермата” събира любителите на животни и им дава възможност да разходят, нахранят и срешат кучетата. Цанислав Генчев, ученик в 12 клас, обича често да посещава любимците си и да им осигурява няколкочасово раздвижване. Ето какво разказва той за съботно-неделните събирания:

Атмосферата е уникална, и във всеки следващ път, когато отидеш, защото благодарение на такива дейности – да разхождаш кучета или да отидеш в дом за деца, вече усещаш човешкото в себе си. Замисляш се за социалните проблеми, за които до този момент не си. Уикендите протичат незабравимо. Animal Rescue Sofia са го направили интересно. Хората отиват там и си взимат кученце, за което се грижат. Клетките се разхождат една след друга. Човек се привързва към кученцето, което е получил, а след това взима друго, дава му лакомства и т.н.

Снимка

СнимкаМладежът каза също, че завел и свои приятели, които имали страх от кучета. Те бързо успели да преодолеят страха, след като се сближили с четириногите приятели. Сега тези хора също са част от забавленията през уикенда в приюта, които се ръководят от старши доброволци, грижещи се всичко да протича безопасно. Доброволците са добре дошли във всеки един ден от седмицата, без значение, дали искат да осиновят, да дарят средства, храна, или просто да се порадват на животните. Кучетата и котките, отседнали там, идват от улицата и са основно такива, които не могат да се справят сами със студа навън, били са ранени или възрастта им не позволява да останат сами.

Какви са особеностите при осиновяването от Animal Rescue Sofia разказва Надя:

В общински приют е напълно достатъчно да си подадеш личната карта и да си тръгнеш с куче, но ние не искаме да насърчаваме подобни осиновявания, при които някой спонтанно взима решение, но след няколко часа или дни, кучето пак се озовава на улицата. Поради тази причина изискваме поне две посещения, за да имат време хората да помислят. Ако кучето е с особен характер или има нужда от специфични грижи – тези посещения са повече, за да се уверим, че човекът и кучето са подходящи един за друг и могат да се справят. В последствие хората поддържат връзка с нас и се уверяваме, че животните са добре, даже години след осиновяването.

СнимкаНадя разказа също, че има огромен интерес за осиновяване на кучета от чужбина. Приютът работи с чуждестранни организации, за да е сигурно, че четириногите са в безопасност в новия си дом извън България.

Хората,  които работят в приюта, определиха „Фермата” като една сбъдната мечта, която се доизгражда и попълва всеки ден. Бъдещ проект на Animal Rescue Sofia е нещо ново за България – приют за малтретирани коне. Фондацията има вече две спасени жребчета, които живеят в приемен дом. Скоро се очаква да отвори врати и фермата за коне.

Снимки: Луиза Лазарова и Animal Rescue Sofia




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!