Къде се намира България в глобалната несигурност?

БНР Новини
Министрите Владислав Горанов и Томислав Дончев, еврокомисарят Йоханес Хан и премиерът Бойко Борисов по време на срещата.
Снимка: БГНЕС
Въпреки рисковете, българската икономика се развива добре – заяви президентът Росен Плевнелиев на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството на тема: „България в глобалната несигурност – рисковете и възможностите за икономиката“, която се проведе в София. Той каза също, че преди 20 години балканските страни са били изолирани, но сега картината е различна.

Днес в региона ставаме все повече взаимнозависими. Днес ние работим за доверие. Не градим икономически стени, не преначертаваме границите на Балканите. Искаме те да падат, а не да се местят. Никога до сега сътрудничеството и добросъседството не са били толкова решаващ фактор за положителното развитие.

По думите на държавния глава всеки ден в България и в региона виждаме сблъсък между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, между отговорния бизнес, изграден с мисъл за следващото поколение, и сенчести структури, изградени със задкулисие. По думите му това е сблъсък между минало и бъдеще.

Необходими са неотложни реформи, не само в България, а в целия регион. Те са едни и същи – работеща система на правораздаване, електронни услуги и електронно правителство, пълна прозрачност в обществените поръчки, антикорупционно законодателство.


Плевнелиев пожела на представителите на бизнеса да мислят наднационално и преди всичко регионално.

За съдебната реформа правителството си постави за цел 5 закона да влязат в парламента – за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма. Премиерът Бойко Борисов посочи, че се надява газовият разпределител „Балкан” да осигури газ от много източници. Той заяви, че е очаквал бежанската криза и евентуален пробив в Шенген. Според него трябва да се действа по схемата на САЩ – въвеждане на зелени карти за работа на територията на Европа. На въпроса на чия страна е България, що се отнася до Русия и Турция, премиерът коментира, че е на нито една от двете. Ние имаме своята ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добри отношения със съседите ни, каза още той. Борисов бе категоричен, че никога няма да бъде в коалиция с ДПС, а предсрочни избори биха означавали дестабилизация на държавата.

На срещата присъстваше и еврокомисарят Йоханес Хан. Той похвали страната ни за високия процент усвоени евросредства през изминалия програмен период. Той каза, че България може да бъде давана за пример на други страни. В България са открити над 30 нови фабрики за производство на части за автомобили. Що се отнася до експорта, той коментира, че първият основен двигател на българския износ е Германия, където експортът ни е нараснал три пъти за последното десетилетие.В по-мащабен план Хан каза, че укрепването на външните граници вече трябва да е факт, а не все още да говорим за него.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски се надява икономическият ръст на страната през 2016 г. да е не по-малък от постигнатото през миналата година,въпреки случващото се в Близкия Изток, конфликтът Турция-Русия, състоянието на китайската икономика, които могат да повлияят върху показателите. През 2015 г. БВП е превишил близо три пъти първоначалната прогноза и въпреки скептичните прогнози, тази година може да има ръст при инвестициите. Лукарски обобщи така основния проблем при инвестициите в този момент в България:

Липсата на квалифицирани кадри от средния управленски персонал и изпълнителския персонал на по-високо ниво, особено в машиностроенето и автомобилостроенето са нещото, което все още спъва инвестиционния поток към България. В България има също недостиг на инженери и
ITспециалисти.

От страна на бизнеса Иван Михайлов, управител на „Вистеон България”, коментира, че кадрите не се връщат, защото нямат достатъчно стимул. Той каза още:

Пазарът е доста благодатен и ние трябва да го насърчаваме, но това може да се случи само с подкрепа от държавата. Хората са ключови. Технологиите ще ги купим, или ще ги направим, но трябват хора, за да върви бизнесът.


Михайлов е на мнение, че все още не сме достигнали максимума за облекчаване на бизнес средата и експорта.

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, каза, че срещу ключовите реформи, от които имаме нужда, има добре организирана съпротива и тя е една от основните спирачки за политиците да бъдат решителни. Той обобщи:

Държава, в която има 3,1 млн. заети, 2,2 млн. пенсионери, 279 000 безработни, 604 000 ученици и 257 000 студенти, очевидно няма как да е устойчива обществена структура. Голямата задача е да се научим да привличаме и да задържаме хора.


Корупцията също се крие в основата на проблема в растежа. По темата Дончев коментира:

Най-страшното при корупцията е, че подменя конкуренцията. Ако има силна корупция, няма смисъл да се стремиш да ставаш по-добър и да се състезаваш. Тя изкривява правилата на играта и то много дълбоко.


За енергийния сектор министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи три основни приоритета: финансовата стабилизация на сектора, въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар и диверсификацията на източниците за доставка на енергийни ресурси. Тя се похвали, че Българската независима енергийна борса вече е започнала своята работа в реално време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!