Един ден от живота на…

Мартин Асенов – Как се прави кино без пари в България?

БНР Новини

Да направиш филм без пари звучи като налудничава идея. Но „Господари на съдбата“, филмът, направен с 0 лв. бюджет, вече се излъчва на широк екран в „Дом на киното“. Той набира все по-голяма популярност сред младежите. Това е и голямата мечта на режисьора Мартин Асенов, който се нагърбва със сложната задача да напише сценарий, да събере екип от актьори, монтажисти и оператори,  да режисира сцените и да определи локации за снимките. Също така играе главна роля във филма. Само за 20 снимачни дни, разпределени в 8 месеца, българският екшън – трилър с елемент на драма е заснет.

„Господари на съдбата“ е мечтан проект за всички нас, защото в България не се прави достатъчно независимо кино за младите. С годините осъзнах, колко е важно да правиш нещо, което наистина обичаш. Изненадах се, колко много хора в България са готови да ти помогнат безрезервно да сбъднеш своята мечта. Всички бяха очаровани от нашата идея. Всеки е бил с нас доброволно и не е търсил финансова изгода - колите, които ни предоставиха, заведенията, в които снимахме, известни актьори и аматьори работиха с нас като не очакваха даже и стотинка. Музиканти се свързаха с мен и ме питаха, дали искам да включа техни песни в саундтрака на филма. Човек, който прави музика за Холивудски трейлъри, ни предостави музика за нашия трейлър. „Господари на съдбата“ показва, че с желание и идеи може да се постигне много. „Нямам време и нямам пари“ не могат да ме спрат. – разказа режисьорът Мартин Асенов.

Самият Мартин е учил в Англия съвсем различни неща, но страстта му към киното го мотивира да се върне в България. Приятелите му се учудват от това негово решение, но той е убеден, че именно тук ще намери хора, с които има еднакви интереси и с които обича да работи. Той силно вярва в каузата да се възроди българското независимо кино. Трудностите, разбира се, са много:


Списъкът на трудностите е огромен. Мога да напиша цяла книга. Основно е графикът на хората. Те работят и учат. Трудно е да планираш графика така, че в определен ден те да са на разположение. Смяната на сцените и локациите също, а и постоянните опити за промотиране. Учудващо за такъв проект, с толкова малък екип, всичко мина по вода. Фактът, че всеки ме е подкрепял за без пари е най-голямата награда за мен.
– коментира Мартин.


„Господари на Съдбата” представя действителността по един доста мрачен начин, изпълнен с противоречиви персонажи, изгубили своя път в името на влияние, пари, насилие и наркотици. Задава въпросите „До къде стигат човешката завист и желание за мъст и има ли място за морал и семейни ценности в тъмните улички на града?“. В основата стои връзката между двама братя, загубили пътя един към друг, но по този начин погубили и себе си в тъмния свят на оръжия, липса на любов и разпространяване на наркотици.

Аз съм напълно наясно в какви времена живеем. Лесно е да погледнеш нещо, в което не си участвал и да го критикуваш. Човек може да си помисли: „Аз съм гледал толкова холивудски продукции, това не е толкова добро.“ До момента обаче отзивите са позитивни. Хората оценяват хъса и ентусиазма ни. Надявам се, че зрителите ще намерят поне малко от себе си в героите. – допълни младият режисьор.


Мартин мечтае в бъдеще да може да заснеме и втора част на „Господари на съдбата“, но този път със сигурно финансиране и по-високо техническо и цялостно ниво на продукцията. Мечтае да създаде комедиен сериал, а също и и онлайн шоу.


Снимки: Луиза Лазарова и личен архив на Мартин Асенов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!