Нова лаборатория ще контролира чистотата на породите в България

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и директорът на швейцарската Федералната служба по земеделие Бернард Леман откриха тържествено Националната генетична лаборатория за ДНК анализ. Финансирането за лабораторното оборудване е осигурено от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”. Лабораторията се намира в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството в София. Тя ще помогне за установяване на породите на определени типове животни чрез модерни технологии. За какво още ще послужи новата придобивка коментира министър Танева:

СнимкаТова ще ни послужи и да правим развъдни програми, чрез различните асоциации за развъждане на определена порода животно, по най-съвременни програми. Животните, които се селектират, ще бъдат най-високо продуктивни, според типа на породата и в зависимост от това, за какво ще се използва тя – за месо, мляко и т.н. България има изключително биоразнообразие в този аспект – много местни стари, типично български породи, всякакви животни, най-вече овце. 21 български породи сме селектирали във времето. Този комплект уреди, който се открива днес в Националната генетична лаборатория за ДНК анализ, ще ни даде възможност да установим гените на всяко животно, което се отглежда в България. Не субективно по фенотипа, а „по наука“. Това е най-съвременният метод, който се използва от всички развити държави по отношение на животновъдството. Лабораторията е на стойност 500 000 лв. без ДДС и е част от проекта „За Балкана и хората”. Лабораторията ще ни позволи да правим най-добрия генетичен контрол на животни и да се уверим, че те са точно тези, които искаме.

СнимкаЗемеделският производител Яне Николов Кулов присъстваше на откриването на новата лаборатория като предлагаше част от продукцията си. Той отглежда редки видове животни - Каракачанска овца, българска Мурра (бивол) и др. Произвежда кисело мляко, овче и биволско сирене. Еко какво коментира и Яне:

Лабораторията е полезна за всички животновъди в България. Може да се контролира качеството на животните и чистотата на породата, дали е истинска или не. Понякога по документи всичко е истинско, а на живо се оказва, че не е.

Снимки: Луиза Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!