Домейн.ею – кирилицата завладява интернет

БНР Новини
Снимка: архив

Дългоочакваният в България домейн на кирилица с разширение „.ею“ вече стартира. Той дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език. От тази иновация ще могат да се възползват всички институции, общини, компании и физически лица, които имат желание да бъдат по-лесно откриваеми в българското интернет пространство. Комбинацията от букви „ею“ е избрана от българските интернет потребители, след проведено запитване. С въвеждането на „.ею“, кирилицата официално става третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите възможности са латиницата и гръцката азбука. До този момент домейнът „.eu“ е един от най-популярните в света. Регистрацията на нови домейни на кирилица вече е достъпна, а чрез нея милиони хора по целия свят ще могат да използват родния си език в интернет и да се възползват максимално от възможностите, които предлага виртуалното пространството. Новото разширение е добра стъпка към запазване на културната идентичност на народите, използващи кирилица, и отвежда уеб комуникацията на по-високо ниво. От новия домейн ще могат да се възползват страни като Македония, Русия, Беларус, Сърбия, Украйна, Казахстан и Монголия.Потребителите могат да регистрират, което и да е име на домейн, изписано изцяло на кирилица, стига то все още да е свободно в базата данни.

Джовани Сепия, мениджър Външни отношения към Eurid, организация с нестопанска цел за регистриране на интернет домейни, назначената от Европейския регистър, разказа повече за новите възможности в интервю за Радио България:

Ние вярваме, че домейн на кирилица е страхотна възможност за бизнеса и всички професионалисти в България. Той ще позволи на тези хора и тези компании да изразят идентичността си като българи и в същото време като европейци. Искахме да въведем кирилица, защото това е знак, съобщение към целия свят, че е хубаво да подкрепяме многоезичността (полиглотията) в интернет. Позволяваме на хората да използват собствения си език. Това е малка стъпка към многоезичен интернет. До сега отзивите са много позитивни. Въпреки че не вярваме да има много регистрации, вярваме, че това е прекрасна възможност. Позволяваме на регистриралите домейн, на нашите интернет доставчици и на всички европейци,  които използват кирилица, да изразят себе си на собствения си език.

Джовани Сепия посочи също, че целта е да заложим по-скоро на качеството на новите домейни, отколкото на тяхното количество. Чрез домейн на кирилица уеб страниците на фирмите ще се индексират по-лесно от търсачките на родния им пазар. Ще се улесни и достъпът до интернет за българските потребители, тъй като вече няма да е необходимо да се изписват на латиница специфични букви като Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я. Домейнът е отворен и за жители на Европейския съюз, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!