Цял град в подкрепа на едно момче

Искам да Ви разкажа за благословените опити на цял един малък град да спаси своето момче. От няколко месеца 25-годишният Христо от Провадия е в будна кома след катастрофа, в която пътува на задната седалка в автомобил.  Получава тежка черепно-мозъчна травма и  след време го изписват от болницата без видимо подобрение. Приятелите му обаче не искат да  повярват, че няма надежда за Христо и решават да подкрепят усилията на неговото семейство да му върне жизнеността и желанието за живот. Затова започват да събират средства за лечение и рехабилитация чрез социалните мрежи, включват се хора от целия град. 

В последния месец Читалище "Алеко Константинов 1884", гр. Провадия, Общинският съвет и Центърът за работа с деца организираха няколко благотворителни концерта в негова подкрепа. 

Своеобразен венец на усилията да бъде спасен Христо бе концертът на Игнажден под наслов "Коледа е доброта". Обновената (след скорошния ремонт) сграда на Читалището събра няколкостотин души, дошли за да обединят грижата си, молитвите, любовта си в светла енергия, която да помогне на младото момче. Предколедният дух на вяра и доброта беше обединил всички участници в концерта: младите актьори от самодейния състав на режисьора Димо Димов, малките балерини от ръководения от Анна Пенева балет "Усмивка", малките певици Дея, Далия, Христина; фолклорните състави към Читалището, които пяха, свириха на гайди и други народни инструменти, танцуваха; младите мъже от с. Бозвелийско, които представиха обичая Коледуване... Специалното участие на рок група Mirror  със солистката Свилена Иванова бе прието с възторг от публиката. Молитвата на отец Георги Стоименов в началото изправи на крака залата в благоговейно мълчание. Секретарят на читалището Силвия Боева поздрави всички, дошли с добро в този общ Дом на Игнажден. На крака стана публиката и в края, след като нотариусът Зоя Аврамова обяви, че за една вечер са събрани над три хиляди и шестстотин лева. А звуците на последната песен - "Тиха нощ, свята нощ", изпълнена от рок състава с ръководител Петър Трайков и солистки Полина и Свилена, продължи да звучи в душите на всички с надеждата, че Христо ще оздравее и скоро ще го видим отново сред нас. 

Несръчно опитала се да разкаже за случилото се (само около час след събитието): Марта Радева, учителка, която тази вечер беше щастлива, че живее в този град.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброто предстои

Скъпи слушатели, почитатели, автори и добротворци, Вашите споделени истории за доброто направиха предпразничните ни дни истински специални. Още по-вълнуващо е, че продължавате да ни изпращате разказите си и след края на кампанията. Това всъщност е най-прекрасният подарък за 2019: споделената ни вяра, че доброто е живо не само по Коледа,..

публикувано на 07.01.19 в 16:05
Илюстрация от

Детски шедьоври от велики писатели

„Гарваните от Белокруша“ на Олдъс Хъксли и „Прекрасната Касандра“ на Джейн Остин са новите попълнения в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“, които ни напомнят, че големите писатели са били добри разказвачи, не само когато пишат сериозни романи за възрастни. За книжната поредица "Детски шедьоври от велики писатели" и кога звучат..

публикувано на 07.01.19 в 13:22

Идва Коледа и ни трябва нещо стоплящо

Здравейте, Понеже напоследък е мразовито и снежно, а пък идва и Коледа, си мисля, все по-често ни трябва нещо стоплящо. Така тези дни, докато четях един от любимите си нови български поети, попаднах на тази история и ми се прииска да я споделя с повече хора. Оранжевата роза ("Извънсезонни наблюдения", Манол Глишев) в един двор видях оранжева роза и..

публикувано на 19.12.18 в 10:25

Често доброто се бърка с глупостта

Здравейте Казвам се Христина Иванова и искам да ви разкажа за това, колко често доброто се бърка с глупостта. Преди няколко години работих в малък магазин за хранителни стоки. Бях касиерка и имах две колежки, които зареждаха щандовете и описваха стоката. Едната беше свита, работлива и много отговорна - незабележима за околните (ще я нарека Мария). От..

публикувано на 19.12.18 в 08:40