Испания победи в края Чехия

Снимка: БТА

Испания започна похода си към трета поредна европейска титла с труден успех с 1:0 над Чехия в мач от група D на континенталния футболен шампионат във Франция. Иберийците записаха 13-и пореден мач без поражение на Еврофинали, като за последно загубиха преди 12 години с 0:1 от Португалия.

Възпитаниците на Павел Върба опитаха по-активна игра в началото, но постепенно Испания овладя контрола върху топката и до почивката действията се развиваха основно в половината на чехите, които бяха принудени основно да се защитават.

В 16-ата минута Давид Силва центрира от ляво и от 4-5 метра Алваро Мората засече с шпагат, но Петр Чех реагира блестящо и спаси. Около четвърт час по-късно Андрес Иниеста намери Мората в дясно в пеналта и нападателят на Ювентус шутира опасно по диагонала, но Чех плонжира и успя да отклони топката край гредата в корнер.

Испанците продължиха да натискат и пет минути преди почивката Жорди Алба беше изведен в дясно в пеналта и стреля към вратата, но Чех отново беше на мястото си и изби. Едва в края на полувремето чехите стигнаха до положение и до първи точен удар. При една от редките контраатаки Владимир Дарида подаде към непокрития Томаш Нецид, който стреля от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Давид де Хеа.

След малко повече от 40 секунди след старта на втората част Испания можеше да поведе. Мората центрира по тревата от дясно и при опита си да пресече подаването Роман Хубник отклони топката в страничната греда. От последвалия корнер Чех не успя да избие добре и Нолито стреля от 12-13 метра, но вратарят на чехите изби с крак, а при добавката отблизо Серхио Рамос беше блокиран в последния момент.

Чехия стигна до второто си по-добро положение в 57-ата минута, когато Хубник засече с шпагат от 7-8 метра центриране от фаул от ляво, но не успя да отправи силен удар и Де Хеа без проблеми улови.

Испания продължи да контролира събитията на терена, но пропуски направиха Алба, Силва и резервата Аритс Адурис. 

Така се стигна до 87-ата минута, когато след лошо изчистване на Томаш Росицки топката попадна в Андрес Иниеста, който центрира перфектно от ляво и Жерард Пике с глава отблизо засече в мрежата.

В самия край Владимир Дарида получи отлична възможност да изравни, след като се възползва от неубедителна изява на испанците в защита, но от десетина метра стреля право в Де Хеа, който изби.

Испания - Чехия - 1:0 (0:0)
1:0 Жерард Пике 87

Испания: Давид Де Хеа, Хуанфран, Серхио Рамос, Жерард Пике, Жорди Алба, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста, Сеск Фабрегас (70-Тиаго Алкантара), Давид Силва, Мануел Нолито (82-Педро Родригес), Алваро Мората (62-Аритс Адурис)

Чехия: Петр Чех, Павел Кадержабек, Томаш Сивок, Роман Хубник, Дабид Лимберски, Владимир Дарида, Ярослав Плашил, Теодор Гебре Селасие, Ладислав Крейчи, Томаш Росицки (88-Давид Павелка, Томаш Нецид (75-Давид Лафата) 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!