Република Ирландия изпусна Швеция на Евро 2016

Република Ирландия-Швеция
Снимка: Sportal.bg

Футболистите на Република Ирландия и Швеция завършиха наравно – 1:1 в първия мач от пета група на европейското първенство във Франция. Противно на очакванията ирландците бяха по-добри почти през цялата среща, но след като поведоха в резултата чрез Уес Хулахан в 48-ата минута, се прибраха в защита и допуснаха изравняването в 71-ата минута, когато автогол си вкара Киарън Кларк след прострелно центриране на Златан Ибрахимович. Доказателство за превъзходството на ирландците бе статистиката, според която скандинавците не отправиха нито един точен удар в очертанията на вратата, а веднъж и гредата ги спаси след изстрел на Джеф Хендрик. На мача присъства президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Логично Златан Ибрахимович бе лидер на шведите и организираше атаките на скандинавския тим, а водачът на Ирландия Роби Кийн, който до скоро лекуваше контузия, се появи в игра четвърт час преди края.

На "Стад дьо Франс" в Париж и двата тима заложиха на постройки с двама централни нападатели, което беше предпоставка за по-отворен футбол. Футболистите на Ерик Хамрен започна по-силно и наложи натиск още от началните минути. Въпреки това първата опасност създадоха ирландците, след като в 9-ата минута Джеф Хендрик стреля и принуди вратаря Андреас Исаксон да спасява своята врата.

След това "детелините" изравниха играта и в 17-ата минута няколко сантиметра не достигнаха на Джон О'Шей да открие след заучено изпълнение на корнер. Ибрахимович излезе пред камерите в 21-ата минута, когато опита далечен удар от фаул, ударът му не затрудни Дарън Рандълф. Това бе и по-опасното през първото полувреме за „Тре Крунур“, а до края на първата част момчетата на Мартин О'Нийл доминираха, като стигнаха до още две опасности пред вратата на съперника. В 29-ата минута Роби Брейди стреля силно, но топката профуча сантиметри над гредата. Три минути по-късно Хендрик коригира мерника, но кълбото се отби в напречния стълб. В края на първата част шведите направиха принудителна смяна, след като Микаел Лустиг получи контузия.

Второто полувреме започна с гол за отбора на Мартин О'Нийл, дело на Хулахан в 48-ата минута, който се възползва от добър пробив по дясното крило на Шеймъс Колман.Попадението доведе до по-агресивни действия от страна на шведите и те веднага тръгнаха напред да изравняват и само две минути след гола, Емил Форсберг пропусна да вкара от 10 метра. Секунди по-късно и Ибрахимович успя да засече центриране, но и този път не се стигна до гол.

Шведите вече имаха предимство в играта и успяха да притиснат своя съперник в собствената му половина. Това принуди О'Нийл да се откаже от единия си нападател за сметка на по-защитна схема на игра.

Това обаче не помогна, защото в 71-ата минута се стигна до изравняването. Тогава Златан Ибахимович центрира отляво и бранителят на "Астън Вила" Киарън Кларк заби топката в собствената си мрежа.

Съставът на Република Ирландия имаше шанс веднага да си върне аванса, след като в 73-ата минута Джеф Хендрик беше изпуснат от защитата и нанесе удар от воле, но Исаксон майсторски спаси.

За последния около четвърт час на терена в игра се появи Роби Кийн, но и той не успя да впечатли с нещо съществено до края. Последната сериозна възможност за гол дойде в 82-ата минута, когато Ибрахимович не съумя да засече топката във вратата след ново подаване отляво и срещата приключи наравно 1:1.

В следващия си мач шведите излизат срещу Италия на 17 юни в Тулуза, а ден по-късно ирландците ще играят с Белгия в Бордо.


Мач от пета група на европейското първенство по футбол във Франция:

Република Ирландия – Швеция 1:1

Голмайстори: 1:0 Хулахан (48), 1:1 Кларк (71-автогол).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!