Франция на четвъртфинал след обрат в Лион

Снимка: uefa.com

Франция е четвъртият четвъртфиналист на Европейското първенство по футбол. Домакините изстрадаха доста победата си с 2:1 над Република Ирландия в Лион, след като губеха с 0:1 след края на първото полувреме. Роби Брейди бе вкарал за ирландците от дузпа още във 2-та минута, но след почивката Антоан Гризман оправи нещата за “петлите” с два гола в рамките на 4 минути. 

Двубоят започна изключително интересно, след като Роби Брейди вкара за Ирландия след само минута и 58 секунди игра. Това бе най-бързата дузпа в историята на Европейските първенства и беше направена от Пол Погба, който спъна Шей Лонг в наказателното си поле. Реферът Никола Рицоли посочи бялата точка, а Брейди с клинична точност реализира за 1:0. Това пък бе вторият най-бърз гол на еврофинали. 

До края на първото полувреме Димитри Пайе, Антоан Гризман и Пол Погба пропуснаха да изравнят, докато Юго Лорис спаси вратата си от втори гол след хубав фалцов удар на Дарил Мърфи. 

На полувремето селекционерът на Франция Дидие Дешан пусна в игра Кингсли Коман за сметка на Н’Голо Канте и “петлите” натиснаха още по-сериозно. В първите минути след подновяването на играта обаче Лоран Кошчиелни стреля с глава покрай гредата, а малко след това и Пайе не успя да улучи целта. В 55-та минута пък Дарън Рандалф спаси тежък удар на Матюиди от близо 25 метра. 

Така се стигна до 58-та минута, когато Антоан Гризман изравни. Бакари Саня центрира от дясното крило, а Гризман бе сам на точната на дузпата. Нападателят на Атлетико Мадрид стреля с глава и направи 1:1. 

Само 3 минути по-късно Гризман наказа ирландците за втори път. Оливие Жиру му свали една висока топка и този път Гризман с удар с левия крак вкара покрай Дарън Рандалф за втори път. Това беше трети гол на нападателя от началото на турнира, с което е изравни на върха при топреализаторите с Гарет Бейл от Уелс и Алваро Мората от Испания. 

Малко след това Гризман можеше да вкара и трети гол, но беше спънат малко преди да остане сам срещу вратаря. Шейн Дъфи получи директен червен картон. До края французите можеха да вкарат и още голове, но резервата Андре-Пиер Жиняк удари гредата в 78-та минута, а Гризман пропусна да направи хеттрик в края. 

Лошата новина за Дидие Дешан е, че за четвъртфиналите няма да може да разчита на защитника Адил Рами и полузащитника Н’Голо Канте, които получиха жълти картони и ще бъдат наказани. Французите ще разберат съперника си за следващата фаза след утрешния мач между Англия и Исландия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!