Вярно ли е, че 95% от критично болните с Covid-19 са били ваксинирани

Covid отделението на болница в Сафед, Северен Израел, 12 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикация в български сайт, споделяна множество пъти в социалните мрежи, съдържа твърдение, че ваксините срещу Covid-19 не дават очакваната защита срещу заболяването, даже напротив.

Твърдение: 95% от критично болните пациенти са ваксинирани

„ЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО! 

Европейската консултативна група към Световната здравна организация по в@ксинации, с президент професор Кристиан Перон (Christian Perronne), заяви вчера, че всички ваксинирани хора трябва да бъдат поставени под карантина през зимните месеци, в противен случай рискуват сериозно заболяване“ - гласи началото на текста (б.р. - правописът е запазен).

В публикацията е цитиран проф. Кристиан Перон – „президент на Европейската консултативна група по ваксинации към СЗО“. Справка в сайта на здравната организация сочи, че най-вероятно става въпрос за Европейската техническа съветническа група от експерти по имунизацията (ETAGE).

Втора справка на сайта на СЗО показва още, че групата от седем експерти няма президент. Неин ръководител не е посочен. Специалистите се назначават от регионалния директор за Европа. T.e. най-малкото титлата на Перон не е вярна, което допълнително подвежда читателя.

Кой е той?

Проф. Кристиан Перон работи във френска болница – специалист е по-инфекциозни болести – лаймска болест и сходни. В края на октомври е отстранен от поста шеф на отделението по инфекциозни и тропически болести заради „недостойни коментари насред настоящата здравна криза, посочени от етичната комисия“.

Освен това самото заглавие на публикацията е подвеждащо - в българския текст (базиран отчасти на интервю на Перон пред френска медия) той не е цитиран да казва, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани“.

Но пък пише, че израелският лекар Коби Хавив е казал, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани. Напълно ваксинираните хора представляват 85-90% от престоя в болница (хоспитализираните)“.

Д-р Хавив е директор на болница „Херцог“ в Ерусалим.

Скийншот/Channel 13

Интервюто с него, което е на иврит, е широко разпространявано в социалните мрежи със субтитри на различни други езици.

Проверка на Агенция Франс прес и на австралийската агенция ААП обаче показват, че думите на Хавив са извадени от контекста.

Всъщност заради високия дял ваксинирани срещу Covid-19 в Израел, който започва преди повечето държави ваксинационната си кампания, делът на приетите в болница е по-висок. Освен това Хавив не казва, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани“.

В интервюто той казва следното: „Повечето възрастни са ваксинирани, по-голямата част от населението е ваксинирано, и затова около 90 процента, 85-90% от хоспитализираните тук пациенти са изцяло ваксинирани“.

Самият Хавив призовава към ваксинация срещу Covid-19. А в края на юли - дни преди интервюто за Channel 13, лекарят посочва пред авторитетния израелски вестник „Аарец“, че хоспитализациите са десетки пъти по-малко в сравнение с пикове при предишни вълни.

Експертите признават, че ваксините не са 100% ефективни срещу коронавируса, така че е възможно да има хоспитализации.

Но и европейски, и американски специалисти са единодушни, че ваксините са ефективни срещу заразяване, сериозно протичане на заболяването и смърт.

A данните от министерството на здравеопазването на Израел показват, че в болница попадат предимно неваксинирани. Към 17 декември тежките Covid случаи в Израел са 79 при население от около 9,3 млн. души (по официални данни).

Скрийншот/Министерство на здравеопазването на Израел

В графиката по-горе ясно се вижда, че към 5 август 2021 г. броят на тежките Covid случаи е 87, а съотношението им спрямо неваксинирани, ваксинирани и ваксинирани преди повече от 6 месеца е приблизително 1:1:1.

Данни на здравното министерство към 11 септември т.г., цитирани от в. „Джерусалем пост“, също сочат, че мнозинството от тежките случаи в болница са неваксинирани. Към 10 октомври пък едва 7% от тежките и критични случаи са с 3 дози ваксина

В заключение на българската публикация е сложен линк към статия на френски език. Тя обаче, вместо да е предполагаем оригинал на интервю с Перон или Хавив, всъщност представлява обширен материал на Агенция Франс прес, който опровергава като заблуждаващи и дори неоснователни тезите на Перон, изказани в неговото интервю за френска медия.

Заключение

Твърдението, че „95% от критично болните пациенти са ваксинирани“ е НЕВЯРНО, тъй като се дължи на неточно предаден цитат, а и се опровергава от официалните данни. Българският текст с това твърдение е освен това МАНИПУЛАТИВЕН, липсва контекст на цитираните изказвания, а заглавието - освен невярно, е и подвеждащо. В статията не става ясно и дали Перон изобщо цитира в даденото в края на ноември интервю това на Хавив от началото на август 2021 г. 

Официални данни за септември показват, че процентът на неваксинирани в тежко състояние в болница с Covid-19 в Израел е далеч по-висок от този на ваксинирани. Графиките на здравното министерство на Израел сочат и че смъртността е по-висока при неваксинирани.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари.  Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска..

публикувано на 27.05.22 в 07:05
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус с руския президент Владимир Путин, архив от 2017 г.

Не е вярно, че Русия напуска СЗО

Популярна в социалните мрежи публикация в български уебсайт с посочен източник на информацията агенция ТАСС твърди, че Русия заедно с Беларус и Турция, напускат Световната здравна организация, тъй като трите страни били на мнение, че именно СЗО създава пандемии. Публикацията е споделена в десетки Фейсбук групи, откъдето е пресподелена от..

публикувано на 23.05.22 в 07:05

Няма кампания за мобилизация на резерва, свързана с войната в Украйна

Войната в Украйна, която се води недалеч от границите ни, събуди размисли, настроения и спомени, свързани с родната казарма. Макар и вече от години да е в историята, темата за задължителната наборната военна служба все още предизвиква вълнение и различни мнения дали е трябвало да остане или не. Причината за започване на настоящата..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат

В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа Facebook се разпространяват твърдения, че украински граждани, потърсили убежище в страната ни заради войната в Украйна, не желаят да плащат за гориво, с което зареждат автомобилите си на бензиностанции, както и пазаруват, без да платят стойността на продуктите. Мнозинството от..

публикувано на 12.05.22 в 07:00

Свален ли е българският флаг от украински бежанци?

Бежанците от Украйна в България са все по-обсъждана тема в социалните мрежи. Зачестяват историите, в които те са представени в негативен аспект, застрашавайки обществения ред.  Твърдение: Украински бежанци са се опитали да свалят флага на България Такава е и историята, според която група украинци са се опитали да свалят националния флаг на България..

публикувано на 09.05.22 в 07:00
Снимка: Стопкадър от видео във Фейсбук профила на Костадин Костадинов

Нападателите на мъж в подлеза на Софийския университет не са украинци

В публикация в профила във Фейсбук на председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов от 5 май, която е споделенa стотици пъти за няколко часа, включително и от различни медии, се твърди, че украинци са нападнали българин в подлеза до Софийския университет. В написаното се казва "те пребиха един възрастен човек, те го псуваха, ритаха, кървеше,..

публикувано на 06.05.22 в 07:00

Няма данни за ограбени от украински бежанци възрастни българи

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. Информациите с тези твърдения за ограбени и дори бити наши сънародници може да бъдат прочетени тук , тук   и тук . Твърдение: Украински бежанци ограбват възрастни българи "Семейство..

публикувано на 04.05.22 в 07:00

Няма данни за голям брой заразени с ХИВ украински бежанци у нас, нито за епидемия

Руската инвазия в Украйна на 24 февруари доведе до бягството извън страната и разселване на милиони украинци. Част от тях дойдоха и в България. По последни данни на „ Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна “ останалите у нас украинци са близо 100 хиляди, а регистрираните за временна закрила доближават 90 хиляди. Освен..

публикувано на 01.05.22 в 07:00
Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и социалните мрежи, станаха арена за разпространение на непотвърдена информация и пропаганда. Зачестяват и случаите, в които различни сайтове публикуват едни и същи твърдения, придружени с напълно еднакви заглавия и текст на статията, без да се позовават на източник или да представят..

публикувано на 21.04.22 в 07:05

Натовски генерал не е пленяван в Мариупол

Публикации в традиционни и в социални медии твърдят или изказват предположение, че високопоставен натовски генерал е пленен в Мариупол, Украйна, въпреки че на тези информации не може да бъде открито никакво потвърждение. Твърдение: Висш генерал от НАТО е пленен в Мариупол В публикациите (може да бъдат видени  тук   и тук ) се..

публикувано на 18.04.22 в 07:05