Не е вярно, че смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% заради Covid ваксините

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Споделяна многократно в социалните медии статия от български уебсайт твърди, че американско списание е публикувало „шокираща“ информация, според която тази година има „невероятен“ ръст в смъртността на пилоти в сравнение с 2020 г. и това се дължи ваксините срещу Covid-19.

Твърдение: Смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% в сравнение с 2020 г.

„През 9-те месеца на 2021 г. смъртните случаи на пилоти са се увеличили с 1700% в сравнение с 2020 г.“ – това гласи заглавието на публикацията на сайта, който използва лого, идентично с това на неизлизащия от 2016 г. година вестник „Новинар“. Url-адресът също е сходен с този, който е ползвал за сайта си закритият вестник.

Двете медии - закритият вестник и действащият уебсайт, ползващ логото на печатното издание, не изглеждат да са свързани по-някакъв начин. Домейнът на вестника (novinar.bg) пък се продава.

Логото на закрития вестник „Новинар“

„В рамките на индустрията пилотите твърдят, че смъртните случаи се дължат на ваксини срещу Covid-19, които причиняват кръвни съсиреци, водещи до инсулти и инфаркти“, продължава статията на сайта.

Но изобщо не е ясно откъде идва тази информация. Нe e цитиран източник на твърденията, нито конкретни пилоти, нито са дадени подробностите за обстоятелствата около смъртните случаи.

Наистина в броя за октомври/ноември на списанието Air Line Pilot, което е месечно издание на Air Line Pilot Association (ALPA), има страница „В памет на“, в която е публикуван списък с имена на пилоти, които са починали, заедно с месеца и годината на тяхната смърт, както и на авиолиниите, в които са работили. Списанието е достъпно само за абонати, но в интернет циркулира копие от тази страница (виж снимката по-долу).

Изглежда на базата на снимката, или друг неназован източник, статията в българския сайт пише, че през 2019 има една смърт, през 2020 г. - 6 смъртни случая, а за деветте месеца на 2021 г. (януари-септември) - 109 смъртни случая. Но тук има неточност, тъй като в списъка за 2021 г. има 111 имена, а не 109.

Във връзка с коментари, основно англоезични, в социални мрежи (откъдето явно идват предположенията за причините за смъртта на пилоти в българския новинарски сайт) от ALPА категорично посочват:

„Във всяко свое издание списание Air Line Pilot почита паметта на пилотите от ALPA действащи и пенсионираниНа базата на проверена информация от техните семейства ние сме съобщили за загубата на повече пилоти през 2019 и 2020 г. отколкото през 2021 г.“

И уточняват:

„Съобщаваме за починали, когато получим информация от семействата им. Информацията в едно издание не обхваща всички починали за дадените години“. 

Туитър/ALPA

Следователно списъкът в страницата „В памет на“ на списанието показва колко семейства са съобщили в периода между два броя на изданието за смъртта на свои близки пилоти, членове на ALPА. Например в брой от 2018 г. (на стр. 13 от изданието) е публикувано съобщение за смъртта на един пилот от 2014 г., но това не означава, че само един пилот е загинал през 2014 г. 

ALPА е най-големият профсъюз на пилоти, представящ 61 000 действащи и пенсионирани пилоти в САЩ и Канада (https://www.alpa.org/about-alpa/what-we-do), посочва Ройтерс. А Агенция Франс прес отбелязва, че сред посочените от изданието починали пилоти има такива, работещи за вече нефункциониращи авиолинии като TWA и Pan Am.

Заключение

Твърдението за ръст на починалите пилоти през 2021 г. в сравнение с предишните две години е НЕВЯРНО, както посочва цитираният източник на статистиката.

А за твърдението, че смъртни случаи на пилоти се дължат на ваксините срещу Covid-19 няма абсолютно никакви данни.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО не се е обявявала против зелените сертификати

Според публикация в множество български медии Световната здравна организация се е обявила против зелените сертификати и настоява Covid пропуските да бъдат премахнати. Публикацията получи широк отзвук и коментари и в социалните мрежи. Твърдение: СЗО е против неефективните зелени сертификати Статията посочва, че това е станало на..

публикувано на 25.01.22 в 07:05

Арестувана ли е жена в Германия заради липса на зелен сертификат?

От началото на януари български потребители в социалната мрежа Facebook разпространяват видео от чужбина, в което възрастна дама е арестувана на улицата от група полицаи. Според автора на публикацията, причина за задържането е това, че жената разхожда домашния си любимец без зелен сертификат. Видеото е споделяно хиляди пъти, а коментиращите са предимно..

публикувано на 22.01.22 в 07:05

Вярно ли е, че пушачите са по-защитени от Covid-19

От началото на пандемията от Covid-19 пък и след това учените си блъскаха главите заради изненадващи резултати от проучвания, според които пушачите изглежда са по-защитени от заразяване с коронавируса. Твърдение: Пушачите са по-защитени от Covid-19 През 2020 г. това бе съобщено първо на основата на наблюдения на пациенти в Китай, където..

обновено на 20.01.22 в 16:38

Германски химик не е убит заради „разкрития“ за Covid ваксина

Съдържанието на ваксините срещу Covid-19 е сред сериозно експлоатираните, коментирани и будещи интерес, страхове, сензации и интерпретации теми. И то от различни ъгли. Едно от последните твърдения, които циркулират и се споделят в социалните мрежи, е за смъртта на доктор, дни след като разпространява видеозапис с „разкрития“ за графенов оксид в..

публикувано на 11.01.22 в 07:05
Доц. д-р Атанас Мангъров

Мангъров не е казвал, че РНК ваксините удрят половите органи на децата

В публикация, споделена хиляди пъти само във Фейсбук , се твърди, че инфекционистът и педиатър доц. д-р Атанас Мангъров, е изказал мнение, че РНК ваксините засягат половата система на децата. Твърдение: РНК удря половата система на децата В публикацията пише, че „не се казва истината, а РНК има страничен ефект като удряне на половите органи на..

публикувано на 08.01.22 в 07:05

Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу Covid в Швеция

В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност набират публикации свързани с чипирането на хора в Швеция. В голяма част от тях се твърди, че имплантирането на NFC чип в ръката е свързано с ваксинирането срещу Covid-19. Конспиративните теории стигат дотам, че редица от коментиращите смятат, че поставянето на чипове е..

публикувано на 30.12.21 в 07:05

В Словения не са разкрити „тайни“ съставки на Covid ваксини

"Скандал с ваксините в Словения!" - така започва широко разпространявана публикация във Facebook , в която потребители разказват за слухове в Словения, "които ако се потвърдят, ще предизвикат невъобразима световна реакция". Става дума за история, според която на 20 ноември главната медицинска сестра на Университетския медицински център, Люблянски..

публикувано на 23.12.21 в 14:55
Covid отделението на болница в Сафед, Северен Израел, 12 август 2021 г.

Вярно ли е, че 95% от критично болните с Covid-19 са били ваксинирани

Публикация в български сайт , споделяна множество пъти в социалните мрежи, съдържа твърдение, че ваксините срещу Covid-19 не дават очакваната защита срещу заболяването, даже напротив. Твърдение: 95% от критично болните пациенти са ваксинирани „ЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО!  Европейската консултативна група към Световната здравна организация по..

публикувано на 20.12.21 в 07:15

Омикрон не означава "Не на Коледа"

След обявяването на името на новия вариант на Covid-19 Омикрон (Omicron B.1.1.529) редица постове в социалните мрежи повдигнаха въпроси относно определянето на наименованието му от Световната здравна организация. Според една от конспиративните теории терминът Омикрон сигнализира осуетяването на коледните празници за 2021 г. Твърдение: Омикрон..

публикувано на 18.12.21 в 07:15

Вредна ли е ваксинацията за инвитро процедурите

Един от най-често срещаните доводи против ваксинацията срещу Covid-19 е, че препаратите причиняват стерилност. В социалните мрежи циркулират различни коментари и мнения, които не почиват върху никакви научни доказателства или изследвания, че след имунизация няма как да имаме деца. Потребители във фейсбук разказват посочени като..

публикувано на 15.12.21 в 07:05
Подкасти от БНР